Zbog neodržavanih propusta voda ugrožava kompleks u Brankovini (video)

Loše održavani i ne uredjeni propusti za vodu u Brankovini ugrožavaju muzejski kompleks. Po rečima meštana voda se zbog trenutno zapušenih postojećih propusta sliva ka muzejskom kompleksu. U Muzeju kažu da postoji veliki problem koji mora ozbiljno da se shvati i konačno reši.  

Kiša poslednjih dana ponovo je napravila problem jednom delu Brankovine. Sagovornik Vamedie tvrdi da voda ne može da otiče jer propust koji postoji više gotovo da i nije u funkciji .

„Kada su bile poplave uradjen je propust koji niko ne čisti, sada je to puno šljunka, granja, svega tu ima. Ja sam prošle godine  sišao dole, rukama sam lomio to granje i čupao i pokušao sam da to otpušim , ali nisam uspeo da probijem otvor celom dužinom  nego samo nešto malo . Taj propust nikad niko nije čistio. Dva puta sam pisao opštini da sa mehanizacijom to očiste. Sada je nivo vode iznad korita i voda se sliva na drugu stranu“, priča Milan Kovačević, sin prote Vladana Kovačevića koji je 30 godina službovao u Brankovini i za to vreme oživeo Brankovinu inicirajući brojne radove i izgradnju.

Po njegovim rečima put je uradjen , ali propust nije rešen. Kako navodi kada su slabe kiše problem nije veliki, ali kod većih kiša , voda ulazi u kompleks. „Stalno dolaze ekskurzije i to je strašno. Na onom parkingu gde se okreću autobusi tu je kao smetlište. Tu i sad teče voda samo nije onoliko mutna pa se slabije vidi . Iz Opštine nikakvog odgovora nisam imao . Ja ovde ne živim stalno , ali su mi komšije rekle da je jednom dolazio neko sa mašinom i razvalio predpropust i usmerio vodu na put. I tako to stoji. Po njima se to tako završilo“, kaže Kovačević.

Pojedini meštani navode da je i kod same izgradnje puta bilo odstupanja od onog što je obećano , put nije širine 4 metra niti postoji pešačka staza za decu koja idu u školu tim putem.

O kompleksu u Brankovini stara se valjevski Muzej , a direktorka Muzeja Jelena Lekić za Vamediu kaže da i oni čekaju rešenje problema. „Parking i taj prostor mi čistimo i održavamo koliko možemo zajedno sa ljudima iz Mesne zajednice. U gradu postoji Radna grupa za Brankovinu, ali ja nemam informaciju nakon smena u toj grupi koje su se desile da je ta grupa nešto radila . Nama pomaže zaista predsednik MZ Saša Jeftić on je u toku jučerašnjeg dana zvao odeljenje za infrastrukturu gde su mu rekli da pozove 1985 i prijavi što je i učinio. Taj problem mora da se reši“, navodi Lekić.

Direktorka Muzeja objašnjava da se zapravo radi o dva propusta pa  situacija nije ništa bolja ni kod drugog propusta. „Ogroman je to problem jer taj drugi propust kada je zapušen i kada to nije sredjeno nama ugoržava Protinu školu. Voda odronjava zemlju. Gospodin Jeftić je stvarno neprestano angažovan , ali znate ne može jedan čovek sve da uradi. Koliko mi je rekao juče je zvao i Vidrak , videćemo šta će biti uradjeno. Ali nama ne znače mnogo privremena rešenja već su nam potrebna trajna rešenja kako bi kompleks koji godišnje poseti više od 30  000 ljudi bio zaista sačuvan“, kaže Jelena Lekić.                                    

1 comment on “Zbog neodržavanih propusta voda ugrožava kompleks u Brankovini (video)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.