Uputstvo: Kako da rešite infrastrukturne probleme u Valjevu i okolini?

Najvažnije od svega meštani pet sela  dobii put koji su godinama tražili. Kako  do puta doći?

Valjevska javnost bila je informisana o slučaju puta Kamenitovac – Mratišić. Podsećamo da su isti meštani pet sela na ovom potezu pre skoro tri godine protestvovali ispred zgrade Uprave. Obećanje da će put biti uradjen dao je lično gradonačlenik Slobodan Gvozdenović. Skoro tri godine nije se dogadjalo ništa, put je bio u sve gorem stanju pa su meštani koji su u medjuvremenu tužili grad orgaizovali protest upozorenja, blokadu od sat vremena.  Epilog te jednosatne blokade bio je novi sastanak u upravi još jedno čvrsto obećanje da će radovi početi 20. avgusta odmah po predaji potpisa kojima se gradjani odriču zemlje ispod puta.

I potpisi su sakupljeni, ali ih je trebalo odneti u prostorije SNS, što meštanima nije padalo na pamet jer se radilo kako su rekli,  o ozbiljnim stvarima , imovini. Nova blokada počela je 1. septembra.

Meštani su postavili barikadu, pisali predsedniku države i onemogućili prolazak teškim kamionima iz kamenoloma. Vrlo brzo se saznalo da jedan od kamenoloma snabdeva izvodjače radova na Koridoru 11. A Koridor 11 je u ovom trenutku nacionalni projekat od izuzetne važnosti.

Gradonačelnik Valjeva imao je jednu poruku za meštane, a to je kako kažu da on ne dolazi nikome na noge i da to nije njegov nivo. Ova informacija razljutila je ljude na barikadi koji su tada doneli odluku da će svojim životima, ako treba, braniti prolaz kamionima.

Istovremeno meštani ovih sela preduzeli su još neke korake. Prvi medju njima bilo je obraćanje predsedniku države. Iako po svojim ustavnim ovčašćenjima predsednik države ne raspolaže putevima niti bi trebalo da radi organizovanje radova na putu, vrlo brzo nakon toga usledio je sastanak. Ipak sastanak nije održan u Valjevu u čijoj se nadležnosti nalazi pomenuti put već u Ubu , ne sa gradonačelnikom Valjeva , već sa predsednikom Opštine Ub, Darkom Glišićem. Iako je bilo jasno da nakon brojnih laži meštani pet sela više nisu verovali gradoačelniku Gvozdenoviću , logika razgovora u Ubu koji je od Prrijezdića udaljen više od 40 km nije bila jasna. Ipak , od ovog sastanka su meštani očekivali mnogo. Upitani zašto to očekuju kada iz budžeta Uba ne mogu biti izdvojena sredstva za put u okolini Valjeva, odgovorili su da se ne radi o Opštini Ub niti funkciji tamošnjeg predsednika Opštine već o političkoj funkciji istog.

I put je dogovoren, radovi počeli i pre roka.

Šta bi onda transparentno trebalo da znaju gradjani Valjeva i okolnih sela?

Najpre da se do infrastrukture ne dolazi planovima , projektima , prioritetima, potom da sredstva koja uplaćuju u gradski budžet ne moraju biti iskorišćena za prioritetna pitanja infrastrukture, da sagovornici nisu ljudi iz gradske uprave, funkcioneri. Najbolji mogući put do infrastrukture je preko političkih linija i veza. Što je najvažnije političke veze ne moraju biti direktno vezane za Valjevo, ali bi morale biti vezane za visoke funkcionere partije na vlasti gde god oni stolovali.

Da će neko iz Uba doći u Valjevo da traži pomoć za izgradnju puta , malo je verovatno, pa praktično uputstvo za put ne važi za njih. Oni će o putu pregovarati sa svojim predsednikom Opštine.

Ovakvo transparentno uputstvo samo još jednom potvrdjuje gde su zapravo centri moći,ali i krajnje porazno da predstojeći lokalni izbori ne   bi trebalo da imaju značaja za žitelje lokalnih samouprava. Da li je onda i poruka da nije bitno kako se troši novac gradjana niti ko ga troši i o njemu odlučuje kad se odluke i ne donose na lokalu i ne u cilju razvoja odnosno zadovoljenju potreba onih koji taj lokalni budžet pune već u kancelarijama političkih funkcionera?

Meštani pet sela prezadovoljni su ispunjenjem datog obećanja i početkom radova. Razloga za radost ovoga puta imaju i svi ostali u Valjevu i okolini jer sad se bar zna na koji način se može postići željeno i traženo. A zakoni, ustav, gradjani?

 Pa to može u Švedskoj. Ladno, al standard!

5 comments on “Uputstvo: Kako da rešite infrastrukturne probleme u Valjevu i okolini?

 1. Gorica Gradonacelnica

  Nesposobni gradonacelnik sa saradnicima i savetnicom Goricom nije mogao godinama da resi problem koji je neko resio za pola sata…

  Reply
 2. Mica Klomberica

  Verovatno ce teca Mire obici radove i da se slika.
  Ovo je gradonacelniku ispod nivoa, vazniji je novoizmisljeni vasar u Paunama…

  Reply
 3. Паунац

  Вашар у Паунама је сваког 26.јула на празник Сабор Светог Архангела Гаврила.

  Reply
 4. Goran Markovic

  Prtobleme resvati na Ubu kod Glisic Draka , al nemoj da ste slucajno pomenuli gvozdenovica , goricu Bozoc BEMAKO kLONFERA , Fazana ,Rstica vedete SNS u Valjevu , sve al to ne .. e zbog ovih vedeta rejting svaki dan pada , pada .

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.