Bahat, neodgovoran i nestručan odnos aktuelne vlasti prema novcu gradjana Valjeva

Valjevo praktično od prelaska na programski budžet nema dobre budžete. „Na bahat i loš način upravljanja novcem gradjana ukazala je i DRI, a gradjanima je takav odnos vidljiv kroz svaki segment života u gradu“, rekao je dr Slobodan Ilić , stručnjak za javne finansije na tribini pod nazivom: “Čije su naše pare u gradskom budžetu?” 

„Ne postoje glavni budžetski nedostaci , problem je sve. Celokupan budžetski proces je loš, počev od planiranja, donošenja, preko izvršenja do evaluacije i pripreme za naredni budžet. Nijedna od tih faza se ne radi kako treba. Ogromna razlika izmedju planiranog i izvršenog i niko ne reaguje na to. Niko ne reaguje na ostvarenje kapitalnih investicija već godinama i niko ne reaguje na ciljeve koji se ne ispunjavaju. Kompletan budetski proces je problematičan“, kaže Ilić.

Situacija se može popraviti u izradi narednog budžeta ukoliko njegova izrada počne na vreme, a promene u ovoj godini mogle bi da nastanu ukoliko bi se izvršile realne promene u skladu sa prihodima, smatra Ilić. „Godinama niko ne snosi odgovornost za lošu realizaciju budžeta. I na prvom mestu zato mora da se popravi odgovornost“, kaže Ilić.

Slabu zainteresovanost gradjana za budžet i slabo učešće gradjana u javnim raspravama Ilić objašnjava na dva načina: „Prvo medju nama postoji jedno ozbiljno nerazumevanje jer premeštaje novca iz naših džepova u naš budžet , u jedno bure koje se zove gradski budžet, to jedno bure koje curi na sve strane, ne znači da je to prestao da bude naš novac. I kada svi mi budemo razumeli da je to naš novac i da nam bude jako bitno kako se on troši, onda ćemo sa jedne strane imati bolju zainteresovanost. Druga stvar je i ta što lokalna administracija nije spremna da debatuje sa gradjanima i budžet drži van njihovog domašaja u smislu transparentnosti“, kaže Ilić.

Ovakav postojeći način donošenja budžeta je diletantnski i neodgogovoran. Ilić je na tribini rekao da je ceo proces donošenja budžeta zabrinjavajući , a da je očit neodgovoran odnos prema javnim resursima odnosno imovini grada, potom neodgovornost po pitanju snošenja odgovornosti ljudi koji su nadležni za realizaciju i izvršenje budžeta . „Državna revizorska institucija je upravo na to i ukazala i na kraju tu je prisutna i nestručnost“, navodi Ilić.

Na tribini Ilić je rekao da je budžet najvažniji instrument vlasti i putem budžeta vlast realizuje ono što je obećano. „Kada imate najmanje izvršenje tada tvrdite da je budžet knjigovodstvena kategorija. Budžet se odražava na mnogo toga . Loše planiran i izvršen budžet u Valjevu utiče pre svega na nerešavanje problema aerozagadjenja, potom zaposlenja i ako se stvari ne počnu korenito menjati vrlo brzo u Valjevu neće biti nikog mladjeg od 50 godina, mladi odlaze , natalitet je sve manji“, kaže Ilić.

Na pitanje Vamedie kako komentariše činjenicu da je sada očito da je u budžetu sve moguće i da se manipuliše ciframa Ilić kaže: „Pa nije sve moguće. To je Državna revizorska institucija upravo rekla i zato je dato mišljenje sa rezervom i 16. stavki odnosno nepravilnosti koje se odmah moraju ispraviti“.

Kroz brojne primere iz gradskog budžeta koje je Ilić naveo gradjani su mogli da čuju u kojoj meri se neodgovoran odnos vlasti prema njihovom novcu odražava na njihov život. Obmane kojima se vlast služi u budžetu, vidljive su na svakom koraku pa je zato po njegovom mišljeju finansijska kontrola kamen temeljac jer ne dozvoljava krđenje procedura za sve bez obzira kojoj političkoj opciji vlast pripadala. Zakonska obaveza lokalne samouprave je da donese Plan razvoja grada koji će biti krovni dokument iz koga će proisteći svi ostali dokumenti , pre svega budžet. Po zakonu primena Plana je obavezujuća za lokalne samouprave počev od 1. januara 2021. godine.

