100 paketa za najugroženije sugrađane, a korisnika socijalne pomoći više od 7000

Grad Valjevo je saopštio da je  obezbedio prvih 100 paketa za najugroženije sugrađane i raspodela je u toku. Grad obećava još paketa, o čijoj će raspodeli odlučivati Centar za socijalni rad. Po poslednjim dostupnim podacima Valjevo ima oko 7 000 korisnika nekog oblika socijalne pomoći.

„U saradnji sa Centrom za socijalni rad „Kolubara“ Valjevo napravljen je spisak građana koji se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji. Njima će se deliti paketi koji sadrže hranu i osnovna higijenska sredstva. I u narednim danima će se obezbediti još ovakvih paketa, tako da će pomoć stići do svakog socijalno-ugroženog građanina“, navodi se u Saopštenju grada.

S obzirom da grad obećava i najavljuje da će svaki socijalno ugrožen gradjanin dobiti potrebn paket za očekivati je da tih paketa bude bar 5 000, ako ne 7 579 koliko je poslednji zvaničan podatak o broju korisnika socijalne pomoći.

Kako se i navodi u saopštenju paketima se mogu nadati oni koji su u teškkoj materijalnoj situaciji, u izveštaju Centra za socijalni rad za 2018. godiu je navedeno da je lica koji su bili u teškoj materijalnoj situaciji bilo više od 7 000.

Ne treba zaboraviti da  500 Valjevaca medju kojima su i deca već koriste uslugu narodne kuhinje i da im Crveni krst svakodnevno , onima koji su stariji i zbog zabrane kretanja ne mogu doći, dostavlja obroke na kućne adrese.

Broj korisnika soccijalne pomoći u protekle 4 godine uvećao se za nekoliko hiljada ,a samo u pomenutoj 2018. godini za 2 000 gradjana.

Na žalost grad ne saopštava kom se ukupnom broju paketa mogu nadati gradjani Valjeva, odnosno koliko gradjana može računati u ukupnom zbirru na njih.

Vanredno stanje, svakodnevno saopštava Vlada Srbije, moglo bi potrajati još prilično , a spekuliše se o dva meseca kao krajnjem roku. Ukoliko je to tako, kako pojedini epidemiolozi najavljuju, grad bi već sada morao biti na bar 1000 podeljenih paketa, a da je nabavka za još nekoliko hiljada rezervisana.

Za namirnice grad može reagovati proizvodima iz robnih rezervi. Ipak informacija o stanju robnih rezervi i njihovoj organizaciji nakon gašenja Direkcije za robne rezerve, nema. Istovremeno može namirnice i kupiti, ali uvida u stanje budžeta, plan nabavki shodno aktuelnom stanju nema.

Kategorija „teško materijalno stanje“ zvanično ne postoji već Centar za socijalni rad ima shodno zakonu kategorije korisnika pomoći na osnov kojih može izvršiti klasifikaciju korisnika od onih bez ikakvih prihoda i imovine do onih koji po nekom drugom osnovu i karakteristikama mogu biti korisnici socijane pomoći. Centar za socijani rad odavno napominje i da nema dovoljan broj zaposlenih pa je pitanje , za sada bez odgovora, kako je obiman posao odabira i kontrole više od 7 000 korisnika izvršen.

Ako je verovati gradu, svaki socijalno ugrožen stanovnik Valjeva može se nadati paketu pomoći. I to ne zvuči loše, ali možemo li o tome govoriti realno?  

2 comments on “100 paketa za najugroženije sugrađane, a korisnika socijalne pomoći više od 7000

 1. Поштене копија дипломе.

  Где вам је Радоица да се сад приказује на телевизију и да дели пакете? Побегао у мишију рупу, сад се види ко је какав.

  Reply
  1. seljak

   Otišao u svoju selendru u onu zabit Tubići,tamo ne može ni koronavirus da dođe,a on pronašao Valjevo

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.