Dani gljiva 2019. godine – edukacija i druženje

Manifestacija „Dani gljiva“ održana je proteklog vikenda 24.put za  redom, a na Divčibarama se ovim povodom okupilo oko 500 posetilaca, ljubitelja gljiva i prirode.

Medju brojni Valljevcima koji su posetili manifestaciju „Dani gljiva“ ove godine gosti su dolazili iz svih krajeva Srbije: Užica, Požege, Novog Sada, Loznice, Beograda, Čačka, Kragujevca, Valjeva, a ove godine na Divčibarama ovim povodom boravila je i  grupa od 30 turista iz Slovenije oduševljenih idejom manifestacije i lepotom Divčibara, ali i Srpsko biološko društvo Kragujevac i „Agronomski fakultet“, Čačak.

Prvog vikenda oktobra na Divčibarama, već 24 godine, okupljaju se ljudi iz razičličitih gradova i država, ujedinjenji idejom vodiljom ove manifestacije, a to je očuvanje biodiverziteta gljiva i zaštita njihovih staništa. Pored edukativnog, manifestacija ima za cilj i doprinos razvoju turizma na Divčibarama.

Manifestaciju su tradicionalno, otvorila deca. Podmladak Gljivarskog društva Valjevo, „Valjevski gljivarčići“, ove godine su se prestavili kratkom predstavom u kojoj je učestvovalo 9 najmlađih ali najaktivnijih članova. Predstava je nosila naziv „Gljive kao čistači prirode“ i kroz zanimljiv sadržaj podsetila prisutne na najznačajniju ulogu koju gljive imaju u prirodi- ulogu razlagača. Time je ukazano na značaj očuvanja gljiva i njihovih staništa. U nagradnom likovnom konkursu učestvovalo je deset osnovnih i srednjih škola, kao i predškolskih ustanova. Nagrađeno je 15 crteža i kreativnih radova, a školama i preškolskim ustanovama dodeljene su zahvalnice. U foto-konkursu, nagrade za tri najbolje fotografije gljiva osvojili su: Iskra Đurović, I mesto, Filip Rajević, II mesto i Željko Stefanović, III mesto.

I ove godine organizovana je šetnja sa stručnim vodičima, a ljubitelji gljiva bili su podeljeni u tri grupe. Prvu grupu činili su posetioci iz Slovenije sa vodičem Mirjanom Davidović, druga grupa bili su odrasli sa vodičem Snežanom Matković i treću grupu činili su najmlađi posetioci koje su vodili Nada Nešković i Dragan Nedeljković.

Gurmani su umesto šetnje odabrali da pripremaju gulaš, i to takmičarski. Ove godine takmičilo se pet ekipa, među njima i ekipa „Valjevskih gljivarčića“. Ekipa „Sam protiv svih“ osvojila je prvo mesto u pripremi gulaša od gljiva, drugo mesto pripalo je ekipi „MMF“ dok je treće mesto osvojila ekipa „Šumari i komšije“.

Pored izložbe gljiva, posetioci su mogli da se fotografišu u liku patuljka koji kuva gulaš, koji je ove godine bio maskota manifestacije. U prostorijama hotela „Heba“ pored izložbe fotografija gljiva, postavljena je i izložba fotografija sa prve istraživačke ekspedicije „Durmitor 69“ ,Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“ i Boška Đokovića. Najmlađi su se družili sa Odredom Izviđača „Ilija Birčanin“ i oprobali se u gađanju lukom i strelom. Najsmeliji takmičili su se u presecanju trupčića starom testerom, kladarkom, o čemu je snimljena i reportaža. Bogat program uključivao je još i dendrokviz, neobaveznu obuku u fotografisanju gljiva, degustaciju gulaša od gljiva, druženje sa podmlatkom Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“.

Na nekoliko štandova, posetioci su mogli da pazare knjige o gljivama i proizvode od gljiva, proizvode iz domaće radinosti i sadnice ukrasnog drveća i grmlja rasadnika „Mijailović“.

Ko je želeo da obiđe Divčibare i posmatra panoramu sa Vidikovca i Kraljevog stola, najvišeg vrha Divčibara,  uz zanimljivu šumarsku priču, na raspolaganju je bio turistički vozić.

Veče rezervisano za gljivarsku rok žurku Ivana i Siniše Manić, začinilo je glavni dan manifestacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.