Upravnici zgrada i Veterinarija postupali po naredbi Štaba – Gradjani moraju platiti račun za mart mesec

Po saznanjima Vamedie svi gradjani kojima je dezinfekcija ulaza uradjena tek  od 1.aprila stavku dezinfekcije ne bi tebalo da imaju u  računima. Kako saznajemo u preduzeću Veterinarija, ugovori sa upravnicima zgrada postoje samo za deo marta meseca dok je nakon 1.aprila ugovor potpisan sa gradom. Upravnici s druge strane dobili nalog od Štaba za vanredne situacije da izvrše dezinfekciju u martu.

ilustracija stanovi

Na brojne reakcije gradjana koji su se obratili Vamediji sa informacijom i fotografijama da su im pristigli računi u kojima je stavka Dezinfekcija Veterinarija , u ovom preduzeću saznajemo da oni imaju uredno potpisane ugovore sa upravnicima zgrada .

„Nas je u martu kontaktiralo nekoliko upravnika i zatražilo da izvršimo dezinfekciju ulaza izgrada u kojima su oni upravnici. Sa njima smo potpisali uredne ugovore i ugovornu obavezu izvršili. Nakon toga od aprila mesca ugovor smo imali sa gradom Valjevom, bila su predvidjena čak 4 kruga dezinfekcije, “ saznajemo u ovom preduzeću.

Po rečima sagovornika u pitanju je samo nekoliko zgrada i ugovori sa nekoliko upravnika i to se odnosi isključivo na mesec mart kada je ugovor sklopljen i obaveza izvršena.

Upravnik više zgrada u Valjevu, Milan Milisavljević za Vamediu pak kaže da je odluka o dezinfekciji bila zapravo naredjenje Štaba .

„Oni su nas pozvali i izdali naredjenje da se odmah izvrši dezinfekcija . Ja sam kao i ostali upravnici postupao po toj odluci . Informisali smo se i saznao sam da u Valjevu dve firme rade te poslove , Veterinarija i Sinitra i ja sam angažovao Veterinariju, neki su Sinitru izabrali. Takodje Zakon o stanovanju  ima član 59  koji se odnosi na hitne intervencije i ja sam lično postupao po tom članu zakona . Da nisam , kako piše u tom članu , ja bih lično bio odgovoran.  Postupanje po Zakonu i ovom članu podrazumeva da se postupa u roku od 48 sati , a da bih sazvao skupštinu stanara treba tri dana .Potom, zbog zabrane okupljanja nisam bio u mogućnosti da okupim stanare zgrada da se zakazuju sastanci i postupajući po tom članu 59 Zakona o stanovanju doneo sam odluku da se započne dezinfekcija jer je Štab tako naredio. Po ulazu je to koštalo 2 500 dinara“, priča Milisavljević. 

U Veterinariji potvrdjuju da su ih kontaktirali upravnici i angažovali, da su sa njima potpisali ugovore i da su se oni odnosili samo na mart mesec jer su već od aprila bili sa gradom u ugovornom odnosu.

Milisavljević priča i da je od svih zgrada u kojima je on upravnik samo jedna zgrada u Kolubari 2 bila izričita da će oni sami da izvrše dezinfekciju. „Ni to nije bio problem i ja sam lično dao moju  priskalicu . Dezinfekcija nije jeftina , sredstva za dezinfekciju nisu jeftina , ja sam čak sa svojim sinom vršio deznfekciju nekoliko puta u ulazima gde sam upravnik. A zašto? Zato što svako to sredstvo traje samo 24 sata . A ja sam upravnik u zgradama gde ima umrlih od korona virusa i tu smo prskali mnogo više nego što je bilo ugovoreno jer je sa Veterinarijom potpisan ugovor na jedno prskanje. Imali smo čak situaciju da u naselju 27 novembar nisam upravnik u jednoj zgradi , a u tri jesam,  onda su nas zvali iz te zgrade da i kod njih uradimo dezinfekciju“, objašnjava Milisavljević.

On navodi i da je bio pozvan kao i ostali upravnici na sastanak u Upravu , ali da je tokom prepodneva tog dana obavešten da sastanak neće biti održan . Na konstataciju Vamedie da je takav sastanak ipak bio Milisavljević kaže : „Da, to sam saznao kasnije , prvo su ga otkazali , a onda su ipak neki upravnici tamo bili, ja lično nisam bio obavešten . Ne mogu da Vam kažem šta je bilo na tom sastanku jer nisam bio prisutan. Ali odluke nisu menjane to znam. Mi smo kao upravnici dobili po 100 maski i 30 rukavica. Pa kome to da podelimo? Mnogo je više stanara  to ne bi bilo u redu nego smo podelili ženama koje inače čiste ulaze jer one svaki dan to rade i rade u uslovima gde je zgrada najprljavija, dali smo njima“,kaže Milisavljević.

