Privrednici revoltirani– Na šta se troše pare od donacije ?

Valjevski privrednici koji su donirali sredstva za potrebe zdravstvenih ustanova Grada Valjeva izrevoltirani su odlukom Štaba za vanredne situacije da preduzeću Veterinarija bude uplaćeno 1,5 miliona dinara . Privrednici će , kako saznajemo u medjusobnom razgovoru, vrlo brzo doneti odluku o daljem postupanju. Mnogi od njih novac više neće uplaćivati. Slučaj Veterinarije samo je dodatno potvrdio i navode iz pisma direktorke Zavoda za javno zdravlje Marije Gavrilović Kriznom štabu Srbije.

Krajem marta valjevski privrednici oformili su na osnovu dogovora poseban namenski račun sa ciljem da se od ulaćenih sredstava pomogne zdravstevnim ustanovama grada Valjeva , a u krajnjem cilju suzbijanja širenja korona virusa. Na ovaj račun do sada se slilo 10, 5 miliona dinara .

Po osnovu potpisanog ugovora sa Gradom Valjevom o donaciji i Protokola o saradnji, valjevski privrednici imaju mogunost da ostvare uvid u stanje na svom računu kroz izvode i ustanove kome je otišao novac , ali ne i zašto.

Ovog prepodneva na izvodu su se pojavile sledeće stavke:

-Bolnica, po njihovim računima 273 840 dinara

-Veterinarija 1 543 200 dinara

Valjevski privrednici za Vamediu navode da je jasno i u Ugovoru precizirano za koje namene se sredstva mogu koristiti, a da korisnici mogu biti zdravstvene ustanove. „Veterinarija nije zdravstvena ustanova i ovo nije prvi put da se ovakve stvari rade“, navode privrednici i u porukama koje su razmenili na njihovoj viber grupi. Od 10,5 miliona na računu se trenutno nalazi oko 3 miliona dinara .

Privrednici tvrde da su do sada u nekoliko navrata upozoravali Štab za šta se sredstva ogu koristiti pa da su čak i u nekim slučajevima kada je bila u pitanju nabavka zaštitine opreme i dali saglasnost.

Ne treba zaboraviti da je u svom pismu Kriznom štabu Srbije kao razlog neprihvatanja ponovnog imenovanja mesto šefa SOT-a dr Marija Gavrilović navela upravo neslaganje sa trošenjem novca sa pomenutog računa. “Kao epidemiolog i direktor Zavoda za javno zdravlje Valjevo imenovana sam za rukovodioca Stručno operativnog tima (SOT), ali sam smenjena zbog neslaganja sa načinom vođenja Štaba za vanredne situacije grada; angažovanje privatnih firmi za dezinfekciju grada što je koštalo dva miliona dinara, načinom raspodele donacije privrednika Valjeva od 8,5 miliona dinara, donacijom iz Rusije, koje su namenjene za opremanje zdravstvenih ustanova”, obrazložila je dr Gavrilović.

„Mi ćemo se sada dogovoriti šta dalje, odluka će biti jednoglasna i kada se dogovorimo, a saslušaćemo svakog privrednika , odlučićemo o daljem postupanju . Privrednici će reći šta dalje. Istina postji zaista veliko nezadovoljstvo“, kaže za Vamediu inicijator akcije Aleksandar Blažić.

Valjevski privrednici po svemu sudeći obustaviće za sada uplatu sredstava na ovaj račun do dobijanja svih potpunih informacija o svakom utrošenom dinaru. „Znate , mi smo taj novac mogli da delimo našim zaposlenima, ali smo smatrali da svi gradjani treba da imaju koristi da zajedno treba da se borimo protiv epidemije i zato smo i odlučili da  budu zdravstvene ustanove te kojima ćemo pomoći, ali ovaav način nije u redu. Više puta smo do sad urgirali i na žalost vidite ništa se nije promenilo na bolje“, priča za Vamediu jedan od većih valjevskih privrednika.

Kako saznajemo komandantu Štaba i gradonačelniku Valjeva biće najverovatnije ostavljeno sedam dana da se svi podaci dostave kako bi se mogli analizirati.

