Više od 1.300 mera protiv počinilaca nasilja nad ženama za godinu i po dana

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, kako pokazuje dosadašnje iskustvo njegove primene u poslednje dve godine, osnažio je žene žrtve nasilja da nasilnike prijave. Samo na području Policijske uprave Valjevo tako je izrečeno više od 1.300 hitnih mera protiv nasilnika.

Godinama unazad, veliki broj žrtava koje su prijavljivale nasilje u zadnjem momentu odustajale su od prijave zbog nemogućnosti da odu iz stana ili napuste decu. Međutim, Zakon o sprečavanju nasilja u porodici je izmeštanjem nasilnika i privremenim merama poslao jasnu poruku da nasilje neće biti tolerisano.

Po podacima PU Valjevo, u periodu od početka prošle do 1. avgusta ove godine, na osnovu ovog Zakona, izrečeno je ukupno 1.367 hitnih mera, od kojih 944 hitne mere privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj, kao i 423 hitne mere privremenog udaljenja nasilnika iz stana. Od ovog broja, kako pokazuju podaci PU Valjevo, 777 mera je produženo i to 539 mera zabrane prilaska a 238 mera privremenog udaljenja učinioca nasilja iz stana.

Samo u 80 slučajeva učinioci nasilja su prekršili izrečene hitne mere i njima je prekršajni sudija izrekao kazne.

“U slučaju nasilja u porodici, policija izriče hitnu meru zaštite u trajanju od 48 časova i nasilnik se udaljava iz stana na dva dana, odnosno dobija zabranu prilaska žrtvi nasilja na 48 sati. Policija potom obaveštava tužilaštvo i podnosi svu prateću dokumentaciju o konkretnom slučaju, a tužilaštvo ima rok od 24 sata da proceni da li će produženje te hitne mere zaštite zatražiti od suda. Po zakonu sud takođe ima rok od 24 sata da odluči da li će tu meru zaštite da produži na 30 dana. Ako nasilnik prekrši hitnu meru zaštite i priđe žrtvi, policija to prijavljuje prokršajnom sudu koji u tom slučaju moze da izrekne kaznu zatvora do 60 dana”, objašnjavaju za Vamediu pravnici na koji način funkcioniše procedura izrečenja hitnih mera kako bi se žrtva nasilja zaštitila.

Niz institucija u Srbiji bavi se sprečavanjem nasilja u porodici. Žene koje se osećaju nebezbedno, koje partner ili bilo ko drugi izložava nasilju, mogu kontaktirati sledeće stručnjake koji im mogu pomoći da prevaziđu problem:

192 Policija

0800-100-007 SOS linija Autonomnog ženskog centra

0800-100-600 Prijava nasilja u porodici

0800-350-036 SOS telefon Udruženja “Fenomena”

011-2656-178 Besplatna pravna pomoć ženama koje prolaze kroz sudski postupak

P. V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.