Grad nezainteresovan da reši buku u Tešnjaru i Knez Miloševoj ulici

Udruženje gradjana „Stari grad“ izdalo je saopštenje u kome se navodi da predstavnici ovog Udruženja neće više učestvovati u radu komisije za radno vreme i zaštitu od buke u ugostiteljskim objektima. Razlog napuštanja je , kako navode, očit nedostatak volje predstavnika grada da se problem reši.

Valjevska javnost u više navrata do sada je obaveštavana o aktivnostima meštana Tešnjara i Knez Miloševe ulice i njihovim nastojanjima da se reši i reguliše pitanje buke koja dolazi iz ugostiteljskih objekata , a koja utiče na kvalitet njihovog života. Svi njihovi pokušaji bili su praktično neuspešni.

Grad Valjevo sa problemom buke u pomenute dve ulice suočava se dugi niz godina i svojevremeno je pre desetak godina doneta i odluka na nivou grada kojom se reguliše način poslovanja ugostitejskih objekata, a u vezi sa ovim problemom. U odluci, za koju nije poznato da je nakon toga menjana , jasno se navodilo da elektronske muzike u tim objektima ne može biti, a potom i da zvučnici u samim objektima moraju biti najpre u unutrašnjosti objekta, a potom i da moraju biti okrenuti ka unutrašnjosti. Ova odluka u praksi nikada nije zaživela.

Grad je u govinama nakon donošenja ove odluke u više navrata menjao odluku o radnom vremenu ugostiteljskih objekata i merenju nivoa buke u odredjenim delovima grada. Problem sa bukom bio bi mnogo efikasnije rešen da u Valjevu postoji licencirana Agencija koja se može baviti merenjem buke ili da komunalna policija poseduje odredjena znanja , ali i sam aparat za merenje buke. Po zakonu povišeni nivo buke moguće je prijaviti komunalnoj policiji ili inspekciji . Procedura godinama unazad je takva da , s obzirom da Valjevo nema način da buku u trenutu prijave i proveri, obaveštava se nadležna Agencija koja po pozivu može doći u roku od nekoliko dana. Ukoliko u trenutku merenja, buke nema iznad dozvoljenog nivoa, izalazak Agencije pada na teret onog lica koje je buku prijavilo.

Udruženje gradjana „Stari grad“ godinama unazad je ukazivalo na postojeći problem , a u decembru prošle godine oformljena je na nivou grada Komisija za izradu akata kojima se reguliše radno vreme i zaštita od buke u ugostiteljskim objektima . U Saopštenju za javnost ovo Udruženje sada navodi:

„Kako komisija do danas, i pored više konkretnih predloga od strane predstavnika Udruženja nije ostvarila ciljeve zbog kojih je obrazovana , ppredstavnici Udruženja gradjana „Stari grad-Tešnjar“, napuštaju rad ove komisije . Očigledno je , nažalost, da nema volje na strani predstavnika grada da se postojeći problem buke reši i spreči konstatno uznemiravanje stanovnika Tešnjara i Knez Miloševe ulice“.

Pred meštanima ovih ulica su i Tešnjarske večeri koje će , dobro je poznato, njihov život praktično učiniti nemogućim. Radno vreme ugostiteljskih objekata za vreme trajanja ove manifestacije se svake godine novom odlukom reguliše i biva produženo tako da će se stanovnici ovog dela grada ponovo osim sa visokim intenzitetom buke susretsi ponovo sa problemom da ta buka traje gotovo do jutarnjih sati.

Dok traju napori meštana i na osnovu njihovog saopštenjavidljive nezainteresovanosti grada da problem reši, ostaje nejasno samo jedno- Zašto se za početak, ne sprovode odluke  koje već postoje?

S.V.

2 comments on “Grad nezainteresovan da reši buku u Tešnjaru i Knez Miloševoj ulici

  1. Goran Markovic

    Da vas podsetim moje komsije , prijatelji iz Tesnjara .Sta sam vam ja rekao kada ste isli d amolite gvozdenovica i pojedniacno i javno , kad avam je obecavao kule i gradove a vi ste se ljutili i sta sada .Trba dozvoliti i onom ljudima koji zradjuju u tim ugostiteljskim objektima, ali vas je gvozdenovic sve slagao kao sto radi stalno , ali vi to niste hteli da shvatite i borba protiv ovih badita Valjevskih mora da bude drugacija oni misle svi smo mi pajaci i budale , ali dokazimo da nismo jer ovo je banda koja samo uzima harac njih zivot gradjana ne intetresuje shvatite i gde je sada Predsednik MZ SDtari Grad ..pustili smo ih e sada vise nema .. ?Nema ga uzeo sebi mesto u Opstini licka se sedi kod gvozdenovica a mi svi jurimo za bolje uslove .Mras bre bando Idu izbori kada je sve cekalo nek aceka i sada i onda olovku u ruke i druga prica , gvozdenovic i banda NIKADA VISE!

    Reply
  2. Milan

    A i ovi iz „Stari grad“ su baš naivni, formiranje komisije je uvek siguran znak da će da odugovlače i kupe vreme a onda da sve potope. Nadajući se da će energija kod građana da presahne, što se i dešava najčešće. Državni prevaranti.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.