Dom vojske ponovo na prodaju?

Gradsko Veće donelo je odluku o stavljanju van snage odluke o nameni objekta Doma vojske, a istovremeno u istoj odluci sadržana je i namera grada da objekat Doma vojske proda. Dok je objekat bio predmet stranačkog prepucavanja koalicionih partnera  u isti je u kišnom periodu moguće ući samo u čizmama zbog podzemnih voda koje se izlivaju. U javnosti se spekuliše da postoji zaineteresovani kupac. 

U junu prošle godine Skupština grada donela je odluku o o nameni zgrade  Doma vojske , odnosno opredelivši istu za poslove biblioteke. Kako je na sednici Skupštine objašnjeno objekat se ne prenosi na korišćenje biblioteci “Ljubomir Nenadović” jer jedini koji ima pravo investiranja u objekat jeste grad Valjevo koji je I vlasnik. Da bi objekat bio dat na korišćenje  bilo je potrebno da grad I ustanova potpišu ugovor. Takav ugovor nikada nije ni potpisan, ali se o opredeljivanju namene za ovaj objekat itekako govorilo. Najviše o tome rečeno je na konferenciji za novinare koja je održana u Biblioteci , a na kojoj je direktorka Violeta  Milošević izjavila  sledeće:

“Po ovom pitanju za protekle četiri godine pribavli smo mišljenja relevantnih organizacija ustanova i tela, tako da je Narodna biblioteka Srbije izvršila nadzor i definisala u kojim segmentima je taj nedostajući prostor važan i u kojim segmentima se otežava rad biblioteke. Istovremeno uradjena je procena adaptacije Doma vojske za bibliotečku delatnost. Uradjen je niz analiza i došlo se do zaključka da u toj zgradi ostvarujemo 3 600 kvadrata koja nam nedostaju“.

Aktuelna vlast najpre je u novembru 2016. godine saopštila da u prostoru Doma vojske ne može biti smeštena Biblioteka kao samostalna jedinica već da se u istom objektu može I treba da bude oformljen centar za IT tehnologiju.

Hronologija dogadjaja vezna za ovaj objekat je, podsećamo, sledeća:

–  Grad Valjevo je 2010. godine otkupio objekat Doma vojske od Republike Srbije – Ministarstva odbrane za 51 333 294 dinara. Kako je pribavljeni objekat zbog dugogodišnjeg nekorišćenja bio u lošem stanju, Grad je u cilju sprečavanja njegovog daljeg propadanja pristupio realizaciji rekonstrukcije krovne konstrukcije , fasade i stolarije za šta je izdvojena suma od blizu 32 miliona dinara. Za završetak kompletnih unutrašnjih radova na Domu vojske potrebno je bilo još 100 miliona dinara, a da grad taj novac nema potvrdili su svojevremeno članovi Veća , a potom i Skupština grada.
Kako ovaj objekat ne bi propadao doneta je odluka o prodaji Doma vojske po ceni od 905.000 evra .

Dom vojske pred kraj radova

Na jednoj od sednica Skupštine pod pritiskom javnosti jasno je definisana obaveza budućeg kupca .

Odlukom Skupštine grada , a koja je naglašena I u oglasu o prodaji objekta funkcija objekta Doma Vojske mora biti kulturno zabavnog sadržaja, obrazovnog ili hotelijerskog, što znači da je važno da se ispoštuje funkcija objekta. Novi vlasnik je u obavezi da objekat privede nameni u roku od dve godine. Objekat Doma Vojske je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i ubuduće će se tako i tretirati.

Ova odluka umnogome je ograničila potencijalne kupce pa objekat ni posle druge prodaje nije prodat. Ideja o IT centru I bibloteci zasnivala se na proračunu tadašnjeg sastava gradskog rukovodstva. Naime tadašnji zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić izjavio je u novembru 2016. godine da iako  Biblioteka ima svoju opravdanost u ulaganju,  grad nema ta sredstva . “Sigurno je jeftinije uraditi novi objekat nego Dom JNA pretvoriti u Biblioteku. Iskustvo pokazuje da nas 30% više košta adaptacija , nego izgradnja. Onda bi upropastili DOM , a ne bi dobili Biblioteku”, rekao je tada Jeremić.

Ipak nakon Jeremićevog povlačenja sa mesta zamenika u duhu I nameri ostataka da se sa predlozima I projektima koje je delegirao SPS mora raščistiti , pokrenuta ja inicijativa I na predlog SNS –a doneta odluka o bibliotečkoj nameni objekta pri čemu je očito zastupan stav da grad ima novac za adaptaciju I uredjenje.