22 comments on “Bahat, neodgovoran i nestručan odnos aktuelne vlasti prema novcu gradjana Valjeva

  1. Cvetković

    Naravno, sve je problematično kad raspadnuta Ds nije na vlasti. A raspala se na bezbroj frakcija (Tadićevi, Đilasovi, petrovićevi, Živkovićevi itd.) samo zbog međusobne borbe za pare i uticaj. Dotični govornik jedva da je ynao gde je Valjevo dok je stolovao u Cvekovićevom ministarstvu finansija a sad deli lekcije na basamcima Ds.

    Reply
    1. Valjevac

      Dotični govornik je smenjen sa mesta državnog sekretara kada se pobunio protiv Mlađana Dinkića koji je fabriku Gorenja koja je trebalo da dođe u Valjevo odneo u Zaječar. Nisam primetio da se neko od aktuelnih valjevskih čelnika pobunio protiv toga što u Valjevo od 2012. nije došao nijedan investitor.
      A da su stvari u Valjevu problematične svi građani mogu da vide svakoga dana na svakom koraku. DS nije na vlasti već 7 godina, a stanje u naše gradu je sve gore i gore. Svi su nas prestigli. Ko sada stoluje i ko je kriv za to?

      Reply
  2. Joca

    Ilic je zahvaljujuci polozaju dosao do saznanja kako da dodje do bespovratnog novca za sopstveni biznis,tako da pomenuti gospodin na svom imanju ima teniske terene,kosarkaski teren,bazen,.zgrade za smestaj gostiju,apartmane,restoran itd itd …….jeste li vi dragi sugradjani znali za te dzabe novce……jeste li se vi nesto ovajdili ili ste ostali bez posla……s toga vas molim razmislite malo o ljudima koji se ponovo pojavljuju kao neki spasioci.Nismo mi gradjani izgubili izbore vec tadasnja vlast na celu sa Micom Markovicem,Dzimijem,Rakicem i naravno g.Ilicem.

    Reply
    1. Vladimir

      Ma, ne. Nije on ni doktor ekonomskih nauka. Nije ni profesor. Nije ni konsultant koji radi na međunarodnim projektima na kojima ga dobro plaćaju. On je neko ko ti smeta, jer je nešto napravio u životu svojim znanjem. A i nije nepismen, kao ti, Žeco.

      Reply
      1. Obavesteni

        Bravo Vladimire, tako je nazadnjacima smeta svkao ko iole ima znaja, a ne daj boze jos i da misli drugacije. Malo se gospodo nazadnjaci i botovi , reaspitajte, procitajte za Ilicev dosadanji rad. Steta , nema kupljenu diplomu, nije fakultet zavrsio napredno za godinu dana, vec ima kolege, sa kojima je studirao,nije plagirao doktorat, a medjunarodne institucije postuju i placaju njegov rad. Naravno to vama sve smeta, jer gde ce on pored silnih pecenjara, magacionera, Osiguranika, slina, danas vozaca sutra ministara Mega Sega strucnjaka. Naravno da on ne moze sa vama i vasima, a ne mozete da ga kupite i ucednite kao neke da mora da cuti?

        Reply
        1. Marko

          Kakav vi gospodine “Joco” imate manipulativni mentalni sklop kada koristeci “pljuvacki” metod napisete “Ilic je zahvaljujuci polozaju dosao do saznanja kako da dodje do bespovratnog novca za sopstveni biznis, tako da pomenuti gospodin na svom imanju ima teniske terene,kosarkaski teren,bazen,.zgrade za smestaj gostiju,apartmane,restoran itd itd …….jeste li vi dragi sugradjani znali za te dzabe novce……jeste li se vi nesto ovajdili ili ste ostali bez posla…”, a znate i sami da je profesor Ilic i PRE i POSLE, kako kazete “polozaja” radio kao konsultant na projektima Svetske banke i NIKADA nije dobio bilo kakve bespovratne (poklonjene) pare kao ni kreditne (povoljne ili nepovoljne) pare, pa samim tim ni bespovratne pare koristeci saznanja koja nisu drugima bila dostupna? Ako vi imate druga saznanja, molim vas da nas sa njima upoznate pa da ga svi zajedno tuzimo!!!
          Kakav vi gospodine “Joco” imate manipulativni mentalni sklop kada napisete “s toga vas molim razmislite malo o ljudima koji se ponovo pojavljuju kao neki spasioci” kad ste videli i culi da je profesor Ilic rekao odmah na pocetku “Razgovora pod lipom” da se ne kandiduje ni za kakvu politicku funkciju pa tako ni za ulogu “nekog SPASIOCA”?
          Kakav vi gospodine “Joco” imate manipulativni mentalni sklop kada napisete “divim se vasem mentalnom sklopu koji B.Ilica dozivljava kao borca za narodne interese,u neku ruku Robina Huda valjevskog…” a culi ste da je on sve vreme razgovora objasnjavao da svako od nas treba da se bori za NAS novac u NASEM budzetu, a ne da imamo borca ili borce za narodne interese?
          Ako su za vas, gospodine “Joco”, prosvetitelji Pink Zeljko Mitrovic i ini ucesnici brojnih rijaliti programa onda mi je jasan vas mentalni sklop i ne morate mi odgovoriti na to pitanje! Ali bi za nas gradjane bilo korisnije da komentarisete gornji tekst i pitanja koje je profesor Ilic izneo tokom razgovora koristeci podatke iz Odluka o budzetu i zavrsnom racunu budzeta Grada Valjeva, kao i ovogodisnjeg Izvestaja revizora. Da li su izneti problemi, podaci i date ocene tacni ili ne? Da ih nije, kojim slucajem, profesor Ilic izmislio?

