Društveni razvoj i bezbednost zajednice

Proteklog vikenda, od 12. do 13. juna 2020.g. Valjevo je bilo domaćin Međunarodne naučne konferencije pod nazivom ’’Društveni razvoj i bezbednost zajednice sa akcentom na grad Valjevo i Kolubarski okrug’’.

Konferenciju je organizovao Centar za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti CESNA B iz Beograda, pod rukovodstvom akademika prof. dr Slobodana Neškovića, a u saradnji sa Univerzitetom Sveti Kiril i Metodij iz Velikog Trnova, Bugarska, Odborom za ljudska prava iz Valjeva i Internacionalnim univerzitetom iz Travnika, BiH.

U Hotelu OMNI autori iz zemlje i inostranstva prezentovali su svoje radove iz sledećih tematskih oblasti: Međunarodni odnosi, globalna i nacionalna bezbednost; Društveni i ekonomski razvoj kao postulat nacionalnog interesa; Globalna, međunarodna, regionalna i nacionalna bezbednost; Evropske integracije i reforme u Srbiji; Pravni aspekti reformi u Srbiji; Društveni subjekti u funkciji korporativne bezbednosti, bezbednosti u školama i bezbednosti lokalne zajednice; Savremeni izazovi, rizici i pretnje bezbednosti; Mogućnosti implementacije projekata prekogranične saradnje; Projekti bezbednosti u školama; Oblici i metode ugrožavanja zajednice; Terorizam i organizovani kriminal kao oblici ugrožavanja bezbednosti; Koncept zaštite lica, objekata i imovine; Privatna bezbednost u funkciji zaštite društva; Korporacijski kriminalitet i metode suprostavlјanja; Problemi, rizici i zaštita u vanrednim situacijama; Koncept bezbednosti velikih privrednih sistema Valјeva i Kolubarskog okruga; Mogućnosti turističko-privrednog razvoja Valјeva i Kolubarskog okruga; Sakralni objekti i verski turizam; Ekonomski aspekti regionalnog razvoja; Privatno preduzetništvo u funkciji društvenog razvoja; Projekti razvoja Grada Valjeva; Selo, polјoprivreda i ruralni razvoj Valjeva i Kolubarskog okruga; Ekološka bezbednost u poslovnim sistemima i lokalnoj zajednici; Obrazovanje menadžmenta i zaposlenih u funkciji bezbednosti; Bezbednost saobraćaja i digitalizacija; Saobraćajna infrastruktura i društveni razvoj; Poslovne komunikacije i informaciona bezbednost; Mediji u funkciji bezbednosti  i druge.

U zaključcima Konferencije poseban osvrt usmeren je prema efektima pandemije izazvane koronavirusom. Drugog dana konferencije predstavljen je Tematski zbornik radova vodećeg nacionalnog značaja, 30 knjiga po redu iz edicije Bezbednost u postmodernom ambijentu u izdanju Centra za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti.

Aleksandar Petrov

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.