Propale pare od ministarstva?

Dvanaest miliona dinara koliko je opredilo ministarstvo rudarstva i energetike za rekonstrukciju objekta Partizan u Valjevu po poslednjim informacijama ostaće neiskorišćeno. Razlog za odustajanje jesu, kako navodi izvor Vamedie, nerešeni imovinski odnosi o čemu je Vamedia već pisala.

 Na osnovu ugovora koji je potpisan izmedju ministarstva rudarstva I energentike I grada Valjeva  o dodeli 12 miliona dinara u Valjevu je najavljeno da će objekat DFVR Partizana , odnosno njegov pravni sledbenik biti rekonstruisan unapređenjem termomehaničkih sistema i termičkog omotača. Nova informacija glasi da od toga nema ništa jer imovinsko pravni odnosi još uvek nisu rešeni.

Kako je Vamedia već izveštavala navedeni objekat Opština Valjevo je pribavila po osnovu ugovora 27.05.1976. godine od Društva “Partizan”, ali je od 1990. godine bilo onemogućeno njegovo korišćenje. Odredbom čl. IX ugovora o prenosu ugovorena je obaveza korišćenja Doma za izvršenje programa Društva “Partizan”, s tim da će se u preostalom vremenu koristiti od strane drugih korisnika.
Opština Valjevo, kao vlasnik, i Ustanova za fizičku kulturu “Valis”, kojoj je od strane Opštine Valjevo kao osnivača preneto pravo upravljanja i korišćenja objekta Doma, ni do danas nisu ušli u posed istog. Na zahtev Opštine Valjevo, Zajedničko javno pravobranilaštvo grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig, Mionica i Osečina je 2002. godine podnelo tužbu Opštinskom sudu u Valjevu, protiv Društva za fizičko vaspitanje i rekreaciju “Partizan”, radi predaje u državinu ovog objekta.
Presudom Opštinskog suda u Valjevu 12.03.2004. godine odbijen je tužbeni zahtev tužioca Opštine Valjevo za predaju ovog objekta. Postupajući po izjavljenoj žalbi Okružni sud u Valjevu je presudom 27.08.2004. godine preinačio navedenu presudu Opštinskog suda tako što je delimično usvojio tužbeni zahtev Opštine Valjevo i obavezao Društvo za fizičko vaspitanje i rekreaciju “Partizan” iz Valjeva da Opštini Valjevo preda u sudržavinu objekat Doma DIV “Partizan”, dok je tužbeni zahtev u preostalom delu za predaju ovog objekta u isključivu državinu, ispražnjenog od lica i stvari, odbijen kao neosnovan.
Protiv presude Okružnog suda, od 27.08.2004. godine Pravobranilaštvo je dana 18.10.2004. god. izjavilo reviziju Vrhovnom sudu Srbije, smatrajući da objekat treba predati Opštini Valjevo u isključivu državinu, a potom tuženiku obezbediti korišćenje istog za potrebe fizičke kulture i rekreacije u skladu sa njegovom namenom i funkcijom, a prema ugovoru od 27.05.1976. godine, ali je Vrhovni sud Srbije istu odbio kao neosnovanu, presudom 16.02.2005. godine.
Iz tih razloga je potrebno da se shodno čl. 9 Ugovora o prenosu prava svojine na nepokretnosti, od 27.05.1976. godine, uredi način korišćenja Doma DIV “Partizan” s obzirom da Grad Valjevo, kao vlasnik ne može tražiti predaju u isključivu državinu predmetnog objekta, već samo u sudržavinu, saglasno navedenim presudama.

Bilo kako bilo, korišćenje ovog objekta se naplaćuje gradjanima Valjeva .Dok  Ministarstvo očito smatra da je potrebno pravno urediti sve aspekte kad je u pitanju ovaj objekat , gradjani Valjeva ga polako I zaboravljaju . Možda nije loše da jednog dana baš ovaj objekat postane spomenik jednom državnom sistemu kad je sve bilo svačije I ničije , a verovatno I činjenici da se sistem nasledja u Valjevu dugo održao. Pune 44 godine. 

7 comments on “Propale pare od ministarstva?

 1. dedagaga

  Овде није јасан правни статус ДИВ Партизан, да ли је то удружење грађана, привредно друштво ии нешто треће.

  Reply
  1. Komša

   Dok se deca ovog grada guše po nekim improvizovanim salama objekat u centru grada namenjen za sport se rusi. Pa da li je neko video gde treniraju rvaci!!!!????

   Reply
 2. Goran Markovic

  Jasno kao dan i to će brzo na prodaju da lopovi i banda Valjevski dosljacka još da pljačkaju i kradu.KRIV JE gvozdenovic sve je upropastio , uništio da bi bio mangup na tregere i kaže kako je on taj koji je unapredio Valjevo ..Ma krpe cemo da palimo za mjima i 15 popova da osvesta Opstiu i sve aute gde su bili jer ovo je leglo zla koje nije vidjelo do sada.

  Reply
 3. bibliotekar

  Idealno za biblioteku,jer je ova hala praktično privatna svojina nekolicine ljudi ,na čelu sa Kaplarom i pod patronatom SPS

  Reply
 4. Koki

  Ekonomska škola „Valjevo“ je takođe konkurisala za ovaj projekat, tačnije da se uradi energetska efikasnost škole, ali valjevski čelnici koji igraju rekreativno fudbal u Partizanu su u Ministarstvo poslali projekat za partizan. Kome je potrebna škola i obrazovanje?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.