          Reply
          1. Joca

            Vama ne vredi ponavljati g.Marko sam naziv teksta Vamedie Bahat,neodgovoran i nestrucan odnos aktuelne vlasti bas se odnosi na DS i B.Ilica iz perioda kada im niko nije mogao nista i nista drugoi nego bas taj naslov je doveo do promene svesti glasaca kome su se ti likovi smucili da su glasali za grobara Nikolica i tu nema mesta za vase floskule o ispiranju mozga od strane Pinka.Nisam ja birao Nebojsu Krstica,Jelnu Trivan,Micu Markovica,Dzimija Rankovica,Malovicku,Bobana Ilica vec Tadic i DS a o kakvim najblaze receno kreaturama govori vreme i sami oni o sebi.Da vam ne sirim g.Marko ,Boban Ilic je petljao sa USAED ili IRD zaboravio sam tacan naziv Americkom organizacijom koja je imala za cilj da pomogne individualne proizvodjace iz oblasti poloprivrede,privrede itd tako sto bi im za biznis plan dali BESPOVRATNO ili kako rekoh za dazabe NOVCE sa obavezom da u nekoj buducnosi i oni pomognu novim clanovima u visini od 20 posto dobijenog novca.Gospodin Ilic je LEGALNO popunio biznis plan,strucno,jer je znao kako ga treba popuniti sam predao,sam razmatrao i odobrio kao direktor IRDa dakle sve LEGALNO ne pricamo o postenju.Tako je Zoran Zivkovic znao koja se zadruga gasi i kada im se prodaje zemlja,kao premijeru je omogucen kredit,pobedio je na licitaciji kupio zadrugu,zasadio vinovu lozu i za to dobio subvencije od vlade ciji je on bio premijer sve legalno nista protivzakonito i bez trunke POSTENJA.Rec je o funkcionerima DSa a vi samo ponavljajte papagajski botovi,botovi i isprani Pinkovi mozgovi.

