Vatrogasci spasili Novosađanku koja se povredila na Divčibarama

Valjevski vatrogasci-spasioci Vladimir Mitrović i Milan Tripković, koji dežuraju u stanici na Divčibarama, spasili su i ukazali prvu pomoć 60-togodišnjoj Novosađanki koja je teško povređena u padu sa ljuljaške postavljene na livadi, par stotina metara od okretnice žičare nove ski-staze.

Incident se dogodio juče u poslepodnevnim časovima, kada se prosvetna radnica T.P.S. (60) iz Novog Sada, koja je planinarila u društvu prijateljice na Divčibarama, popela na ljuljašku, postavljenu kod improvizovanog drvenog vidikovca na livadi, par stotina metara od okretnice žičare ski-staze. U jednom trenutku, međutim, ona je ljujljajući se ispala iz ljuljaške i pala na kamenjar, zadobivši ozbiljne povrede glave, ruku i leđa.

– Primili smo dojavu o povređenoj ženi koja ne može da se kreće i odmah se uputili na lice mesta. Problem je bio u tome što do tog mesta nema puta, tako da smo “ladom nivom”, praktično probijajući se kroz blato i kaldrmu, morali da vozimo preko stare ski-staze i obodom planine stigli do mesta nesreće gde se sa polomljenim rukama i povredama na glavi i leđima, nalazila Novosađanka sa svojom prijateljicom – priča Vladimir Mitrović.

Kako objašnjava, povređena T.P.S. najverovatnije nije zauzela najbezbedniji položaj u ljuljaški, nakon čega se zaljuljala ali je i ispala na kamenito tlo. Uz pomoć kolege Tripkovića, kako dodaje, uspeli su da je imobilišu i smeste u vozilo.

– U međuvremenu smo već obavestili i ekipu hitnu pomoći da se zaputi što je moguće bliže mestu nesreće. Povređenu ženu i njenu prijateljicu smo prevezli do Divčibarske česme, polivali vodom i održavali je u svesnom stanju, a onda ju je preuzela ekipa hitne pomoći. Cela intervencija, pre svega zbog nemogućnosti da se do mesta nesreće brže dođe, trajala je oko sat vremena – kažu valjevski vatrogasci-spasioci.

Nakon transporta do Urgentnog centra Opšte bolnice u Valjevu, T.P.S. je ukazana prva pomoć, a povrede ruku su sanirane gipsanjem. Zbog dalje opservacije i lečenja, povređena profesorka je potom upućena za Novi Sad.

Inače, ta ljuljaška, kao i kućica-vidikovac pored nje, postavljena je pre nekoliko godina, tokom jednog od pređašnjih Mountin music festivala (MMF) na Divčibarama, ali su je u međuvremenu najverovatnije vandali oštetili i oslabili, tako da praktično nije za korišćenje.

2 comments on “Vatrogasci spasili Novosađanku koja se povredila na Divčibarama

 1. Goran Markovic

  Divcibare se razvija vrtoglavom brziniom i zato mora da postoji Gorska aluzba koja bi trebala da je pri Zdravstvenom Centru tj Bolnici i ne samo za Divcibar , vec i za ostale nase planine i terene koji su nepristupacni i naravno da su opremljeni onako kako to i zahtevaju uslovi i da te ekipe sacinjavaju Zdravstevni radnici , Vatrogasci i obuceni ljudi koji su pri Mup-u .Zasto to mislim da ne da treba nego da mora ?Radio sam u Hitnoj Sluzbi oko 30 godina i znam da nije ni malo lako zaposlenima u ovoj sluzbi iz sledecih razloga : prvo vremenskih uslova i ne odgovarjuce oprema gde su nekada potrebniu i lanci i neko vozilo { cesto je koriscen je traktor mestana ako iam ako ne .. } a sneg , mraz , vetar mrak i trba i po 100 metara i vise da se spusti do povredjenog i ja mislim da je postojala ideja da s eto uradi da cak i jedan helikopter u zemiskom periodu da bude uvek pripravna jer svaki zivot spasen znaci mnogo i za porodicu i samog povredjenog a i za naszdravstvene radnike ili sada za kolege kojima je pre svega kao ljudima a posle i kao strucnim licima satisfakcija za veliku muku ili borbu gde se na ternu na -15 ostajalo i po nekoliko sati .Ja se nadam da ce se neko pozabaviti ovim problemom ako hocemo da napredujemo u turizmu i vecg obima popot Divcibara ali i ostalih poput Maljena ,Povlena , zabitih delova Leskovica Gornjih , Donjih , ,itd.Naravno da kao u ovom slucaju neko mora da odgovara za postavljenje ovih ljljuljaski jer za sve to mora da se poseduje sertifikat ili upozorenje na vidnom mestu , kako i na koji nacin da se koristi da neko sledeci put mozda nedje u veci problem .

  Reply
  1. Milorad

   Pretpostavljam da ti pretendujes na to mesto i da se bavis time i da bi najbolje bilo da ti to obavljas?

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.