Grad snosi troškove sahrane za preminule od korona virusa, Napred objavio 33 strane umrlica

Porazni brojevi i loši dani u Valjevu beleže se od početka epidemije korona virusa. U Srbiji su do sada od posledica virusa preminule 103 osobe . Grad će snositi troškove sahrane za one Valjevce koji su preminuli od COVID 19 , a list Napred juče je na 33 strane objavio umrlice.

Aktuelni i objavljeni izveštaj  od juče ne sadrži podatak o broju preminulih sa teritorije Valjeva do sada, a kako Vamedia saznaje na predlog zamenika gradonačelnika i novog rukovodioca SOT-om dr Zorana Živkovića i člana Veća Žarka Kovača, Štab je usvojio i odluku da se porodicama preminulih od korona virusa uputi pomoć kojom bi se snosili troškovi sahrane u visini od 60 000 dinara.

Štab za vanredne situacije svojevremeno je objavio da će grad snosisti trokove sahrane samo za jedno lice . Ova informacija sa sednice Štaba izazvala je brojna pitanja Valjevaca koja su uglavnom glasila – Šta je sa ostalima? Zašto samo jednom , a ne i drugima?

Štab raspolaže sredstvima gradjana Valjeva i izvesno u gradu Valjevu nema nijednog Valjevca koji se ne bi složio da od tih sredstava deo bude izdvojen i za pomoć porodicama koji su ostali bez svojih najdražih upravo zbog epidemije korona virusa.

Na jučerašnjoj sednici Štaba konačno je I usvojena odluka da sredstva budu izdvojena za sve.

“Za troškove sahrane lica sa teritorije, koja su preminula od posledica bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, obezbeđuje se iznos od 60.000 dinara. Troškovi sahrane obuhvataju troškove: preuzimanja, prevoza, pogrebne opreme i sahranjivanja preminulog. Iznos iz tačke 1 ovog zaključka isplatiće se iz budžeta grada na osnovu priloženih računa.”

Po poslednjim poznatim podacima u Valjevu je od korona virusa premnulo 14 osoba , a za sada nije poznato da li je za još dve osobe potvrdjeno da su umrli upravo zbog COVID 19.

Valjevski list Napred u broju od četvrtka 16. aprila objavio je umrlice na 33 strane što je najviše od osnivanja ovog lista.   Nikada u svojoj, 75 godina dugoj istoriji, „Napred“ nije bio „crniji“. Čak ni u poznu jesen 1991. godine, kada je na hrvatskom ratištu za nekoliko dana, kao pripadnici rezervnog sastava JNA, poginulo nekoliko Valjevaca, ovaj nedeljnik nije imao toliko čitulja na čak 33 strane.

Tužnim porukama, setnim rečima, Valjevci su se oprostili od svojih najdražih. Ipak ne treba zaboraviti da ne postoje reči niti je ijednom piscu, misliocu ikada pošlo za rukom da definiše i do kraja opiše tugu . I uvek, ma koliko reči bilo napisano, čini se, ono najvažnije ostane nedorečeno i baš to nedorečeno traje da nikad ne nestane.

2 comments on “Grad snosi troškove sahrane za preminule od korona virusa, Napred objavio 33 strane umrlica

 1. мр Предраг М.Вулетић

  Незахвално је коментарисати ову вест због несреће која нас је све снашла,а посебно породице умрлих од Корона вируса,којима изражавам искрено саучешће.
  Оно што свакако треба поздравити је одлука да град сноси трошкове сахране породицама преминулих од Корона вируса.
  То што су у Напреду од 16 априла објављене умрлице на 33 стране што је највећи број у историји Напреда није последица броја умрлих у читуљама,већ у броју читуља за умрле од којих су неке и на целој страни на којој иначе буде око двадесерак читуља .
  Можда би део новца који је уплаћен за те велике и бројне читуље, могао бити уплаћен за незбринуту децу или децу ометену у развоју.Нека ми Бог опрости , ако сам било кога увредио

  Reply
 2. Ruža Marič

  U potpunosti se slažem sa Mr Predragom Vuletičem u vezi čitulja uNapredu
  Za jednog opokojenog ili upokojene daju se po nekoliko čitulja.Tu ima samo zaradu gazda Miladin.Slažem se dati obaveštenje u preminulom.a ne pisati tolike strane
  Humanije je dsti deci koja su nezbrinuta taj novac koji se daje za čitulje za iste osbe po nekoliko puta.Nezvanično saznala sam da za čitulje u pretprošlom broju Napreda Opđtina je dala par stotina hiljada za svog saradnika,što je van svake pameti
  Humanije je dati i pomoči decu koja žive teško,a verujte mi imah ih u našem Valjevu.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.