Dragoljub Tešić –Teša: Kako to može da se zaboravi?

Pre tačno 21 godinu na današnji dan tepih bombe pale su na valjevsko naselje Koloniju. U ovom bombardovanju povredjen je Valjevac Dragoljub Tešić koji za Vamediu govori o toj noći , iskustvo koje će kako kaže, pamtiti dok je živ.

Nekim čudom ili srećom u tepih bombardovanju Valjeva 1999. godine nije bilo mrtvih , a povredjen je Valjevac Dragoljub Tešić.

„Od kako je počela NATO agresija, znali smo da može da nam se desi nešto loše jer smo na 50 metara od žice „Krušika“, a i celokupno stanovništvo naselja, ko je bio zaposlen, radilo je u „Krušiku“ i znalo da vojna fabrika može biti legitimna meta. Pošto naselje nema sklonište, nego je svaka zgrada imala nadzemne podrume, većina žitelja se sklonila na sigurnije lokacije. Ja nisam imao gde da odem, svako bombardovanje „Krušika“ do te noći 2. maja sam „preživljavao“ u jednoj garaži, jer mi je stan od udarnih talasa i gelera već bio demoliran . Tu nas je u garaži bilo pet šest od toga dvoje dece i njihove majke“ priča Tešić, inače tada zaposlen u Krušiku.

Tog 2. maja pre 21 godine nebo nad Valjevom bilo je mirno, bez preleta aviona, čak bez proglašene vazdušne opasnosti. Kada je pao mrak, međutim, nad Koloniju se nadvila zlokobna tišina. „ To je stvarno čudno. Izašao sam napolje i to je bila nekako teskobma tišina , ništa, ali baš ništa se nije čulo , bilo je i to zamračivanje na snazi i nekako sve je bilo drugačije. Bilo je tačno 21.20 časova, kada sam, kao da sam nešto predosetio, izašao iz zgrade i uputio se prema garaži. Na nebu se, iz pravca Tuzle, začilo brundanje teških bombardera, zvuk kao kada teško natovareni kamion sa prikolicom ide uzbrdo. Pomislio sam da lete na Beograd, usledilo je par sekundi grobne tišine, a onda opet zvuk iz pravca istoka, koji je značio da se eskadrila okreće. Kada su počeli da sipaju, otvorilo se i nebo i zemlja. Udarni talas me je bukvalno bacio nekoliko metara pod jedno brdo i okrenuo licem prema mojoj zgradi, a u sledećoj sekundi usledio je bljesak dok je jedna od bombi pogađala moju zgradu. Po meni je počelo da pada granje, crepovi i kamenje. Izgledalo je kao večnost, a pakao je zapravo trajao desetak sekundi“, priseća se Tešić.

On kaže i da su ga posle bombardovanja brzo našli ispod komada šuta, granja , a on je zadobio trostruki prelom potkolenice.

Kako je sutradan izledalo naselje Tešić nije mogao sam da vidi jer je smešten u bolnicu , ali je činjenica da su neke zgrade srušene , a neke oštećene dok su se izmedju njih nalazili ogromni krateri.

Od desetak nasumice rasejanih bombi na Koloniju, dve nisu detonirale. Jedna se zabola u temelj zgrade broj 20 i kasnije je uništena, a druga je završila na 17 metara dubine i zalivena je betonom, baš ispred ulaza u „novu“ zgradu u kojoj Tešić danas živi. Te, popularno nazvane „Mrkonjićeve zgrade“, podignute su tokom obnove nakon NATO agresije i u njihovim podrumima, u šali dodaje Tešić, „žitelji se danas kriju od korone“.

