Istraživanje pokazalo da životni standard gradjana nije promenjen u poslednje tri godine

Istraživanje CESID-a pokazalo da gradjani žive isto kao pre tri godine. Čak 60% ispitanika smatra da se za njih životni standard nije promenio.

Istraživanje javnog mnjenja o zadovoljstvu građana kvalitetom života u lokalnoj zajednici i uslugama lokalnih samouprava sprovedeno je u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi UNOPS u partnerstvu sa SKGO.

Istraživanje je realizovano metodom „lice u lice“, u periodu od 15. marta do 20. aprila 2019. godine, na teritoriji 50 opština i gradova u Srbiji, odnosno na ukupnom uzorku od 11.387 građana u ovih 50 jedinica lokalne samouprave. Uz anketiranje, istraživanje je obuhvatilo i dubinske intervjue, kojima se na detaljan, kvalitativan način došlo do informacija o komunikaciji i saradnji sa opštinom/gradom, radu opštinskih/gradskih službi, korupciji, lokalnom razvoju i učešću građana u radu lokalne samouprave. U dubinskim intervjuima učestvovalo je 260 predstavnika biznisa, medija i civilnog društva.

Kako se navodi u izveštaju CESID-a nakon obavljenog istraživanja u delu Percepcija životnog standarda Kada je u pitanju subjektivna procena kvaliteta života ispitanika i njihovih porodica, uočeno je  da 13% građana smatra da živi „dobro“, dok 29% navodi da živi „srednje“. CESID nailazi I na 35% onih koji smatraju da žive „podnošljivo“, petina građana navodi da živi „teško podnošljivo“ i još 3% onih koji smatraju da žive „nepodnošljivo“. Dodatno, u odnosu na period od pre tri godine 60% ispitanih navelo je da živi isto kao i ranije. Sa druge strane nešto je više onih koji su stava da žive lošije (21%) u odnosu na one ispitanike koji smatraju da žive bolje (17%). Ispitanici koji su naveli da žive lošije uglavnom spadaju u ranjive grupe građana (nisko obrazovani, nezaposleni, ispitanici radničkih zanimanja i poljoprivrednici, ispitanici starosti od 50 do 59 godina). Prilikom procene uslova života u odnosu na druge opštine/gradove petina građana stava da se u njihovoj opštini/gradu živi lošije nego u većini drugih, dok 12% građana smatra da je situacija po pitanju životnog standarda i generalnih uslova života u njihovoj opštini/gradu gora nego u svim drugim.

2 comments on “Istraživanje pokazalo da životni standard gradjana nije promenjen u poslednje tri godine

  1. Radnik

    Moj se standard drasticno povecao. Hvala Vucicu sto me oterao sa porodicom u Nemacku!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.