Drvo palo na automobil – razlog nepoznat

U toku jučerašnjeg dana iz sada nepoznatih razloga stablo iz parka Pećina se srušilo i palo na automobil koji je u tom trenutku prolazio ulicom. Na svu sreću nema povredjenih.

foto/fejsbuk L.M

Iako poslednjih par dana nije bilo neveremena i olujnog vetra, a u toku jučerašnjeg dana temperatura se kretala preko 30 stepeni , stablo iz parka Pećina se srušilo , ali na ulicu pored parka. U trenutku pada stabla ulicom je prolazio automobil i stablo je palo na haubu automobila u kretanju. Po saznanjima iz valjevske policije u ovom dogadjaju na svu sreću nije bilo povredjenih, što je po mišljenju mnogih pravo čudo.

Pojedina stabla u parku odavno su bila za sečenje što zbog obolevanja što zbog starosti. Svojevremeno je grad Valjevo započeo akciju obnove stabala pa je u periodu od 2012 do 2015. godine u Valjevu zasadjeno 1200 stabala . Novih 1200 stabala zamenili su 1000 posečenih dok je od tog broja 400 stabala uklonjeno iz parka na Pećini. Najveći razlog za njihovo uklanjanje bilo je obolevanje od potkornjaka koji je uticao da se stabla suše. Tada je u Kolubari II zasadjeno 30 stabala, nova stabla su posadjena kod Studija Trnavac, na Duplim trakama, Pantićeva ulica gde su povadjene lipe koje su podigle asfalt,Karadjordjeva, Hajduk Veljkova, Sindjelićeva , Pop Lukina . Nove sadnice  zasadjene su i u naseljima Milivoja Bjelice, Milorada Pavlovića, park Peti puk, naselje Peti puk, deo na Vidraku i deo na saniranom klizištu u parku Pećina.

foto fejsbuk L.M

Nakon ove akcije sadnje stabala i uklanjanja starih i bolesnih valjevska javnost više nije obaveštevana o daljem toku akcije obnove stabala u našem gradu. Šta više, nepoznato je u kojoj meri se grad bavio uopšte ovim problemom.

Gradjani Valjeva uglavnom burno reaguju i na sam pomen uklanjanja stabala, ali je sasvim sigurno da slučajevi, kao što je ovaj od juče, kada su ljudi bili životno ugorženi ukazao da se grad mora ozbiljno baviti ovim problemom,što podrazumeva kontrolu , sadnju novog drveća , ali i uklanjanje obolelog i trulog. Već sama reč „park Pećina“ svedoči da se radi o javnoj površini koja je u nadležnosti grada.

3 comments on “Drvo palo na automobil – razlog nepoznat

 1. Zeleno

  Slazemo se mi da treba zameniti staro i trulo sa novim sadnicama, ali trazimo da umesto jednog starog velikog posadite 2 do 3 cetinara, i da se napravi veca gustina drveca. a ne da se sece drvece da se vide neke kafancine?
  Dakle odseku 1 poseda 3 i zastite od kretena koji lome, ko slomi plati stetu i kupi pa zasadi 5 jos.

  Reply
 2. Hiram

  Uh. Ne mogu ni da zamislim kako je bilo ljudima koji su bili u automobilu. Stvarno je čudo da niko nije povređen.

  Reply
 3. Istina

  Svako drvo je važno, skoro koliko i čovek. Tačno je da se stabla moraju menjati kako ne bi ugrožavala bezbednost građana, ali moraju se saditi sadnice stare bar nekoliko godina. Odnosno veće sadnice sa busenovima koje su velike i brzo izrastu na mestu gde nedostaju.
  Mi sadimo male sadnice koje po nekoliko godina ne mogu da dostignu rast kako bi nečemu značile i vredele…
  Ništa tu nema izmišljeno samo, kao i u svemu, treba primeniti praksu sa Zapada, odnosno razvijenijih zemalja.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.