Grad obezbedjuje školama sredstva za dezinfekciju-Sindikat prosvete traži odlaganje

Grad Valjevo će obezbediti sva neophodna sredstva za dezinfekciju i zaštitu za valjevske škole. Unija sindikata prosvetnih radnika s druge strane traži od države pomeranje početka školske godine.

Unija sndikata prosvetnih radnika Srbije na sednici održanoj 22. avgusta donela je odluku da od države zatraži odlaganje početka školske godine. Kao prvi razlog zbog čega se odlaganje traži Unija navodi da lokalne smouprave nemaju novca za nabavku sredstava za dezinfekciju i zaštitu.

Ipak kako se moglo čuti u Kolubrskom i Mačvanskom okrugu neće biti problema u nabavci niti potrebe da se škole samoorrganizuju kako navodi sindikat. Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković kaže da je iz miistarstva stigao dopis o neophodnim sredstvima za dezinfekciju i da će grad Valjevo sve što je potrebno školama nabaviti.

Unija na dalje u razlozima navodi i :

“2. Sistem nije našao način da zaštiti koleginice i kolege iz zdravstveno rizičnih grupa. Zahtevamo da oni rade od kuće i za to tražimo pomoć i podršku stručnog dela Kriznog štaba.

3. Škole još uvek nisu dobile redukovane nastavne planove i programe.

 4. Nejasne su procedure nakon mogućeg zaražavanja dece i nastavnika. 

5. Nema dovoljno izvršilaca, za predložene modele nastave.

 Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije smatra da je mudrije učiniti dodatne napore da se makar nešto sa gornjeg spiska reši. U suprotnom, čeka nas početak školske godine koji će ubrzo biti i kraj jer u haotičnoj situaciji koju diktira, kako korona, tako i Ministarstvo prosvete, bez jasnih uputstava, sa manjkom prostora, velikim brojem učenika u odeljenju i velikim brojem inficiranih u Srbiji, skoro je nemoguće 1. septembra obezbediti zdravstveno bezbedan školski ambijent.”

S obzirom da  direktori škola u Srbiji pa I  u Valjevu  nisu ukazali na moguće probleme u organizaciji nastave , svi su izgledi da će prosvetari ipak prvog septembra morati na posao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.