Paradajz I jagnjetina po istoj ceni

Iako je leto vreme kada je na trpezi uobičajeno više povrća to nije slučaj ove godine jer cena povrća je I do deset puta visa nego prošle godine. Iako zvuči da ne poverujete, cena paradajza identična je  ceni jagnjetine I prasetine.

Cena paradajza na pijacama kreće od 130 do čak 200 dinara za kilogram. Cena paprike, zavisno od sorte je od 80 do 180, a krastavac od 60 do 100 dinara kilogram.

“Dogodilo se to da je zbog kišnog proleća i ogromne vlage bilo nemoguće u polju odgajiti paradajz, papriku i drugo povrće. Najviše povrća moglo  se proizvesti  u plasteniku, onoga što je trebalo sada da stigne iz bašte nema, pa se sve to odražavana cenu. Prošle godine u ovo vreme kilogram paradajza je bio 20 dinara i teško ga je bilo prodati, dok ga ove godine jednostavno nema, kao i paprika. Tako da te robe neće biti dovoljno ni za zimnicu”,objašnjava ubski povrtar Života Rafailović, procenjujući da je rok paradajza i paprike ove godine za 50 odsto manji nego prošle.

Dok je cena povrća rasla , istoremeno je cena prasetine I ganjetine padala. Kilogram žive vage prasadi trenutno je od 160 do 180 dinara, jagnjad za klanje su od 180 do 200 dinara, koliko košta i kilogram paradajza ili bolje sorti paprika.

“Imali smo nesreću da je najverovatnije došlo do uvoza velike količine jagnjećeg mesa i dok se to nepotroši, cena je zatvorena. Trenutna cena jagnjadi je  ponižavajuća, takva da se smanji i ovo malo stada kojih imamo. Početkom godine jagnjad su bila 300 dinara, pa 280 i tako je cena išla nizbrdo, da bi došla do ovih 180 dinara. Tako da o zaradi niko i ne razmišlja već kako da preživi”, kaže odgajivač ovaca Milovan Stepanović.

Aktuelne cene pomenutog mesa vrlo je moguće odraziće se na ukupnu proizvodnju jer proizvodjači ne vide interes u uvećavanju broja ovaca I svinja. “Proteklih par godina govorilo se o mogućnostima izvoza jagnjećeg mesa, potpisani su i sporazumi sa Kinom i Turskom, ali od toga ništa nije realizovano, tako da je naše tržište suženo i onda dolazi do pojave viška jagnjadi. Došlo je i do male hiperprodukcije jagnjećeg mesa, jer domaćinstva  koja su imala po dve do tri krave, sada drže po 15 do 20 ovaca. Treba istaći da su subvencije po grlu u zemljama u okruženju Srbije veće nego kod nas, tako da jagnjad koju oni proizvedu imaju nižu cenu i ako dođe do uvoza, to takođe utiče na cenu jagnjadi kod nas. Ukoliko ovakvo stanje potraje, moguće je da dođe do osipanja brojnog stanja ovaca, taman kada smo postigli nivo povećanja”, izjavio je na ovu temu dr Radosav Vujić, stručnjak Poljoprivredne savetodavne stručne službe.

Ipak, ako se odlučite za kilogram pečenja jagnjećeg ili prasećeg u kafani, ova informacija o izjednačavanju cena mogla bi da bude samo zbunjujuća jer su kafanske cene ostale nepromenjene. Tako je za kilogram pečenja neophodno izdvojiti od 1500 do 1700 dinara. Ovaj podatak svedoči da je proizvodjač jedini na gubitku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.