18 gradova organizuje protest zbog aerozagadjenja

Protestu građana „Za čist vazduh“, koji će širom Srbije biti održan 5. februara, pridružilo se još pet gradova: Subotica, Pančevo, Kosjerić, Bačka Topola i Raška. Građani i građanke zahtevaju konkretne mere koje će obezbediti zdravu životnu sredinu i sprečiti posledice dugotrajnog zagađenja i ignorisanja ovog problema!

U ovom trenutku, pozivu Građanskog fronta i inicijative Ne davimo Beograd odazvalo se 18 gradova: Niš, Kraljevo, Valjevo, Požega, Kula, Apatin, Vlasotince, Smederevo, Novi Sad, Subotica, Pančevo, Raška, Gornji Milanovac, Bačka Topola, Inđija, Užice i Kosjerić, ali i skoro 15 hiljada građana i građanki koji su potpisali peticiju sa istim zahtevima. Planirani su protesti, protestne šetnje, okupljanja, biciklistički protesti i druge akcije sa istim ciljem, da živimo u zdravom životnom okruženju. 

Naši gradovi sve češće se nalaze na vrhu liste najzagađenijih gradova sveta. Naše zdravlje, zdravlje naše dece i naših najmilijih, ugroženo je nebrigom i kontinuiranim igorisanjem upozorenja, merenja i analiza koja jasno govore da se radi o ozbiljnom problemu koji se neće sam od sebe rešiti. Podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 7.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha, što je drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha!  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.