On takodje navodi i da su dodatne količine dezinfekcionog sredstva morali sami da kupe jer nisu stigli da natoče kada je Vodovod delio. Na pitanje da li su od grada dobili sredstva s obzirom da je i Sremska Mitrovica donirala hipohlorit kaže: „Ja nisam , možda je neko i dobio , ali ja ne . Znam da je Mitrovica uputila donaciju, ali meni to nisu dali“.

Sudeći po izjavama naših sagovornika, očito je da su najpre upravnici dobili naredjenje za mart mesec o dezinfekciji, potom da su neki potpisali ugovor sa Veterinarijom, neki sa Sinitrom. Stanari nisu mogli biti okupljeni jer to zabrana okupljanja ne dozvoljava . Odluka je bila na upravnicima , a po osnovu Zakona o stanovanju.

„Pa ne možemo mi u vanrednom stanju da odbijemo naredbu Štaba , postoje dokumenta koja to dokazuju, ta naredba. To se tražilo od nas. Ja sam kao upravnik morao to da uradim, moja deca su volontirala, supruga mi je instrumentarka u Bolnici . Cela porodica je zaista bila uključena , hteli smo da damo svoj doprinos  i mislim da smo to i uradili. Kad sam video koliko košta da angažujemo firmu za dezinfekciju prskali smo sami“, zaključuje Milisavljević

 Od Veterinarije saznajemo takodje da su postupali po zahtevu Štaba za vanredne situacije  i da je u gradu bilo predvidjeno čak 4 kruga dezinfekcije , ali da zbog prekida ugovora taj posao nije do kraja završen.

„Mnogo puta smo kao firma pominjani u javnosti poslednjih dana, uglavnom oko plaćanja sa tog donatorskog  računa, ali nismo mi odredili niti mi možemo odlučivati sa kog će računa i na koji način grad izvršiti plaćanje. Pozvali su nas , potpisali smo ugovor i ispoštovali ono na što smo ugovorom obavezani. Žao nam je ako su gradjani doživeli neku neprijatnost vezano za martovske račune, ali verujte stojimo na raspolaganju da pokažemo ugovore“, kažu u Veterinariji.

Gradjani kojima su stigli računi se bune, ali očito da u ovom slučaju nisu u pravu jer su i jedni i drugi postupali po zakonu.  Jedino što nije jasno jeste šta je Štab mislio ko treba da plati dezinfekciju u martu kad su izdali naredbu o istoj ? Očito stanari.  

7 comments on “Upravnici zgrada i Veterinarija postupali po naredbi Štaba – Gradjani moraju platiti račun za mart mesec

  1. Бојкот

    Како неко, па макар то био Штаб, може да натера грађане да плаћају нешто??? Потпуно безакоње! Проћи ће ванредна ситуација, проћи ће и ова накарадна власт. Грађане не може нико да натера да ово плаћају. БОЈКОТ!

    Reply
  2. četvrta generacija na asfaltu

    A šta je problem što su platili po 150-200 dinara po stanu za dezinfekciju zgrade tokom pandemije? Ima se za cigarete, kafe, IPhone, benzin, letovanja-zimovanja, pa neće se umreti za 150 dinara za čišćenje i zdravlje. Aman zaman, nije 200 dukata već pola pakla cigareta. Da je sreće i bez virusa da se ovo radi jednom nedeljno. Ne bi nam ulazi bili ko deponije i smrdeli na wc. Došli ste da živite u gradu i zajednici, dobili dzabe stanove, pa se onda i ponašajte u skladu sa gradjanskim manirima. Ako vam smeta, lepo se spakujete pa u selo u svoj zavičaj . Budeš gazda na svojih 5 hektara i prskaš ili ne prskaš svoju avliju do mile volje. Nekada su građani čistili sami ulice i travu ispred svojih kuća, nisu čekali druge da im to urade, a jo[ manje su od toga pravili nauku ili kriminal.

    Reply
  3. Vojkan

    Virus slabi ali je jos prisutan zato nema opustanja, treba uraditi dezinfekciju zgrade i taj posao poveriti profesionalcima poput Invekte i njoj slicnim da bi mirno spavali.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.