Dodeljen inkubator Centru za vantelesnu oplodnju u Valјevu

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelјa zadužena za demografiju i populacionu politiku, obišla je grad Valјevo i tom prilikom dodelila inkubator Centru za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici u Valјevu.

 • BMPO je jedan od značajnih segmenata života ljudi i nije samo bitna kao jedna od važnih metoda koja ide u susret boljoj demografskoj budućnosti Srbije. Mi smo svesni činjenice da taj broj od 388 beba posebno značajan za one pojedince koji na drugi način ne mogu da se ostvare kao roditelji i to je jedna briga o čoveku koji želi da se ostvari kao kompletno biće, i na profesionalnom polju i kao roditelj, dolazi do izrađaja tek kada se svi zajednički pridružimo jedni drugima, pomognemo jedni drugima i dođemo do cilja. Nigde možda kao u Valjevu u državnim institucijama nije bio izazov i za Vas i za nas u kabinetu, da ovu saradnju produbimo, zbog toga što je bolnica u Valjevu, Opšta bolnica. Svi drugi centri u kojima se ovi postupci rade su zapravo klinike i pripadaju tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti i ponosni smo svi zajedno na rezultate koje imate. Donacija ovog inkubatora je uvid u to da sva sredstva koja su Valjevu data su na najkvalitetniji način iskorišćena – rekla je prof. dr Slavica Đukić Dejanović, podsetivši da je iz skromnog budžeta ministarstva 2018. izdvojeno samo tri miliona, ali zbog rezultata koji su tada postignuti ukupna izdvajanja u poslednje dve godine dosežu preko 16 miliona, te su ocenili da ne samo u ovom segmentu koji se bavi BMPO, nego i drugim treba raditi na popravljanju populacione realnosti koju Srbija ima, posebno se osvrnuvši na majke iz ruralnih područja i njihovo zaposlenje.

V.d. direktora OB Valjevo, dr Zoran Đurić se zahvalio ministarki i ministarstvu na donaciji koja će značajno poboljšati rad Odseka za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo.

– Ostaje da poželim da u narednoj godini za taj odsek osim više beba bude i više donacija. Mislim da je naš Centar za VTO među prvima u Srbiji po pionirskim poduhvatima i rezultatima rođenih beba – zahvalio se direktor OB Valjevo, dr Zoran Đurić, uputivši poziv i za druge donacije i druge službe najveće zdravstevne ustanove u Kolubarskom okrugu.

 Gradonačelnik grada Valјeva dr Slobodan Gvozdenović se ovom prilikom zahvalio ministarki prof. dr Đukić Dejanović, istakavši da je ono što je najvažnije saradnja sa  Vladom Republike Srbije odlična.

 • Mi smo već neke naredne korake sa ministarstvom, naravno u dogovoru sa direktorom bolnice, sa načelnikom ginekologije, dogovorili. Pokušaćemo da iduće godine porodilište valjevske bolnice dobije jedan ultrazvučni aparat koji će omogućiti jedan komforniji i sigurniji rad akušerima. Ja se i ovom prilikom zahvaljujem ministarki profesorki Slavici Đukić Dejanović na svesrdnoj pomoći – rekao je dr Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva.

Potpredsednik Narodne Skupštine Republike Srbije, Valjevac, Đorđe Milićević naveo je da je funkciju koju trenutno obavlja stavio pre svega na raspolaganje građanima Srbije, a da je kao lokalpatriota stavio interesima građana Valjeva.

 • Valjevo je za mene prioritet. Ja sam svoje mogućnosti, stavio na raspolaganje i gradonačelniku i gradskoj vlasti i uvek sam tu da predstavljam jednu sponu i podršku i pomoć i da uspostavim kontakt između Vlade Republike Srbije i Grada Valjeva onoliko koliko mogu. Želim da još jednom zahvalim prof. dr Slavici Đukić Dejanović na donaciji koju nam jeustupilo njeno ministarstvo i nadam se da to nije poslednje jer imamo razgovore za naredne donacije za narednu godinu. Mislim da ne ne samo ova donacije već sve ono što Vlada Republike Srbije čini za Valjevo u smislu podrške jeste potvrda jedne dobre saradnje – naveo je Đorđe Milićević, stavljajući sebe na raspolaganje gradonačelniku i gradskoj vladi, a sve u cilju interesa građana Valjeva.

