Osudjenici komuniciraju sa porodicom preko skajpa

Osuđenici u 10 kazneno-popravnih ustanova su počeli da koriste programe „Skajp“ (Skype) i „Vajber“ (Viber) za kontakt sa članovima svojih porodica u cilju dodatne psihosocijalne podrške tokom pandemije korona virusa. Medju ustanovama u kojima je to omogućeno je I valjevski KPZ.

Video komunikaciju, za sada, koriste osuđenici u zavodima u Sremskoj Mitrovici, Nišu, Pančevu, Padinskoj skeli, Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu i okružnim zatvorima u Beogradu i Kragujevcu, zatim štićenici u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu i KPZ za maloletnike u Valjevu, kao i osuđenice u KPZ za žene u Požarevcu, navodi ministarstvo pravde.

Za ovu vrstu kontakta se koriste uređaji tablet koje je zavodima donirala  nemačka nevladina organizacija „Help“, dok osuđenici u KPZ u Pančevu koriste postojeće  računare.

Zaposleni u Službi za tretman od marta za osuđena lica sprovode pojačanu psihosocijalnu podršku koja je od ključnog značaja za svaku stresnu situaciju, a ovaj vid kontakta će im pomoći da se umanji briga za članove njihovih porodica. Od izbijanja epidemije, osuđenicima u svim zavodima su omogućeni duži boravci na svežem vazduhu i češći telefonski kontakti sa članovima porodice.

Svest porodica i briga za svoje bližnje je doprinela da se, od uvođenja mera, broj poseta smanji u svim zavodima, što je takođe od velikog značaja za prevenciju, navodi se na sajtu ministarstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.