Projekat koji je uradio Gvozdenović vs Paja Momčilov? Drugi deo

Valjevo će problem aerozagadjenja rešiti do kraja ove i tokom sledeće godine zahvalljujući projektu „Valjevo zdrav grad“, poruka je gradjanima Valjeva i Srbije koju je uputio gradonačelnik Slobodan Gvozdenović. Šta je projekat „Valjevo zdrav grad“?

Gostovanje Gvozdenovic RTS

Skupština grada je u februaru 2018. godine dala saglasnost za realizaciju projekta „Valjevo zdrav grad.“ Odbornicima je tada podeljen ovaj projekat , a kako je rečeno: projektom je istaknuto da se njegovim usvajanjem obezbedjuje aktivnija primena politike SZO „Zdravlje u svim politikama“.

U projektu se navodi :

Sledeći te principe , usvajanjem projekta zdravstvena politika Grada opredeljuje se ka postizanju ciljeva: obezbedjenju zdravih uslova života, obezbedjenju jednakih uslova za korišćenje neophodne zdravstvene zaštite, podizanje zdravstvene svesti gradjana u pravcu prevencije i promocije zdravih načina života, očuvanje prirodnih resursa, jačanje društvene solidarnosti , ulaganje u primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu.

Pompezno najavljen , već tada izazvao je ozbiljnu podozrivost dela javnosti koja je dokument podeljen na sednici videla  jer je projekat zapravo niz prepisanih delova iz politike zdravstva SZO , odnosno dela sekundarnih ciljeva , ali ne I izvedenih mera. To praktično znači da  sam projekat nije  strateški dokument  niti je kao takav usvojen.  On ne sadrži definisane aktivnosti, ciljeve, iznose I načine ostvarenja kao ni lica ili institucije koje su nosioci realizacije .  Iz njega se ne mogu izvoditi Akcioni planovi kao zvanični dokumenti već jedino projektni zadaci . S obzirom da nije u pitanju strateški dokument  po pravilima prakse I zakona njime se ne bi moglo  konkurisati za sredstva ni u Srbiji niti van nje.

Grad Valjevo je tada formirao I inicijativni odbor za realizaciju projekta na čijem je čelu gradonačelnik grada dr Slobodan Gvozdenović, zamenik je predsednik Skupštine grada Milorad Ilić, dok su članovi bili Jelena Kalat predstavnik Doma zdravlja, dr Zoran Djurić direktor Opšte bolnice i Borivoje Radojičić član Gradskog veća. Kako se navodilo, zadatak inicijativnog odbora je sprovodjenje svih aktivnosti na realizaciji pomenutog projekta.

Nije poznato da je ovaj odbor imao ikada ikakvu aktivnost po ovom pitanju , a takodje nije poznato ni ko je zamenio Borisava Radojičića koji je Veće napustio, Jelenu Kalat koja je napustila Dom zdravlja .

Pomenuti projekat predvidja I formiranje Zdravstvenog sabora Valjeva . O tom Saboru čulo se samo tada u februaru 2018. godine I više nikada . Na sajtu grada ne postoji informacija da to telo postoji. Ako je ikada I oformljeno ne zna se ko je u njemu I šta je do sada taj Sabor uradio.

U gostovanju na RTS-u gradonačelnik Valjeva kaže: “Ja sam uradio projekat “Valjevo zdrav grad. Molim kamere da snime , evo možete da vidite. To je projekat pravljen na osnovu preporuka SZO , Zdravlje u svim politikama, naravno radio je moj kolega , poznati ginekolog I moj učitelj I moj prijatelj dr Paja Momčilov za mene. I ovaj projekat bi trebao da zaživi negde do kraja ove I početkom sledeće godine”.

Valjevo je imalo priliku da čuje za dr Paju Momčilova , priznatog ginekologa , ali iz jednog nažalost drugog ugla. Naime, valjevska javnnost je u 2017. godini mogla da čuje da gradonačelnik Gvozdenović ima dva konsultatnta  medju kojima je  upravo dr Momčilov. Iz gradske kase za uslugu konsultatnta po osnovu ugovora koji je potpisao gradonačelnik Gvozdenović Momčilov je do kraja te 2017. godine trebalo da inkasira 553.791 dinar. Medju konsultanstkim uslugama očito bio je projekat “Valjevo zdrav grad”?