Šef Odseka za BMPO dr Branko Budimirović rekao je da su sredstva iz ove donacije iskorišćena za nabavku inkubatora za kulturu ćelija i do sada nisu imali ovakav uređaj koji će im u svakom slučaju umnogome olakšati rad u laboratoriji i povećati kapacitete.

 • Računajući na ovu donaciju mi smo već tražili aneks ugovora sa RFZO da nam omogući još dodatnih 15 parova, na već ugovorenih 230 kojih ćemo uraditi do kraja godine. Zahvalio bih se prof. dr Đukić Dejanović na ovom uređaju, a ukoliko se ne varam ovo je treća Vaša poseta našem Centru i to u krajnjoj liniji pokazuje jedan kontinuitet Vaše podrške  u zajedničkoj borbi za natalitet u našoj državi – rekao je dr Budimirović, najavivši da do kraja godine očekuje rođenje 400 bebe i tim tempom će se truditi da nastave i dalje.

4 comments on “Dodeljen inkubator Centru za vantelesnu oplodnju u Valјevu

 1. Ivan Valjevski

  Nije mi jasno o čemu se ovde radi. Da li je inkubator kupljen od ličnih sredstava ministarke i njenog ministarstva ili iz budžeta RS u koji uplaćuju svi građani RS? Ako je inkubator kupljen od njihovih ličnih sredstava, onda im svaka čast, a ako je kupljen od sredstava iz budžeta, što im se onda treba zahvaljivati.

  Reply
 2. Goran Markovic

  Podrzvam svaku dobru -postenu realizovanu ideju i kao zdravstevni radnik veoma sam srecan . Podseticu da covek koji je dosao da se slika i promovise sebe { losa mu je promocija} bio je protiv ove price na pocetku stavranja VTO i sada video da je sve prokockao kod gradjna, pacijenata dosao da bude u drustvu nekoga ko hoce da pomogne , donira i unapredi medicinka dostignuca i usreci mnoge roditellje, procitan si gvozdenovicu i imao si uvek lose savetnike sto se tice posla i sto se tice vodjenja grada i i naravno ova tvoja dostignuca sa helankama .Znaci na svim poljima si ZIROU {0} mozes da se slikas koliko hoces i svako pojavljivanje opsani gradonacelnice samo dobijas mninuse . Zelim svima koji pokusaju da se ostvare kao roditelji srecu , uspeh i da se u kucama, stanovima cuje deciji glas , vriska , igranje i sve ono sto jedan roditelj zeli a to je da ima svoju porodicu .

  Reply
 3. Valjevac

  Kako je moguće da se uređaj kupljen iz državnog budžeta naziva donacijom? Nije to novac koji je ministarka izvadia iz svog novčanika i poklonila Valjevcima, već je to novac koji su i Valjevci kroz poreze uplatili u budžet. Država je dužna da pomaže i oprema zdravstvene ustanove čiji je vlasnik i to se ne može nazivati donacijama.
  A i ovaj Đorđe Milićević se toliko često seti Valjeva da ga u njemu ima samo onda kada treba da se slika za medije. Zašto ne pritisne svoje stranačke kolege u Valjevu i u Ministarstvu za zaštitu životne sredine da se posvete smanjenju aerozagađenja u Valjevu? Uskoro počinje grejna sezona tokom koje ćemo se gušiti i trovati, a Grad i država nisu ništa učinili da otklone uzroke zagađenja koje utiče na zdravlje ljudi.

  Reply
 4. Mica Klomberica

  Kakva je zasluga Gvozdenovica, osim sto ga SPS voda kao mecku po vasarima, doduse i pokazao si se kao strucnjak za vasare.
  Ko ce ti doci na Cvarkijadu, nemoj da bude kao sa VI-om skolom. SPS dolazi a ti ni Glisica ne mozes dovesti.
  Tuga.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.