„Uništene su samo tri zgrade, ali je tadašnjoj vlasti bilo važno da pokaže „brigu za narod“, pa su srušili celo naselje i umesto 24, koliko je realno trebalo, sagradili 210 stanova. To im, međutim, nije pomoglo jer se Kolonija „digla“, organizovali smo čuveni Petrovdanski miting protiv vlasti, koji je bio preteča svenarodnom otporu Miloševićevom režimu i kasnije 5-tom oktobru u kojem smo svi učestvovali“ ponosan je Tešić.

Radnička kolonija, podignuta 1947-me, pročula se 90-tih kao svojevrsni otpor tadašnjem režimu, kada je čuveni slikar i kasnije revolucionar Bogoljub Arsenijević Maki sa svojim komšijama “otcepio” ovu četvrt od Srbije, proglasio “Republiku Koloniju” i u sred naselja od siporeks blokova podigao spomenik “Srpskom predsedniku” u obliku dva metra visokog falusa, zbog čega je uhapšen i osuđen.

„ I dalje mislim da smo bukvalno ostavljeni da izginemo, jer je kao i slučaju radnika RTS, režimu trebao što veći broj civilnih žrtava. Zato već 21 godinu ponavljam mantru da nikada ne mogu ovo zaboraviti ni oprostiti Americi, ali ni mojoj zemlji Srbiji. Nas niko , ovo naselje iako smo na puškomet udaljeni od Krušika niko nije obišao , nijednom od početka bombardovanja. Ovde su zbog blizine Krušika koji je bio stalna meta napada već od detonacija bili demolirani stanovi i kuće. Moj stan izgledao je kao da je bomba već bila pala , hoću da kažem prozori su ispali iz ležišta, unutrašnja vrata su bila ili nepukla ili iskrivljena , stvari su od detonacija padale neprestano.“ zaključuje Dragoljub Tešić.

Na pitanje Vamedie da li je ikada dobio od Srbije bilo kakvu odštetu za povrede koje je zadobio Tešić odgovara negativno: „Nikad ništa. Imao sam sreću da preživim , da nisam izašao u tom trenutku iz garaže verujem ništa ne bi bilo. Hvala Bogu niko više nije povredjen, nije bilo mrtvih. Nikada neću zaboraviti boje tih bombi, svetlost koja ih je pratila, taj zvuk, fijuk. Sećam se da sam u jednom trenutku mislio da je počela kiša , a bila je to voda iz nekih cevi koje su popucale… to ne može da se zaboravi. Kako to da se zaboravi?“

38 comments on “Dragoljub Tešić –Teša: Kako to može da se zaboravi?

 1. VAŽNO OBAVEŠTENJE

  Taj isti Teša je inače član Demokratske Stranke a Maki i ono malo alkoholičara i narkomana su prejebali kao i ostatak čestitog naroda ubacivši im u koloniju kao nagradu za promene Miloševića HEROIN. Zbog politike žutih pet generacija dece rodjene u koloniji je otišlo u aut. Neko na iglu, neko na robije, neko na flašu i slično. Hvala dragom Bogu da ima doseljenih normalnih ljudi koji zajedno sa ostalima čine većinu.
  Inače svako ko ima i ko je drugačiju, ko ima drugačije mišljenje bude osudjen od te manjine neradnika i lezilebovića.
  Nažalost osta je im da lupkaju u prazne šerpice, pa polako.. Zajedno Socijalisti i Žuti strašno kakva kombinacija EPSKA!

  Reply
  1. Pjerili

   Poštovani,
   Ovaj komentar tj.“važno obaveštenje“uputite Vašem nalogodavcu. Oni koji ne razlikuju šta je dobro a šta zlo,drže predike građanima koji su nastradali za vreme bombardovanja u naselju M.Pavlovića. Ništa idealno ne postoji, al’ sve poroke koji postoje treba sprečiti i osuditi. Učinite tj.-Uputite dobar savet i primer javnosti,možda da će Vas neko poslušati. To bi bio Vaš doprinos sredini u kojoj živite,nemojte ponižavati i vređati građane po direktivi (botovanje) nalogodavca.Nije teško biti fin.

