Valjevski ugostitelji u stanju neizvesnosti za svoje restorane I kafiće

Valjevski ugostitelji obustavili su rad shodno odlukama Vlade Srbije, a u razgovoru za Vamediu pojedini ističu da nisu sigurni da li će moći  da nastave sa radom kada vanredno stanje prodje, osim ako se država ne uključi sa nekim oblikom pomoći.

Valjevski kafići I restorani su zatvoreni, a tačnih podataka koliko ljudi je ostvarivalo neki oblik oblik zarade u ovom sektoru nema jer se procenjuje da je jedan broj zaposlenih radio I na crno.

U razgovoru za Vamediu pojedini ugostitelji ističu da su u priličnom stanju neizvesnosti.

“Odluka je morala biti ispoštovana I svi su je ispoštovali I dobro je što je tako, ali situacije su različite . Ima ugostitelja koji će moći da izdrže da daju plate zaposlenima nekoliko meseci kako bi ih sačuvali , ali čini mi se da je više onih koji to ne mogu”, kaže jedan od sagovornika Vamedie.  

Što se tiče ugostiteljskih objekata, doneta je odluka o posebnim merama pružanja usluga u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića. To ne podrazumeva zatvaranje ugostiteljskih objekata, već se ugostiteljima zabranjuje da svoju delatnost vrše tako što bi korisnici usluga kupljenu hranu i piće konzumirali u samom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.

To znači da građanin može da kupi hranu i piće „za poneti“, a ne može da kupljenu granu i piće konzumira za stolom ili šankom u samom ugostiteljskom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.

Gradska odluka je takva da se objekti zatvore sledeći odluku države.

“Neki su odlučili da stave sve u stanje mirovanja , odnosno da podnesu zahtev da se rad firme stavlja u mirovanje. Neki će isplaćivati poreze I doprinose , a zaposlenima su objasnili , mada i oni znaju I sami , da zaradu neće dobijati jer nemaju odakle da je isplate. Niko nema prave odgovore kako će se ovo završiti I koliko će zaista biti otvoreno objekata u jednom trenutku kad to bude moguće”, objašnjavaju situaciju ugostitelji.

Ukoliko ugostitelj želi da vrši svoju delatnost za vreme trajanja vanrednog stanja, neophodno je da uspostavi dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće za poneti ili da organizuje šalter preko koga bi se prodavala hrana i piće bez ulaska u sam ugostiteljski objekat. Pri tome radnici u ugostiteljskom objektu moraju da budu opremljeni odgovarajućom higijensko-tehničkom opremom za sprečavanje širenja zarazne bolesti.Suština Odluke je da se zabrani ulazak građana u ugostiteljske objekte i bašte ugostiteljskih objekata, a sve u cilju njihove zaštite od virusa COVID-19, navodi se u saopštenju Vlade.

Ova odluka ne odnosi samo na restorane i kafiće, već i druge preduzetnike (kladionice, autoperionice, igraonice i tako dalje), koji su omogućavali korisnicima svojih usluga da za stolom ili šankom konzumiraju hranu i piće koju bilo kupuju ili dobijaju besplatno.

“U celoj situaciji mora se oglasiti država jer nismo samo mi u pitanju , nisu to samo restorani I kafići. Neka je nada da bi država mogla da reaguje I nakon svega pomogne novcem. Tako bi se mnogi održali, ali ako toga ne bude , onda će zaista uslediti katanci. Rekli su da mi kao vlasnici kao privatnici treba da damo doprinos, ali ako nemam od čega da isplatim onda ne vredi ništa od moje dobre volje I toga što ja hoću”, kažu neki od valjevskih ugostitelja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.