U Valjevu 163 potvrdjena slučaja korona virusa , a situacija u LJigu se prati

U Valjevu su po poslednjim podacima registrovana 163 slučaja korona virusa dok je ukupan broj potvrdjenih slučajeva u KO 233, saopštio je danas na konferenciji za novinare dr Zoran Živković, predsednik Stučno operativnog tima Grada Valjeva. Dr Živković je saopštio novinarima da se SOT-u obratio i starački dom u Valjevu sa zahtevom da im se dostavi zaštitna oprema. Po njegovim rečima u ovom Domu nema zaraženih osoba.

Broj potvrdjenih slučajeva korona virusa porastao je za 4 pa je trenutni broj obolelih gradjana 163, dok je na nivou KO taj broj veći i iznosi 233 slučaja. Hospitalizovanih Valjevaca trenutno je 57, dok se u izolaciji nalazi 27 lica, a do sada je izlečeno 59 osoba. Broj umrlih je 18 osoba.

Na audio konferenciji dr Živković je informisao javnost da je Dom za stare iz Valjeva uputio zahteve SOT-u. „ Oni su se obratili sa zahtevom d aim bude dostavljena neophodna zaštitina oprema i SOT je uz potpunu saglasnost svih članova doneo odluku da im se uputi pomoć koja će sadržati : 1 zaštitni kombinezon , 5 vizira,100 maski i 200 rukavica. U zahtevu su tražili i kape i kaljače , ali je procena Tima bila da za tim ne postoji hitna potreba. Ova ustanova nam je jako važna jer se u njoj nalaze naši najstariji sugradjani i upravo najosetljivija kategorija kada je u pitanju ugroženost korona virusom . Što se tiče situacije u ovom Domu , vesti su dobre, nema zaraženih osoba. Inače Dom ima 40 korisnika i 21 zaposleno lice.

Medju novinama dr Živković je naveo i činjenicu da će posebna pažnja biti posvećena osobama na hemodijalizi , a mere zaštite moraju se sporvoditi već u njihovim porodicama , a potom i u načinu transporta . Kako navodi Živković, i sami pacijenti moraju posebno voditi računa o svojoj zaštiti.

Po njegovim rečima trenutno postoji realna opasnost od otvaranja žarišta u Ljigu jer je jedna osoba koja je zdravstveni saradnik i koja je zaražena korona virusom, ostvarila do sada zabeležena 24 kontakta, a postoji realna opasnost da ih je bilo mnogo više. „Sva ova lica moraju biti testirana kako bismo blagovremeno reagovali“, rekao je Živković.

Kada su u pitanju zdravstveni radnici do sada je prisustvo korona virusa potvrdjeno kod 53 osobe. „Moramo  napomenuti da je do sada testirano 479 osoba i da je kod 53 osobe nalaz bio pozitivan. Ali ako uzmemo u obzir činjenicu da ovde govorimo o 2 147 zdravstvenih radnika , jasno je da ovaj broj nije niti alarmantan ni uznemirujući,“rekao je Živković.  

1 comment on “U Valjevu 163 potvrdjena slučaja korona virusa , a situacija u LJigu se prati

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.