   Reply
 2. мр Предраг М.Вулетић

  Познајем Тешу годинама јер смо сарађивали веома коректно док је радио у пропеагандној служби Крушика на организовању учешћа на сајмовима, изради каталога , Веб сајта … Ја сам водио маркетинг Акумулатора и имам најпозитивније мишљење о Теши,Драгану Миловановићу и целом тиму. Није ми познато да је подржавао дрогирање,јер је то несрећа како за те несрећнике тако и за породицу, пријатеље,комшије.
  Овде је реч о аутентичном сведочењу Теше као жртве НАТО зликоваца уз додатак тадашње арогантне и осионе власти, која је једина полагала право на патриотизам а сви други су били -други.То што је Теша члан Демократске странке није ваљда грех. То је била озбиљна политичка странка са инфраструктуром али су је урушили властољубље и грамзивост челних људи који су основали своје мале партије.Наполеон је дуго владао Француском подстичући код политичких противника управо властољубље и грамтивост.

  Reply
  1. Kolega

   Bravo g.Vuletici,sve tačno ,lično ga poznajem jer smo radili zajedno,vredan tačan i dosta zna,niti puši niti pije

   Reply
  1. Brđanac

   A šta si ti to trpio kao komšija,napiši da znamo i mi u gradu,koji znamo Porodicu Tešić, kao veoma cenjenu gradsku radničku i sportsku porodicu

   Reply
   1. Akademac 19

    Nije niko pljuvao ljude, samo su koloniju unazadili pod sloganom „Republika kolonija“ ceo grad kad pimenes kolonija okrece glavu. Cela veka protiv vlasti..Niko im nikada nije valjao..

    Reply
    1. Prim.Dr M.Gojković,sci.psihijatar

     Nešto si se ti Akademac prešao,očigledno nisi iz Valjeva,čim krenu lolkalno autobusi hvataj za zavičaj,nije tebi mesto u gradu,jer grad očigledno ne poznaješ

     Reply
  2. Radnik

   Komsija, ne pisamo mi uz vetar nego se godinama borimo za normalan zivot, normalnu drzavu. Drzavu strucnjaka, a ne partijskih drugova! Zahvaljujuci vama komsija i slicnima koji tako razmisljaju /Pametniji popusta i cuti moze biti gore/ odnosno poltronima, botovima borba je uzaludna vec 30 godina. Pogledajte gde su danas Rumunija, Litvanija, Madjarska, da ne pominjem Slovacku Cesku Poljsku, a gde smo mi i ukakvom se blatu vlajamo i koliko dugo cemo se jos valjati. Razmisli komsija u kojoj je drzavi DB prodavao drogu deci’, Razmisli gde su ti deca komsja a mozda i tvoja negde u Nemackoj, Americi, ZASTO! Zasto idemo u Madarsku po kompjuter i dr. stvari, ZAsto u Bosnu po gorivo i secer? A Mom dragom kolegi Tesi sve najbolje

   Reply
   1. Db

    Godinama se borite da pametujete i da gledate tudja posla. Nemate zivotnu kreaciju pa zaludni kukate na sve sisteme do sada sto su bili.

    Reply
    1. Radnik

     Pa gospodine Db , nayalost nije bilo snage i volje 6 oktobara da se izvrsi LUSTRACIJA, otvaranje DB-OZNE I OSTLAIH ARHIVA, sto su uradile normalne zemlje. Da je to uradjeno neki od vas i DB bili bi na robiji , adrugima bi godinama bilo yabranjeno javno pojavljivanje i rad u DRZAVNO-DRUSTVENIM prduzecima. Zemlje koje su za to imale snage, danas sudalekoispred nas, ali mi nismo i tusmo gde smo. Jedno dobro ove vlasi sto je sva gamad i vukara isplivala na vrh, ovog puta nadam se da ce biti dovoljnosnage da se uradi LUSTRACIJA DB i ostlaih sluzbi kojima se niborj ne zna-SUDIJA partijskih drugova – BOTOVA i kompletan RESET drustva.