    2. Marko

      Kako vi gospodine “Joco” nastavljajuci, u nedostatku argumenata, pljuvackim metodom, neistinama i obmanama da posto poto diskreditujete profesora Ilica, a s obzirom da profesora Ilica poznajem dug period, ne bih sirio, vec bih da odmah iznesem istinite cinjenice. Prvo – profesor Ilic nije “petljao” nego je RADIO za IRD na USAID-ovom programu CRDA, koji se realizovao u zapadnoj Srbiji. Drugo – profesor Ilic nije izradjivao biznis planove za ucesnike na IRD konkursima nego je organizovao i drzao obuke za izradu biznis planova za lica koja su bila zainteresovana da konkurisu za dobijanje bespovratnih sredstva. Trece – profesor Ilic NIJE ODOBRAVAO ko ce dobiti bespovratna sredstva vec su to radila nadlezna lica na CRDA programu, pre svih, direktor Programa sa sedistem u Beogradu. Cetvrto – velika je vasa zelja da OBMANETE javnost pa tako kazete da je professor Ilic bio direktor IRD, a znate dobro da profesor Ilic NIJE BIO ni sef kancelarije u Valjevu, a pogotovu NIJE BIO director IRD. Peto – konstruisuci sledecu recenicu “Gospodin Ilic je LEGALNO popunio biznis plan,strucno,jer je znao kako ga treba popuniti sam predao,sam razmatrao i odobrio kao direktor IRDa dakle sve LEGALNO ne pricamo o postenju.”, iz sve snage pokusavate gospodine “Joco” da OBMANETE javnost Valjeva stavljajuci profesora Ilica u negativan kontekst zajedno sa Z.Zivkovicem. A vama gospodine “Joco”, koji se sa vasim manipulativnim mentalnim sklopom apsolutno uklapate u Pink Zeljka Mitrovic istine, najvise smetaju istiniti podaci, a oni su da profesor Ilic NIJE NIKADA NI LEGALNO, NI NELEGALNO popunio i predao bilo kakav biznis plan, ni drugima, ni sebi dok je radio za IRD, pa tako da NIJE NIKADA odobravao bespovratna sredstva ni drugima, ni sebi!!! I, ocigledno, vama gospodine “Joco” treba ponavljati, profesor Ilic NIKADA nije dobio bilo kakve bespovratne (poklonjene) pare kao ni kreditne (povoljne ili nepovoljne) pare, pa samim tim ni bespovratne pare koristeci saznanja koja drugima nisu bila dostupna!!! I pored vaseg naprezanja iz petnih zila da izvrsite zamenu teza i profesora Ilica stavite na stub srama, nisu ovde u pitanju ni profesor Ilic, ni vase negativne konstrukcije u vezi sa njim, vec vas gospodine “Joco” BOLE pitanja koje je profesor Ilic izneo tokom “Razgovora pod lipom”, koristeci podatke iz Odluka o budzetu i zavrsnom racunu budzeta Grada Valjeva, kao i ovogodisnjeg Izvestaja revizora. Pokusajte da odgovorite da li su izneti problemi, podaci i date ocene tacni ili ne? Da ih nije, kojim slucajem, profesor Ilic izmislio? Ukoliko ne odgovorite na ova aktuelna pitanja koja interesuju gradjane Valjeva, svaki dalji komentar na vase neistine i obmane bio bi suvisan!,

      Reply
      1. Joca

        Dobro vas stav protiv moga stava ,vasa rec protiv moje reci,vi ostajete pri vasem stavu da je teniske terene,kosarkaske terene,objekte,bazen g.Ilic stekao kao konsultant medjunarodnih banaka,verujem da su mu primanja bila kao sada Bajatovicu da bi to realizovao.Znam ga iz perioda pre politickog kada je ziveo skromno da ne kazem siromasno kao i vecina gradjana pod Milosevicem.Takodje poznajem D.Mladenovica koji je radio za IRD i da mu primanja nisu bila ni priblizno tolika da bi razvijao sopstvene projekte.Ja kako rekoste manipulisem,obmanjujem,lazem za nacin sticanja imovine g.Ilica .Dobro objekti su tu ,njihova vrednost je tu ,njegova primanja iz tog perioda su tu …a ja ostajem da je novac dobio za dzabe i to bas od IRDa.Vi se drzite mojih pravopisnih ili nekih nepreciznih recenica kao kljucnog dokaza da je od svoje skromne plate izgradio to sto ima.Vas stav o poredjenu sa onim sto je uradio Z.Zivkovic da je neprimeran izaziva nedoumicu kod mene tu je sve uradjeno zakonski i niko nikada nije osudio g.Zivkovica koji nam se eto opet vraca..slicnoOno sto precutkujete g.Marko je moj stav da je Boban Ilic bio clan DSa i zaposlenik u vladi Cvetkovica kao i vecina drugih uvazenih Valjevskih clanova DSa svojom bahatoscu,neznanjem dovela na vlast T.Nikolica i SNS. Necete valjda reci da sam ja svojim politickim delovanjem i manipulacijama to uradio .Samo lud covek bi pored takvog dobrog zivota i tako postenih ljudi kao sto je bio B.Ilic,M.Markovic i Dzimi Rankovic izabrao gore ili vi znate nesto sto mi ne znamo.On je jedna ziva kompromitacija i obesmisljavanje svakog opravdanog protesta protiv sadasnje vlasti ,njega kada vidim ni za zivu glavu ne bih glasao jer me iskustvo uci da ce ljudi poput njega opet da se uvuku u vlast a da ga nikada i nikada ne bih glasao ja ni bilo ko drugi,sve po onoj dzaba ste krecili.Ne mislim samo na Ilica vec Markovica,Dzimija,Tadica.Posto je vas stav o B.Ilicu izuzetno dobar,sto ne osporavam neka pomenuti bude nosilac neke liste u mesnoj zajednici u kojoj zivi, posteno.pa ako dobije,dobije volja glasaca se mora postovati.Nemam licno nista protiv njega ali kao clana DSa i ucesnika u vlasti imam,takvi ljudi su mi oduzeli godine zivota, sva moja nadanja,ocekivanja ostareo sam ,ostao siromasan,ostao sa bednim zivotom ni standarda ni EU ni icega, ostaje mi da cekam bednu penziju od koje necu moci da zivim i zahvaljujuci njima dosli su na vlast naj naj gori sloj ljudi.To je ono sto ne prastam i svako pojavljivanje nekog iz te price poput Ilica dozivljavam kao atak na zdrav razum,uz ono pitanje a ko vam je branio da sprovedete sve to sto sada drugima solite pamet.I da zavrsim sa vasim Pinkom.meni Pink ne smeta u opste ga ne gledam,cak ni njihove filmke kanale..i jos nesto interesantno Z.Mitrovic je bio aktivan promoter JULa i sta je sve pricao i radio protiv politickih neprijatelja M.Markovic da bi posle 5 oktobra na vlasti do danas bili DS, DSS,sada SNS (frakcija SRSa ) i niko nije ,zabranio rad ili ga lustrirao sto govori vise o njima nego o Zeljku .Tako da vam je sada takoreci politicki urednik na Pinku g.Nebojsa Krstic,Gordana Trivan,zamenik gradonacelnika Bgd Goran Vesic sve ljudi iz istog miljea ne behu li to saborci vaseg Ilica koji se mozda kasno nije presaltao poput ovih likova pa se sad pracaka ne bi li se docepao nekog kolacica.Zao mi je nemam vise toliko zivota da ponavljam iste greske.Hvala na paznji.