Ništa manje nije zanimljiva ni činjenica da je Momčilov istovremeno bio I specijalni savetnik odbrane Gvozdenoviću na sudu u sudskom postupku vezanom za optužbu da je bio odgovoran za smrt nerodjenog deteta porodice iz Kožuara 2007. godine. Na kraju sudskog procesa Gvozdenović je oslobodjen odgovornosti. 

U javnosti se tada spekulisalo I o tome da je pomenuti projekat trebalo da bude samo maska za plaćanje usluge savetnika  Momčilova u toku sudjenja. Ove spekulacije nikada nisu ni potvdjene , ali nikada nisu ni demantovane.

Ipak , projekat postoji. Skupština ga je podržala. Pored iznetih manjkavosti , ostaje jedna nepobita činjenica: Projekat je vezan za zdravstvo, a ne za ekologiju. Nije dakle jasno kako ovaj projekat rešava problem aerozagadjenja ?

Uostalom , kako rešava bilo šta?

10 comments on “Projekat koji je uradio Gvozdenović vs Paja Momčilov? Drugi deo

 1. Valjevac

  Sva nedela Mengelea treba pripisati Onima koji su ga doveli i njegovom treutnom zaštitniku i mentoru Lubeničaru sa Uba. Stari bi rekli čovek nema obraz, al više obraza nemaju oni koji su ga doveli i koji ga sada drže na vlasti. A nejviše obraza nemaju Tužioci koji za velike plate ništa ne rade.

  Reply
 2. Ivan Valjevski

  Ovom čoveku treba neuropsihijatar. Izvinite. Greška. Neuropsihijatar treba gradjanima Srbije. Nisu „naprednjaci“ izvršili državni udar i došli na vlast. Za njih su glasali gradjani Srbije. U pravu je Vesna Pešić. Svako cev sebi na čelo ili …….

  Reply
 3. Pako

  STA JE SA RASPODELOM NOVCA ZA SPORT, OPET CIRKUS, PA DOKLE? BUDUCNOSTI 14000000 PA ZA STA? JEL DA BI SE KUPOVALI IGRACI SA INTERNETA, JEL ZA PLATU TRENERA SRPSKE LIGE OD 15.. EURA, JEL ZA DUGOVE VELIKOG STRUMPFA KOJI PRAVI DUGOVE GODINAMA A LIGA SE IGRA ISTA GODINAMA. STA JE SA NASOM DECOM KOJA IGRA KOJE KUDA, STA JE SA OPREMOM ZA DECU, STA JE SA PARAMA ZA ODLAZAK NA PRVENSTVENU UTAKMICU, STA JE I KAD CE SE RESITI SEF I ORGANIZACIJA SKOLE FUDBALA, PA DA JE UPITANJU MESTO PREDSEDNIKA DRZAVE NE BI SE MENJALI OVAKO(PROFA, ALJA, CIRA, DJURA, PROKA,….) SPISKU MIKAD KRAJA, A KAD POGLEDAS REZULTATI NULA. E SAD DOSAO MILANCE PA TI JE ON SAD SVE I SEKRETAR I BLAGAJNIK I SEF SKOLE, A OPET REZULTATI NULA. E SAD PITANJE DOKLE TAKO? PA DO VEKA JER AKO JEDNA KARIKA ISPADNE IZ OVOG CIRKUSKOG LANCA E TO PROBLEMA, KO CE POLOZITI RACUNE. OVAKO NEDIRAJ TI MENE, NECU NI JA TEBE I PRAVICEMO CIRKUS I DALJE DO VEKA. PA AKO RODITELJI OVE DECE NESMEJU NISTA, STA JE SA LJUDIMA IZ DRUGIH SPORTOVA DA POSTAVE PITANJE:”ZA STA SE VISE DAJU OVI MILIONI FK. BUDUCNOSTI” KAD KOD NJIH SVE PROPADA OD EKIPE, SKOLE, INFRA STRUKTURE?…AVI PRICATE ZNA LI ON KOLIKO IMA MERNIH MESTA. TO ZA NJEGA NIJE BITNO, ALI JE BITNO DA JE ON DAO PONOVO PO ZNA KOJI PUT 10000000 I VISE ZA NISTA U KLUBU.

  Reply
 4. Specijalista

  Mora da je dobro,uradio dr Paja Momčilov ginekolog, specijalista za rad dvotaktnih motora

  Reply
 5. Zoran

  Ko ovog coveka moze da glasa majko moja, da li on vidi kako se ponasa, covek je zreo da potrazi pomoc u zdravstvenom centru.
  Zato ce Sns doziveti debakl u Valjevu a to se moze cuti na svim javnim mestima sta misle o doticnom gospodinu!!!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.