     Reply
 3. u prolazu

  Ti narkomani su posadili stabla voća pored Ljubostinje,možeš da vidiš i fotografije,među kojima je i Beba prvak Srbije u dizanju tegova na trzaj,ili unuku profesorke Ekonomske škole koja živi u Koloniji

  Reply
  1. Radnici do bola

   I sta sa tim.. Drveca puno naselje.. Nego taj isti Beba i Taj u naocarama i taj u majci zavrsili svoja posla preko zutih i sad zaludni posadili visibabu.

   Reply
   1. posetilac teretane Mr.Big

    Kako Bebi da završe za prvaka Srbije u dizanju tegova,valjda mora on tegove da podigne,lažeš botino,lažeš

    Reply
 4. Pera

  Koliko se ja sećam do bombardovanja je doplo zbog katastrofalne spoljne i unutrašnje politike Socijalista i RADIKALA , koji se pred Izbore1912.g presvekuše u kao neka evropska NAPREDNA odela (šio mi ga đura 🙂 ).
  Sad je 2020.godina i videsmo šta dočekasmo od polupismenih individua. I njihovi koalicioni, videvši zlo, skloniše se u stranu.

  Reply
 5. Zološki vrt

  Gde nadju ovakve „intelektualce“ da pričaju ispricano zastarelo da opet krive nekoga da sklone sa vidika ove sadašnje diktatore.

  Reply
 6. Gavrilo

  O Tesi sve najbolje kao coveku i rodjenom valjevcu. A ti „vazno obavestenje “ si kompletan idiot, kao i ovi tvoji sto nas vode u Evropu. Toliko si jadan da cak i prvorodjeni ne voli tolike uvlakace. Izadji malo napolje iz bulje da vidis kako je lep i suncan dan.

  Reply
 7. nikolaj

  Teška demokrata stara, sindikalni lider u Vistadu, jednom rečju čovek bez znanja,struke i sl na partijskoj poziciji u Vistadu. Jedina stvar kod njega jeste što je bio povredjen u vreme NATO bombardovanja, sreća da je izbegao težu povredu.

  Inače, Kolonija je po strukturi stanovništva jedno od najgorih naselja za život. Kako i zašto su skoro svi do jednog skrenuli u jednom pravcu bi bilo pravo pitanje za Tešu i nekog novinara koji sme da postavi takvo pitanje. Znam da mi ndčegd objaviti komentar.

  Reply
  1. drug

   Taj mora da ti je drug Nikolaj, kada ga ovako dobro poznaješ,pa ga pitaj slobodno.šta će ti novinari,ali izgleda da ga se plašiš ili lažeš.nešto nije u redu

   Reply
 8. Marija K2

  Kolonija i neradnici. Prodjem nekad u krusik i gledam kako ceo dan sede i piju alkohol na klupici. Omladina republike. I to intresantno? Ljudi idu u kafiće pa piju kao gospoda.. Klosari.

  Reply
  1. Radnik Krusika

   A kako ti to iz Kolubare prolaziš na posao u Krušik kroz Koloniju,crna Marijanogo bre lažeš …….

   Reply
 9. Miroslav popare

  Da nije bilo bombardovanja na zalost mnogi ne bi imali reseno stambeno pitanje, imali stracare a drzava im dala nove stanove sa namestajem. I opet im nije valjala vlast.
  Posten covek radi 40 godina i jedva napravi prizemnu kucu. Los kraj i ljudi.

  Reply
 10. Kolubarac

  Teša gentleman lepo vaspitan dok u koloniji ima klošara na tone nije naporno zaključiti.
  Nije mi jasno zasto Teša nije otišao negde za vreme bombardovanja jer mala je šansa da ne bude zrtva explozija.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.