Još jedna kazna za Majdaka

      1 коментар на Još jedna kazna za Majdaka

Posle više od dve godine Viši sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu u korist novinara Darije Ranković i obavezao tužene Gorana Pejkovića i Zorana Majdaka da na ime naknade nematerijalne štete i pretrpljenih duševnih bolova istoj plate 160 000 dinara. Na ovu presudu tuženi imaju pravo žalbe, a inače ovo je druga presuda protiv Zorana Majdaka po osnovu uvreda i kleveta.

Viši sud Beograd

Novinar, Darija Ranković tužila je pomenute glavnog i odgovornog urednika Radio Valjeva Gorana Pejkovića, Zorana Majdaka PD „Info 24“ iz Beograda i Igora Živkovića odgovornog urednika portala „Info24“  pre dve i po godine u  dva tužbena zahteva nakon što su isti na Radio Valjevu , a potom i na pomenutom portalu emitovali, odnosno objavili pisma uvredljive sadržine. Pomenuti su najpre u objavljenom pismu tvrdili da su njeni novinarski tekstovi polupismeni, da ne zna da koristi novac dobijen kroz projekte, ali i da je tužilja „medijski isfrustrirana“, da „vrišti ulicama grada“.

U drugom pismu pomenuti su se bavili i privatnim životom Rankovićeve navodeći da „postoje ozbiljni problemi koji se, pre svega, odražavaju na psihičko stanje najmlađih, ali da o tome valjevski mediji nisu izveštavali, jer ih je tužilja molila da to ne čine“. Kako se može videti iz presude u korist Rankovićeve u pismu tuženi je čak naveo i  „ono što tužilji treba niti želi niti može da joj da jer nije njegov tip“. Upravo ovaj navod tužilja je u tužbi navela kao činjenicu da se radi o seksističkom komentaru kojim se na najgrublji način povređuju njena  čast i ugled.

Tuženi su osporavali navod tvrdeći da   su pomenuta otvorena pisma objavljena kao reakcija na nezakonito ponašanje tužilje.

 Viši sud je na kraju ocenio da navodi u otvorenim pismima predstavljaju uvredljive kvalifikacije objavljene u nameri da se tužilja omalovaži, kvalifikacije koje su objektivno podobne da povrede čas i ugled tužilje i ne mogu se smatrati dozvoljenim iznošenjem kritičkog mišljenja u vezi novinarskog rada tužilje.

Sud takodje u obrazloženju presude navodi da je „sud otklonio izvođenje dokaza saslušanjem tuženog Zorana Majdaka”, s obzirom na to da je on više puta uredno pozivan, ali da se nije odazivao, niti je uvek blagovremeno dostavljao medicinsku dokumentaciju kao opravdanje za odsustva, dok je na poslednjem ročištu izostao ne dostavivši ni medicinsku dokumentaciju na koju se pozivao. Sud je ocenio da to vodi zloupotrebi procesnih prava, koju je dužan da spreči.

Presuda iako prvostepena druga je dobijena presuda protiv Zorana Majdaka s obzirom da je nedavno sud u Valjevu izrekao takodje prvostepenu presudu u korist Ljubomira Radovića koji je Majdaka tužio takodje zbog uvreda iznetih u saopštenju emitovanom na Radio Valjevu,a   koje je potpisao svojim imenom. Sud u Valjevu prvostepenom presudom obavezao je Majdaka da na ime naknade nematerijalne štete tužitelju Radoviću isplati 100 000 dinara.

1 comment on “Još jedna kazna za Majdaka

  1. Creator

    Lik je proizvod poremecenog sistema a u danasnje vreme mnogo takvih ima novac i to je zacarani krug … to vam je slobodni medijski prostor kao u vreme milosevicevog i socijalistickog ludila 90 – ih , samo se bratija zove drugacije …

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.