        Reply
  3. Panta buba

    Da li vam je Zeca toliko uterao strah u kosti, da ga vidite u svakom komentaru?

    Reply
  4. obraz

    Od Krunskog saveta i Rotarijanaca do Dula Petrovića, ajde više dosta je štogod da je.

    Reply
  5. Ivan Valjevski

    Svi autori komentara koji se negativno izražavaju o prof. dr. Slobodanu Iliću su članovi „Grupe 3.787“ SNS botova. Njihov zadatak je da oblate i oljagaju svakog ko se negativno izražava o Velikom vođi i njegovim satrapima. Za tu svoju aktivnost oni pored sendviča i soka dobijaju i novac koji je predviđen u budžetu RS i lokalnih zajednica. Očigledno je da su Cvetković, Sveta, Bajić, Joca, Turska baba, Obraz, Student, upravo te SNS botine. Za razliku od vrlih naprednjaka koji su plagirali svoje diplome i doktorate na nekim Segama, Megama i tome slično, Prof. dr. Ilić je završio i doktorirao na državnom Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

    Reply
    1. Joca

      Neosporno je dragi Ivane Valjevski gde je diplomirao Boban Ilic bas,kao sto nisu sporne diplome Dinkica,Djelica,Labusa i ostalih srpskih satrapa koji su radili za sve izuzev za srpski narod.Koji su svojim radom ojadili srpsku privredu,ekonomiju,poljoprivredu,bankarski sistem ,ostavili nas bez radnih mesta i sveli da budemo kolonijalno meso . Ilic nije bio na njihovim polozajima ali je lepo prosao u zivotu i iz iste je price samo na nizem nivou. Molim vas objasnite kako rekoste nama botovima poreklo teniskih terena,kosarkaskih,bazena,apartmana u jednu ruku elitnog mesta gde bi se skupljao nas i svetski krem da mu se (Ilicu ) nije izmakla fotelja Gospodine Valjevski nisam ja svojim politickim delovanjem doveo na vlast T.Nikolica vec bas Boban Ilic sa svojim saborcima.Divim se vasem mentalnom sklopu koji B.Ilica dozivljava kao borca za narodne interese,u neku ruku Robina Huda valjevskog ili prosvetitelja poput D.Obradovica ali po narodnoj dok je ludacica bice i kolacica za (B.Ilica).

      Reply
  6. Onjektovno

    Pa ko vama brani iz DS da ga branite,nego vas nema,ili ste u ogromnoj manjini,a ništa bolji niste bili od ovih satrapa dok ste bili vlast,čak mnogo gori

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.