Valjevac zbog buke tužio firmu u komšiluku

Valjevac Milivoje Glišić tužio je firmu “Markant” zbog, kako navodi , buke koju prave prese ovog predzeća, a koje su po njegovim tvrdnjama samo 14 metara daleko od njegove spavaće sobe I kreveta. U “Markantu “ tvrde da je buka u granicama normale.

firma „Markant“

Muke porodice Glišić u Ulici Vladike NIkolaja po tvrdnjama Milivoja Gliića , traju već 15 godina. U pitanju je buka koju prave mašine preduzeća “Markant”. Ceo slučaj sada jee na sudu.

“Buka od rada presa i kompresora ove firme je nesnosna i često se čuje tokom noći i vikenda, a najgore je između 7 i 9, odnosno, od 13 do 15 sati. Kad rade njihove mašine, buka prelazi 75 decibela, što je daleko iznad dozvoljenog. Od vibracija se trese sve u kući, objekat je zbog toga i oštećen, a sve se dešava u pogonu koji je samo 14 metara udaljen od kreveta u mojoj spavaćoj sobi”, rekao je  Glišić novinarima dodajući da je, “da bi bar nekada mogao da se odmori kao čovek”, morao da iznajmi stan u Naselju Oslobodilaca Valjeva.

Glišić je zbog nesnosne buke podneo tužbu još pre tri godine I od suda očekuje da uzrok buke bude uklonjen , ali proces još traje. U međuvremenu, dodaje, na desetine puta se obraćao nadležnim inspekcijama, pisao je predsedniku države iz čijeg kabineta su ga uputili na Ministarstvo za zaštitu životne sredine, koje je dalo odgovarajuće instrukcije inspekciji u Valjevu, pa je opet sve vraćeno na lokalni nivo gde, kako tvrdi Glišić, “stalno dolazi do kočenja u rešavanju mojih žalbi”.

“ Kako bih dokazao da sam u pravu, ja sam nadležnim državnim i gradskim institucijama podneo zahtev za otvaranje firme iste delatnosti kao i “Markant” i u rekordno brzom roku dobio odgovor da u ovoj stambeno-poslovnoj zoni nije moguće da imam takav pogon. Nekome je, izgleda, to dozvoljeno”, razočaran je Glišić.

U ovom preduzeću tvrde da je tužba neosnovana jer je svaka hala izolovana I zaštićena od vibracija a istovremeno prese se nalaze na suprotnoj strain hale u odnosu na Glišićevo dvorište.

“Buku redovno kontrolišemo. Poslednje merenje koje je uradio Institut za bezbednost i preventivni inženjering iz Novog Sada na dva merna mesta pokazuje da nivo buke ne prelaze granične vrednosti od 65 decibela za dan, odnosno 55 decibela za noć” , kažu u “Markantu”. Po njihovom mišljenju buku stvaraju šleperi koji prolaze ulicom upravo pored Glišićeve kuće.

4 comments on “Valjevac zbog buke tužio firmu u komšiluku

  1. Kruševljanka

    I u Kruševcu imamo problema sa fabrikom Trayal koja posluje u naselju Parunovac. Poslali smo mail Ministarstvu, sada je to u nadleznosti republičke inspekcije. Isto tako i fabrika Henkel koja posluje u naselju Dedina stvara nesnosan zvuk. Obe fabrike su blizu privatnih kuca i nemoguće je živeti normalno. Lokalna inspekcija grada Kruševca, obiđe fabriku jednom i to je to. Strašno!

    Reply
  2. Micika

    Nista, yatvorite fabrike i sedite u dvoristu u hladovini i idite na dryavni kayan ya porciju

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.