16 comments on “Privrednici revoltirani– Na šta se troše pare od donacije ?

 1. Ivan

  ZATO UPRAVICI ZGRADA ISPOSTAVLJAJU RACUNE VLASNICIMA STANOVA ZA DEZINDEKCIJU ULAZA, A TA ISTA SREDSTVA SU POKLON OD NASIH PRIVREDNIKA!!!!!! PREISPITATI KO JE NALOZIO UPRAVNICIMA DA NAPLACCUJU NESTO STO SU NASI PRIVREDNICI GRADA FINANSIRALI TJ. POKLONOLI SVIMA NAMA..?!

  Reply
 2. Zoran

  Sad će odmah Klomber i Majdak da smišljaju ko to od privrednika mutno posluje, ko ima ljubavnicu, ko je nešto prodao ispod ruke.. Biće cirkus na Radio valjevu i Kolubrske.info.

  Reply
 3. abcdMissjk

  Gradonacelnik Gvozdenovic je u pravu, on je vrhovna vlast u ovome gradu i moze da radi sta hoce. Cim je tako odlucio, a on je najpametnije to je i najbolje za ovaj grad, njega i prijateljicu Branku iz DZ. Najbolji gradonacelnik u istoriji Valjeva a nadam se bice i ubuduce

  Reply
 4. Mara

  Da li je ovo tačno???
  U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, po epidemiološkoj indikaciji dezinfekciju smeju da rade samo Zavodi za javno zdravlje. U Valjevu JKP Vidrak radi dezinfekciju ulica, ulaza stambenih zgrada, Doma zdravlja, ambulante u Novom naselju gde je prijem pacijenata sa indicijama na korona virus! JKP Vidrak nije ovlašćen da nabavlja biocide, a tek nikako ne bi smeo da radi sa njima, što podleže teškoj krivičnoj odgovornosti! JKP Vidrak koristi preparat DIOXID SP (ClO2) koji se rastvara u razmeri 1:33 odnosno 3l:10l H2O za komunalnu higijenu! Međutim, JKP Vidrak sipa jednu flašu – 1l na čelu cisternu, u prevodu 1l na 7000 l vode, što znači da je efekat ove dezinfekcije ravan nuli! Na sve ovo gradonačelnik na preporuku svog saradnika Fazana sklapa ugovor sa PD Sinitra u vrednosti od 1 920 000 dinara, na 30 dana trajanja ugovora, 64000 dinara po danu i tretira iste površine koje tretira i JKP Vidrak, a koriste preparat SANIGOL SANAS (persirćetna kiselina), a svako ko ima iole veze sa strukom zna da se ovaj preparat ne koristi za spoljašnju dezinfekciju, međutim pošto je najjeftiniji oni dezinfekciju vrše ovim preparatom, a to je čak navedeno i u ugovoru koji je potpisao gospodin Konrad! Takođe, postavlja se pitanje zašto iste površine rade i JKP Vidrak i PD Sinitra sa dva nekompatibilna preparata! Isti taj gradonačelnik već par dana vrši pritisak na v. d. JKP Vidrak da kupi još jedno pogrebno vozilo za vreme trajanja vanrednog stanja, jer može po hitnom postupku bez javne nabavke da realizuje posao, a cena astronomska! A kako joj je lično rekao, u to se malo njih razume i to ne može niko da provali!

  Reply
 5. Slavko

  Uz svo dužno poštovanje prema svakom privatniku, preduzetniku, privredniku koji je uplatio novac, ipak imam jedno pitanje: Gospodo draga, da li ste stvarno mislili da će svaki dinar biti utrošen na jasan i transparentan način? Zar ne znate ko je na čelu grada, ko se pita za sve, ko odlučuje i ko se ugrađuje? Zar ne znate??

  Reply
 6. Radovan

  Upravnici zgrada su morali da konsultuju stanare oko dezinfekcije ulaza i prostora.
  Nemaju pravo da naplate nesto na sto nisu dobili saglasnost isto ili sto nije uradjeno.
  U dosta zgrada su stanari sami vrsili svakodnevnu dezinfekciju ulaza i stepenisnog prostora o svom trosku.
  Ko je nadzirao i za koga, takve (eventualne) usluge?

