U Domu zdravlja počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

Zbog većeg interesovanja za vakcinacijom protiv gripa u prošloj sezoni , za potrebe zdravstvenih ustanova KO je nabavljena veća količina vakcina, ukupno 6 100 doza, saopštio je Zavod za javno zdravlje Valjevo.

Radi se o inaktivisanoj četvorovalentnoj vakcini protiv gripa Vaxigrip Tetra proizvodjača Sanofi Aventis. Institut Torlak ju je isporučio Zavodu za javno zdravlje koji ih je prosledio Domovima zdravlja u Kolubarskom okrugu  pri čemu je DZ u Valjevu dobio 3000 doza.

 U Domu zdravlja Valjevo  je u toku jučerašnjeg dana počela vakcinacija protiv sezonskog gripa i distribucija vakcina po gradskim i seoskim ambulantama. To znači da će od danas,  po rasporedu njihovog rada, vakcinacija početi i u ambulantama. Preporučuje se da sve rizične grupe građana prime vakcinu protiv sezonskog gripa, prvenstveno stariji od 65 godina i hronični bolesnici (kao što su pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima, sa oboljenjima respiratornog sistema, dijabetičari itd.). Potrebno je da se pacijenti jave svom izabranom lekaru Opšte medicine, Medicine rada i Pedijatrije, koji će im napisati nalog za primanje vakcine.

Novina je da je ove godine obezbeđena četvorovalentna vakcina, koja obuhvata dva tipa A virusa i dva tipa B virusa, prognoziranih za ovu sezonu. To je najsavremenija vakcina protiv sezonskog gripa, kakva se aplicira u svim razvijenim zemljama sveta, rečeno je iz Instituta „Batut“. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih šest do 12  meseci. Vakcinu ne mogu primiti osobe osetljive na kokošje meso, perje i jaja, kao i  osobe koje su prehlađene i imaju temperaturu, dok ne ozdrave.

Dom zdravlja Valjevo je ove godine dobio 3.000 doza, što je 450 više nego prošle sezone, imajući u vidu da interesovanje stalno raste. Poslednje dve godine vakcinisano je po 2.550 sugrađana, tako da je realno očekivanje da će vakcina biti dovoljno za sve zainteresovane. Prema preporuci Instituta „Batut“, vakcina je najsigurniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite protiv gripa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.