Uvedeno vanredno stanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon konsultacija sa predsednicom VLade Srbije Anom Brnabić I predsednicom Skupštine Majom Gojković doneo je odluku o uvodjenu vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije.

Očekuje se sednica Vlade na kojoj će biti donate odluke o merama koje će biti preduzimane za vreme vanrednog stanja.

Od sutra nema škola , vrtića, fakulteta, okupljanja. Koliko je za sada poznato uključena je i Vojska Srbije i policija.

Vojska Srbije obezbedjivaće bolnice u kojima su smešteni oboleli, ali i granične prelaze Republike Srbije koji se od večeras potpuno zatvaraju. Kako je rekao predsednik Srbije u zemlju je dozvoljen ulazak samo državljanima Srbije, diplomatama i Kinezima. Svi koji predju granicu moraće da provedu 14 dana u karantinu.

Policija sprovodi nadzor nad izolacijom, a predvidjeno je kazna do 3 godine zatvora za kršenje samoizolacije .

Po Ustavu RS ne može se zabraniti kretanje gradjana, ali je vanredno stanje najsnažnija preporuka da se gradjani ne kreću. Premijerka Srbije Ana Brnabić gostujući na RTS-u je navela da svi koji ne mogu da rade od kuće, mogu raditi pod posebno kontrolisanim uslovima , a da pritom moraju biti sprovodjene zaštitne mere.

„Gledaćemo da privreda trpi što manje , ali koliko je god moguće treba sprovesti samoizolaciju bez okupljanja i izlazaka“, rekla je Ana Brnabić.

Škole, visokoškolske ustanove , vrtići biće od sutra zatvoreni, nastava će biti sprovodjena putem RTS .

U obraćanju gradjanima predsednik Srbije posebno je istakao da se mere uvode kako bi se zaštitilo starije stanovištvo kome je uputio posebnu molbu da ostanu u svojim kućama i stanovima bez posebnih konatakata uz strogo poštovanje mera zaštite.

Srbija je od Kine kupila 5 miliona maski, a naručeni su i respiratori. Kako se moglo čuti država će posebnu pažnju posvetiti zaštiti zdravstvenih ustanova kako korona virus ne bi ušao u bolnice, operacione sale.

uskoro opširnije….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.