Koliko ugostitelja ispunjava nove uslove javne nabavke?

Gradonačelnik Valjeva Slobodan GVozdenović još jednom je raspisao javnu nabavku za ugostiteljske usluge. Sada , treći put za redom od ponudjača se traže parking mesta, ali I da može da primi više od 50 gostiju.

Javna nabavka za ugostiteljske usluge sa pozicije gradonačelnika raspisana je još jednom u ponovljenom postupku, a njena vrednost ostala je nepromenjena 1,4 miliona dinara. U ranije raspisanim nabavkama I postupcima najpre se javio ponudjač sa nepotpunom dokumentacijom, a potom se nije javio niko. U novoj nabavci dodati su novi uslovi najpre: 6. pravo na učešće u postupku ima ponuđač koji u trenutku podnošenja ponude ima restoran koji se nalaze na teritoriji grada Valjeva i koji posluje duže od 5 godina.

 Gradonačelnik smatra I da restoran mora biti veliki , odnosno da može primiti čak 50 osoba I to se definiše na sledeći način: 7. pravo na učešće u postupku ima ponuđač koji u trenutku podnošenja ponude ima restoran koji može da primi više od 50 gostiju.

Istovremeno dodat je još jedan uslov : 8. pravo na učešće u postupku ima ponuđač koji u trenutku podnošenja ponude ima restoran koji poseduje sopstveni parking za više od 10 automobila.

Ovako defiisani uslovi izvesno u trenutku kada je Valjevo postalo pretesno u odnosu na broj automobila jasno ukazuju na to da se na javnu nabavku mogu javiti samo odredjeni ponudjači. Koliko ih je u Valjevu sa sospstvenim parkingom I istovremeno restoranom za minimum 50 ljudi? Jedan ili dva baš u Valjevu?

Takodje pravo je pitanje zašto je potrebno da to bude velika sala? Kako iskustvo ranijih godina pokazuje , investitori u Valjevo dolaze u znatno manjem broju I do sada ih je bivalo najviše pet u grupi računajuči I prevodioca. Ambasadori, ministri, delegacije drugih gradova takodje dolaze u broju od 5 do 10 lica. Još se nije dogodilo da je u Valjevo došlo istovremeno 50 lica ili pak više, a koje je trebalo  poslužiti na račun budžeta grada.

Čemu onda takav uslov?Jedno od objašnjenja bilo je vezano za slavu grada I Dan grada. Ipak gostiju na poslednjim slavama I Danu grada nije ni bilo. Slava I Dan grada nisu privilegija zaposlenih u Upravi već svih gradjana Valjeva. Ili je to njihova slava I gradjani potpuno greškom misle da je gradska I da se odnosi na sve gradjane?

Zahtevi za jelo I piće ostaju nepromenjeni, pa se I dalje izmedju ostalog traže italijanska jela , strana pića I vina .

Sa dodatim uslovima koji u potpunosti preporučuju I favorizuju samo jednog ili dva ponudjača u najboljem slučaju , dolazi I najvažnije pitanje: Da li je javna nabavka po zakonu odnosno da li je neko narodski rečeno “namešta”?

Meni koji se traži:

Domaća žestoka pića 0,03 l

Strana žestoka pića 0,03 l

 Domaće vino buteljka 0,75 l

 Domaće vino buteljka 1,00 l

 Strano vino buteljka 0,75 l

 Strano vino buteljka 1,00 l

 Gaziran strani sok flašica 0,25 l

Gaziran domaći sok flašica 0,25 l

 Voda 0,33 l

 Voda 0,75 l

 Mineralna voda 0,33 l

 Mineralna voda 1,00 l

 Domaća (turska) kafa 1 šolja

 Strana kafa (espreso, nes) 1 šolja

 Domaći čaj 1 šolja din

Strani čaj 1 šolja

 Domaće pivo 0,5 l

 Strano pivo 0,5 l

 Domaće pivo 0,3 l

 Strano pivo 0,3 l

 Svinjsko meso sa roštilja 400 gr

 Pileće meso sa roštilja 400gr

 Teletina sa roštilja 400gr

 Praseće pečenje 1 kg

 Jagnjeće pečenje 1 kg

 Riba 1 porcija din

Hladno predjelo 100 gr

 Salata 1 porcija

Lepinja 1 komad

 Pomfrit 1 porcija

 Proja 1 komad

 Omlet 1 porcija

Šampinjoni na žaru 200 gr

 Italijanska piroška 1 komad

 Pica 1 komad

 Špageti 400 gr

 Sladoled 1 kugla

 Torta 1 parče

 Supa 1 porcija

 Čorba 1 porcija

 Kolači 1 komad

3 comments on “Koliko ugostitelja ispunjava nove uslove javne nabavke?

  1. Pedja Kolubara 2

    Naravno da se namešta kao i svaka javna nabavka kad je SNS u pitanju. Samo prevare, kradje i muljaža.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.