U medjuvremenu od trenutka donošenja odluke o nameni , objekat čija je spoljašnjost zaštićena, zapravo propada iznutra, jer je u zavisnosti od godišnjeg doba u potpunosti podna ploča pod vodom . Kako je Vamedia već izveštavala o slučaju vode u objektu objavljena su I saznanja da se radi o podzemnim vodama s obzirom da je zaštitini sloj podova zapravo skinut ili na mesta ošetećen.

Grad sada , godinu dana nakon pompe o dodeli namene donosi odluku o stavljanju van snage iste odluke , a u obrazloženju odluke  navodi :

“Za realizaciju navedene odluke I upodobljavanja objekta za bibliotečko-innformacionu delatnost, potrebna su značajna sredstva koja nije moguće obezbediti u budžetu grada Valjeva. Kako objekat Doma vojske pruža mogućnost višenamaneskog korišćenja za potrebe većeg broja korisnika , a zbog nemanja finansijskih sredstava za njegovu kompletnu rekonstrukciju I adaptaciju, najcelishodnije je da se pristupi otudjenju objekata .“

Grad dakle nakon godinu dana tek shvata da nema novca u budžetu za tu namenu pa je nejasno šta se dogodilo sa objašnjenjima da će projektno sa nivoa Republike  biti dopunjena nedostajuća sredstva rekonstrukcije I adaptacije?

Ova odluka nejasna je utoliko I što je na konferenciji za novinare u Biblioteci direktorka jasno navela da su već unazad 4 godine preduzeti koraci kako bi se Narodna biblioteka uključila , ali I resorno ministarstvo.

Veće je odluku o stavljanju van snage ranije odluke o nameni donelo na sednici dana 2. oktobra  2019. godine , a u materijalu I pozivu za sednicu Skupštine zakazanu za 4. oktobar koji je odbornicima dostavljen prethodne nedelje ova tačka dnevnog reda već je bila uvrštena, dakle I pre samog donošenja I prolaska glasanja na Veću.

U javnosti se od trenutka kada je odluka stavljena na dnevni red Skupštine uveliko spekuliše o tome da postoji zainteresovani kupac za ovaj objekat koji će ga kupiti tek nakon druge oglašene prodaje kada cena objektu bude pala. Iste spekulacije navode da se radi o bliskom srodniku visokog funkcionera sa republičkog nivoa. 

S.V.

3 comments on “Dom vojske ponovo na prodaju?

 1. Valjevac

  Sramotno je koliko su ovi ljudi nesposobni da vode jedan grad. Naše Valjevo nema mnogo vrednih starijih arhitektonskih zdanja i gotovo sva su u vlasništvu države/Grada i u jako lošem stanju. Dužnost Grada je da ta zdanja sačuva, jer su ona dokaz o trajanju jednog grada i njegovih građana. I umesto da sva ta stara zdanja otkupi i stavi u funkciju, pronalazeći im namenu koja bi bila na korist svih građana, Grad Valjevo, a pre svega njegovi čelnici, pokazuju neverovatnu kratkovidost i ljudsku glupost. Drage Valjevke i Valjevci, moramo ponovo da se pobunimo i odbranimo i Dom vojske i naš grad od ovakvih ljudi.

  Reply
 2. Dragce

  Pitajte Fazana dal ce da kupi to. Jer on covek odlucuje o svemu. On ce mnoge oterati na robiju iz opstine.

  Reply
 3. Goran Markovic

  Lopovima ponestalo para sta nbjih briga za nesto sto je jedan od simbola grada Valjeva.Sta ocekujete od gvozdenovica coveka koji ni u svojoj struci { ginekologa} nije sam svoj gde ce uskoro da progovore mnogi pa nece biti problem samo oko onog ne rodjenog detete sa Uba .Sepuri se radovima na Uzickoj , ako to finansira jel grad ?Gde je lova ? Samo se trpa pojedincima u dzep gde po mojim sumnjama gorica Bozic BEMAKO sa Mihailom Milutinovicem Klonferom i Milanom Ninicem Fazanom vode glavnu rec.E zato Valjevo tapka u mestu i ovaj helanka momak moli kuka kod Glisic Darks da ga spasava , neka tako bude dobro je to ali kume zasto tako ?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.