  Reply
 7. Tesnjarka

  U nasoj zgradi sami,spostvlenim sredstvima svako vece obavljamo temeljnu delzinfekciju od prizemlja do krova…Veterinarija je dva puta ,,dezinfikovala,, niko nam nije trazio novac…da li ce …videcemo…a privrednicima skidam kapu na dobroj nameri,a znala sam sta ce biti…ali koliko znam imaju advokata ,koji prati trosenje para ,pa na sud i izvestaj direktno predsedniku…dosta je bre Klombera ,Bajadere,napucene starlete i druzbenica …

  Reply
 8. Gorica BEMAKO

  Budu li Upravnici stambenih zgrada fakturisali plaćanje
  troškova DEZINFEKCIJE ulaza u stambene zgrade, odmah
  da im bude jasno, da VIŠE NEĆE BITI Upravnici!!!
  Dezinfekcija u gradu je zakonska obaveza Štaba za vanredne
  situacije, i sredstva za to su donirali PRIVREDNICI grada Valjeva!!!
  Prema tome…LOPURDARE, SIKTER, tj. ODJEBI!!!

  Reply
 9. Pera

  Licemerno!Da svi građani imaju korist?Pa zar dezinfekcija nije u korist građana?U štabu nije samo dr.Gvozdenović ,tamo su i predstavnici vojske i policije,pa zar mislite da bi naĉelnik policije dozvolio mahinacije.Ovo mi liči na politički obračun!!!

  Reply
  1. Diletanti iz Kabineta

   Pero ili ti Beljo, ne pomenu tvog kolegu iz kancelarije Mirka taksistu, sta kaze on jel sve po zakonu.
   I on je clan staba.
   Sto ne izadjete u javnost i pokazete racune za sta ste potrosili pare.
   Dokle vise Gazdarica Gorica da gazduje gradom i puni svoje dzepove?

   Reply
 10. Istina

  Колико ја видим овде многи треба да иду у затвор!
  А господа привредници, оканите се више тих донација, немојте изигравати неке душебрижнике за овај народ… Читам донирате кревете за породиље, неке болничке апарате и слично, па зар ви мислите да се то тако ради у нормалним државама???
  Зна се како се то ради, то раде стручне службе институција система одређених министарстава. Али тачно је, нема система па онда јавашлук у институцијама, министарствима и привредницима. Даље, нема система у нашој земљи који би донео законе где би запослени морали да примају нормалне зараде, а не 25-30.000 динара, а ви привредници би сав свој „Вишак“ профита уплаћивали у државни буджет одакле би, поново, стручни људи управљали новцем и тако свима било боље. У том случају ви се не би сматрали Богом датим, не би се много богатили, смаљила би се социјална разлика у друштву што је највећи успех сваке нормалне земље.
  Пустите ви те донације, него исплаћујте ваше запослене како доликује, а о спорним стварима нека се брине ко треба да се брине и ко је за то плаћен народним новцем.

  Успут, зашто не донирате асфалтирање улице Вука Караџића и неких путева по забаченим селима где људи једва преживљавају, а за све нас производе неку врсту хране? А, ту немате интереса, није вам угрожено здравље и живот? Е па видите, овај блажи облик Короне не разликује ни расе, ни новчанике народа у свету, а тек следећа Корона када дође тек има да равна неке ствари на кугли земаљској!
  Борите се „Успешни“ привредници да се успостави систем вредности у држави, а не систем богаћења преко ноћи и никад није доста… Ви одлично знате како се постаје богат у нормалним земљама, генерације раде и граде да би неко постао толико богат како сте ви постали преко ноћи.
  Нешто код нас одавно не ваља!

  Reply
 11. Gazdarica Komandant grada

  Pero pusti vodu… Ne pise se
  dr. Gvozdenovic, nauci pravopis, vec
  Dr Kon rad

  Reply
 12. Milos

  Da li je Romanovićka ikad predala zahtev za asfaltiranje Vuka Karadzica ulice, ona je predsednik MZ.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.