Istorijski maksimumi – četiri ulice i jedan parking za 67,7 miliona?

Ako je verovati planu komunalne izgradnje grad planira da za 67,7 miliona dinara izvrši rekonstrukciju četiri  ulice i jednog parkinga Da li je to moguće?

Ukoliko bi neko zaista želeo da isprati sezonu radova u našem gradu, prateći izjave , najave i plan komunalne gradnje na osnovu kog se i raspisuju tenderi mogao bi biti u ozbiljnom problemu jer su izjave i ono što je realnost u ozbiljnoj koliziji.

Naime, grad je u izmeni plana komunalne gradnje opredleio 67,7 miliona dinara za rekonstrukciju četiri gradske ulice i jednog parkinga koje bi očekivano prema tom planu trebalo da budu završene do kraja ove godine. Na ekonomskoj klasifikaciji 511231 rekonstrukcija asfaltiranih ulica se navode sledeće ulice:

-Rekonstrukcija Ulice Jakova Nenadovića III faza

-Rekonstrukcija ulice Vuka Karadžića

-Rekonstrukcija Karadjordjeve ulice deo IV faze

-Rekonstrukcija Ulice Miše Reljića

-Rekonstrukcija parkinga  u naselju 27 Novembar

Zanimljivo je da je u istom planu predvijeno i 16 miliona za prjektovanje pomenutih ulica s tim da u taj iznos treba uračunati umesto parkinga u naselju 27 novembar, parking u Karadjordjevoj 81, Suvoborsku ulicu i Ulicu Mirka Obradovića.

Izgradnji, rekonstrukciji bilo kojoj predhodi izrada projektne dokumentacije. Kako će onda sve navedene ulice biti izgradjene ako projekti nisu uradjeni i dokumentacija pripremljena?

Posebno svetlo na celu priču vezanu za rekonstrukcije daje činjenica da je u Planu javnih nabavki za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića predvidjeno 50 miliona dinara sa PDV-om, a za ulicu Mirka Obradovića 41 milion dinara. Samo ove dve ulice, trebalo bi da koštaju 91 milion dinara. Kako onda sa 67,7 miliona uraditi   još tri ulice pored navedene dve ? Za samo te dve ulice nedostaje oko 20 miliona dinara. Šta je sa ostalim ulicama? One ne koštaju ništa? Ili njihovo upisivanje u Plan komunalne gradnje uz prateća obećanja ne košta ništa?

Na nedavno održanoj konferenciji za novinare gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je rekao da će Ulica Vuka Karadžića biti vraćena u prvobitno stanje. Dakle neće biti rekontruisana? Zašto se onda nalazi u prvoj izmeni plana komunalne gradnje?

Dakle, za šta će stvarno biti utrošeno 67,7 miliona dinara?

Ako je plan komunalne gradnje dokument koji usvaja Skupština i ima svoju važnost i značaj i polazna je osnova da bi se bilo šta uradilo i ako podjemo od toga da je verodostojan, najpre treba uraditi projekte za rekonstrukciju, raspisati tendere za njih, a tek nakon toga raspisati tendere za radove. Sve ima svoje rokove , tenderi za projekte plus tenderi za radove i potom uvodjenje izvodjača u posao sa rokovima za žalbu značilo bi da u novembru imamo radove u punom jeku ili bi bar tada trebalo da počnu.

Naravno sa 67,7 miliona dinara. A to je realno? Sigurno jeste koliko i obećanja koja se daju. Možda sledeće  godine na proleće pred izbore? Stepen verovatnoće u tom slučaju se povećava jer ne treba zaboraviti na izjavu gradonačelnika da je ova vlast uradila više nego decenijama unazad.  Celih kilometar asfalta za šest meseci. Stim teško ko može da se takmiči.

S.V.

3 comments on “Istorijski maksimumi – četiri ulice i jedan parking za 67,7 miliona?

 1. Jelena

  Bravo Slavice, pa Darija i ti ste im rak-rana! Njihovu bruku i bezobrazluk je tesko i opisati a tek razumeti…!!!

  Reply
 2. Анонимни

  Ne uzbuđujte se, sve je ovo priprema gradskih čelnika za najavljeni TV duel sa gradonačelnikom grada Šapca.
  Biće mu to lekcija kako se može i naopačke raditi – najpre radovi a posle planovi.

  Reply
 3. Vlada

  Pa sta od njih i ocekivati,dajte molim Vas! Pa vidite Gajica i ostale, i sve ce Vam biti jasno.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.