Održan četvoročasovni štrajk u Gorenju

U Gorenju zaposleni održali najavljeni četvoročasovni štrajk, a razgovor izmedju predstavnika sindikata I menadžmenta nije doneo pomak u rešavanju zahteva zaposlenih.

Prolećni štrajk zaposlenih u Gorenju praktično je završen I pre nego što je takoreći počeo, a ovoga puta ishod pregovora predstavnika sindikata I menadžmenta fabrike biće poznat nakon dve nedelje koliko je sindikat ostavio menadžmentu da o zahtevima sindikata I razmisli. Tada će biti I poznato koji je naredni korak zaposlenih.

Danas su u fabrici Gorenje po ranijoj najavi štrajkovala I prva I druga smena , a štrajk je trajao ukupno 4 sata. Zaposleni od rukovodstva fabrike traže povlačenje ponuđenog Sporazuma između poslodavca i zaposlenih i isplata putnih troškova za sve zaposlene koji nisu imali obračunate putne troškove za period od 1. jula 2016. do 31. decembra 2018. godine sa zateznom kamatom, zatim isplata naknade za uslove rada u visini od 5.000 dinara neto i isplata razlike u platama za sve zaposlene koji su po članu 104. Zakona o radu imali pravo na tu razliku. Zahtevi su i da se realizuje projekat  restorana za ishranu svih zaposlenih, da se isplati drugi deo regresa u visini od 12.000 dinara neto, kao i da se povećaju plate svim zaposlenima za 15 odsto.

Utemeljenje za dodatnih 15% povećanja zaposleni tvrde da imaju u povećanju plate radnika Gorenja van Srbije . Predstavnici sindikata tvrde da je to logičan sled s obzirom da svi zaposleni imaju jednog vlasnika. Štrajkački odbor čine predstavnici Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) „Gorenje” Valjevo i Samostalnog sindikata metalaca Srbije (SSMS) – Sindikat „Gorenje” Valjevo koji tvrde i da poslodavac radnicima duguje putne troškovi za 4,5 godine i da je zahtev zaposlenih bio da im se isplati nadoknada za ceo taj period, bez kamate, što bi iznosilo po oko 120.000 dinara po zaposlenom koji je imao pun fond radnih dana.

predstavnici sindikata: Stanojlović i Djurdjević

„Međutim, oni su jednostrano odlučili o isplati i saopštili nam da potraživanja u vezi sa platama zastarevaju posle tri godine, odnosno da će nam isplatiti za dve i po godine sa nekom kamatom koju su oni obračunali i to je ispalo oko 95.000 dinara po zaposlenom“, rekao je predstavnik sindikata Slobodan Stanojlović (SSMS) novinarima.

Sindikati su kažu, savetovali radnicima da potpišu takve sporazume kako poslodavac posle ne bi mogao da kaže da se odriču svog zahteva, ali su im savetovali i da posle toga povuku svoje potpise i traže nove sporazume koji bi bili povoljniji za njih. Sindikalci tvrde da bi puna nadoknada putnih troškova za 4,5 godine sa kamatom trebalo da iznosi oko 200.000 dinara po radniku, ali da oni nisu tražili maksimum, već su želeli dogovor, da svi budu zadovoljni. Do toga,  nije došlo.

S.V.

2 comments on “Održan četvoročasovni štrajk u Gorenju

  1. Buki

    Jedina razlika izmedju gorenja i Ausvica je sto na zici koja opasuje gorenje ne stoji natpis „Arbeit matcht frei“

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.