NIN: Ličnost godine Aleksandar Obradović

Na dodeli NIN-ovih nagrada , Valjevcu Aleksandru Obradoviću , uzbunjivaču iz Krušika dodeljena je nagrada Ličnost godine .

“U oktobru nisam ni znao ko je, niti zbog čega bi bio ličnost godine. Saznali smo prvo da je zatvoren, onda smo mu saznali ime, objavili ime i tada smo saznali šta je čovek spreman da uradi da bi istina izašla na videlo, rekao je Milan  Ćulibrk, urednik NIN-a.

Aleksandar Obradović uhapšen je nakon što je novinarima dostavio podatke o umešanosti oca ministra policije Nebojše Stefanovića u trgovinu oružjem.

Srpska javnost je praktično tri nedelje kasnije saznala za hapšenje Obradovića nakon što je NIN objavio nezvaničnu informaciju o tome. Obradović je najpre boravio u Centralnom zatvoru, a nakon saznanja o njegovom hapšenju ispred zatvora organizovani su protesti.

Ukidanjem odluke Višeg suda o zatvorskom pritvoru sve je vraćeno u stanje od pre 27. septembra kada se na odluku sudije za prethodni postupak Višeg suda Miloša Labudovića koji je Obradoviću odredio kućni pritvor, žalio tužilac Višeg tužilaštva Aleksandar Momčilović.Po žalbi tužioca, Vanraspravno veće Višeg suda preinačilo je odluku u pritvoru, nakon čega je Obradović iz svog stana u Valjevu, prevezen u beogradski Centralni zatvor.

Rešenjem sudije od 20. septembra, Obradoviću određena mera zabrane napuštanja stana. Obradović je pušten iz pritvora 18. decembra.

Obradović je na dodeli nagrada primio priznanje i zahvalio se nedeljniku NIN i posebno novinaru Vuku Cvijiću.

“Krušik je neodbranjiva afera ove vlasti koja pokušava da sakrije istinu od javnosti, tvrdi Obradović i dodaje da je ta fabrika oružja plen vlasti, kao što im je plen i cela država. Oteli su državu, eutanizovali istinu i odavde ohrabrujem i druge građane koji imaju gram baruta hrabrosti i inata”, rekao je Obradović.

On je podržao i televiziju N1, koja, kako je ocenio, pet godina objektivno i profesionalno infrmiše javnost i kojoj zahvaljuje za sve što su učinili za njega.

4 comments on “NIN: Ličnost godine Aleksandar Obradović

 1. мр Предраг М.Вулетић

  НИН за личност године 2019 проглашава *узбуњивача*Александра Обрадовића иако сам
  Александар Обрадовић у интервју-у за Истиномер Даници Вученић 4.12.2019 године каже:
  * U januaru 2017. godine, ljudi koji su poštovali moj prethodni rad, onih devet godina, prebacili su me na radno mesto koje je imalo više odgovornosti. Bio sam organizator proizvodnje na raketnom pogonu i tada sam bio u prilici da mnoga dokumenta koja se tiču ekonomskog poslovanja fabrike prođu kroz moje ruke. Sve ono što sam do tada evidentirao i zapisivao i sve ono što sam do tada znao, bio sam u prilici da potvrdim preko dokumenata do kojih sam mogao da dođem. Praktično od polovine 2017. godine počinje to moje aktivno prikupljanje i dokazivanje dokumentima.*
  Следеће питање новинарке је:
  Da li ste bili razočarani što se ovde o tome ne piše, pa ste tražili dalje puteve i tako stigli do “Arms Watch“’)?
  ‘) “Arms Watch“ је бугарски портал а Бугарска је директан конкурент Србији у извозу наоружања у С.Арабију
  И одговор:
  *To je ta moja greška – to neko moje nestrpljenje i očekivanje da sva ta saznanja koja sam dao treba odmah da se objave. Ja sam mislio da sam to sve sažvakao, sve je to jasno dokumentovano papirima, crno na belo, i nije mi bilo jasno zašto niko osim BIRN-a ne reaguje. Ovim putem ne želim da bilo koga kritikujem, njihov posao izuzetno poštujem i pozivam sve građane da se vrate svim tekstovima i istraživanjima istraživačkih redakcija, ne samo KRIK-a, BIRN-a, “Pištaljke“, nego i svih ostalih. Kako se dva meseca nakon kontakta sa redakcijama KRIK i “Pištaljka“ ništa ne dešava, ja se sam već uživljavam u ulogu istraživačkog novinara. Pratim avio-letove sa beogradskog i niškog aerodroma i primećujem anomaliju – njihova maršruta leta ne postoji zapisana i zavedena u tim veb-portalima koji se bave praćenjem letova. Raspitujem se oko toga, tražim odgovor na internetu i pronalazim istraživanje bugarske novinarke, koja je o tome napisala svoje istraživanje pre godinu dana. Od toga, 350 su zaštićeni diplomatski letovi kojima se iz istočnih evropskih zemalja prebacuje oružje u Saudijsku Arabiju i UAE. Kontaktiram sa njom tražeći to objašnjenje i od marta stupamo u kontakt. Njena energija je meni apsolutno odgovarala, jer vi njoj pošaljete poruku u 3, 5, 7 ujutru, a ona posle pet minuta odgovara. Znajući kako je bilo sa našim redakcijama, gde je postojala ta neka vrsta tromosti, ovde su nam se poklopile energije i sve vreme smo bili u kontaktu. Sve je apsolutno zaštićeno, ona nije znala kako se ja zovem. Ustupila mi je svoje informacije oko tih diplomatskih letova. *
  Резултат је огромна штета за Крушик и Наменску индустрију Србије .

  Reply
 2. Neda

  Vuletiću jel vama jasno da su mune od Krušika kupovne za 45 a prodavanje po 90 $. Dal vama to dolazi do mozga.. Kakvi Bugari..

  Reply
  1. KLELOKLOTROKLEKLEBIS

   Valjda ce se pojaviti u ovom Valjevu jos HRABRIH OBRADOVICA, samo kad bi smeo narod da progovori pod ovom diktaturom imalo bi valjda jos sta da se cuje…

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.