Štab naredio da se ponovo angažuje Cevas

Štetu od poplava na putevima po odluci Štaba za vanredne situacije saniraće preduzeće Cevas. Ova firma redovno dobija poslove nasipanja puteva, a gradonačelnik Gvozdenović na TVA plus nije želeo da komentariše ništa vezano za saradnju grada i Cevasa.

Štab za vanredne situacije grada Valjeva je na juče održanoj 41. sednici doneo naredbu da se za radove na otklanjanju posledica pričinjenih elementarnom nepogodom- ekstremno velikim kišnim padavinama sa pojavom bujičnih poplava, koje su se dogodile 25. jula 2020. godine, angažuje PD „Cevas“ iz Lazarevca za putne pravce na teritoriji naseljenih mesta: Gornja Bukovica, Kotešica, Mijači, Sovač, Kunice, Sandalj, Stubo i Rovni, koji su opisani u Izveštaju o stanju putnih pravaca, koje je pripremilo Odeljenje za građevinsko zemljište i infrastrukturu.

U dokumentu Operativni plan odbrane od poplave za vode II reda grada Valjeva za 2019. godinu nalazi se spisak privatnih preduzeća koja mogu biti sa svojjom raspoloživom mehanizacijom angažovana na sanaciji štete i odbrani od poplave. Na tom spisku je i preduzeća Cevas.

Sednica je bila telefonska jer je bila hitna iako se tih dana nepogode nisu dešavale . Članovi Veća koje je Vamedia tada kontaktirala nisu znali odgovor na pitanje koje su to firme kojima je spisak dopunjen.

Na sednici Štaba održanoj 26.06.2020. godine , Štab je doneo odluku da za radove na otklanjanju posledica pričinjenih elementarnom nepogodom – ekstremno velikih kišnih padavina i pojave bujičnih poplava, u skladu sa Odlukom o određivanju ovlašćenih i osposobljenih pravnih lica za zaštitu i spasavanje u gradu Valjevu, angažuju – PD „Cevas CO“ iz Lazarevca za putne pravce na teritoriji naseljenih mesta: Brezovice, Tubravić, Vujinovača, Rebelj i Bebića Luka.

Štab sada poverava još poslova Cevasu .

Valjevskoj javnosti ova firma poznata je iz činjenice da je na tenderima koje je grad raspisivao za šoderisanje puteva Cevas za dve godine inkasirao blizu 70 miliona dinara. Zanimljivo je da je ova firma imala neverovatnu sreću da na svakom tenderu ima najpovoljniju ponudu , a na pomenute tendere uglavnom je izlazila sa preduzećem Harmonija projekt iz Valjeva.

Istovremeno 26. 11. 2019. godine javnost u Srbiji obaveštena je i da su u Opštini Lajkovac uhapšena 4 lica i medju njima D.V. vlasnik firme “Cevas”. Kako je list “Blic” tada preneo svi uhapšeni se sumnjiče za izvršenje koruptivnih krivičnih dela, kojima je stečena protivpravna korist u iznosu od 18.243.000 dinara, dok je budžetu Opštine Lajkovac naneta šteta u iznosu od skoro 11 miliona dinara. Epilog ovog hapšenja nije poznat.

nasut put u Valjevskoj Loznici

Srećni dobitnik tendera za nasipanje puteva u još dva navrata je pominjan u Valjevu. Najpre su to učinili meštani Valjevske Loznice koji su tvrdili da su im putevi nasuti jalovinom , a da je izvodjač radova bilo preduzeće Cevas , a potom i u javnosti nikad objašnjenom slučaju takodje sanacije štete od elementarne nepogode koju nadzorni organ nije hteo da potpiše. Nezvanične informacije govore da je slučaj u Privrednom sudu zbog tužbi koje su izvodjači medju kojima i Cevas tužili grad Valjevo zbog neisplaćenog novca za pomenute radove.

Na gostovanju na TVA plus gradonačelnik Slobodan Gvozdenović nije želeo da odgovori na novinarska pitanja vezana za saradnju firme Cevas sa gradom Valjevom. Zanimljivo je da je tada istovremeno pokazao da zna za slučaj hapšenja u Lajkovcu, ali nije znao da odgovori koje firme rade za grad. „„Mislim da je ovo televizija koja ima izuzetan rejting , koja treba da da ozbiljnost jednoj temi, a vi i ja se znamo . Pazite ja mogu da razgovaram na koji god hoćete način. Mogu ja da vam kažem nešto da je reko drug Tito, a vi pitajte druga Tita. Nemojte na taj način , vi drobro znate ko je ta politička Al Kaida i političko podzemlje u Valjevu i oko mene i oko svih vas. Ali nemojte da emisiju pretvorimo u trač, hajte da pričamo o onome što je budućnost i što nas očekuje.“

Sada nakon dve sednice Štaba na kojoj je kao komandant doneo naredbu da se ova firma angažuje na sanaciji puteva u selima , da li je moguće da i dalje ne zna ništa o saradnji Cevasa i Valjeva?

5 comments on “Štab naredio da se ponovo angažuje Cevas

 1. Branka

  Oni samo dobijaju tender a sroski putevi nisu nasipani. Ne moze da se dodje kuci… U vise navrata smo trazili ali nismo dobili

  Reply
 2. Dosta je vise

  Molim Vamediju da istrazi sve u vezi poslovanja Cevasa u Valjevu, u kakvim poslovnim odnosima je sa Fazanom i Zoranom Trifunovicem?
  Kakva je uloga Ilije Rankovica u ovim mutnim radnjama? Da li je ogranak Cevasa u Valjevu registrovan u Popuckama u kuci doticnog?
  Sta se desava sa projektima koje vodi Ilija Rankovic ?Javno molim tuzilastvo da pokrene predistrazne radnje protiv Ilije Rankovica zaposlenog u Gradskoj upravi Valjeva zbog malverzacija sa projektima.

  Reply
 3. Sin anarhije

  Bagra u kolo sa bagrom a sa kim ce … pitao bih velikog vodju posto su izbori davno prosli , sta se ceka sa novim ljudima …. eee Srbijo medju sljivama , propadanje ti polako uzima kataklizmicne razmere …

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.