Nastavak tradicije intraoperativnog spasavanja krvi

U Opštoj bolnici Valjevo, stavljen je u upotrebu novi aparat za intraoperativno spasavanje krvi. Naime, razumevanjem menadžmenta ustanove, i zalaganjem načelnika Službe za transfuziju, prim dr Svetislava Matića, nabavljen je aparat “ SORIN XTRA”. Od 2004. godine u Službi za transfuziologiju Opšte bolnice Valjevo pionirski se započelo sa metodom intraoperativnog spsavanja krvi. Prema rečima sadašnjeg načelnika službe prim. dr Svetislava Matića, 2008. godine je poslednji aparat za ovu namenu nabavljen i na njemu je na hiljade intervencija urađeno i on je još uvek u upotrebi. Zbog obima operativnih zahvata u OP bloku, valjevske bolnice, sada je nabavljen još jedan aparat najnovije generacije za intraoperativno spsavanje krvi.

  • Intraoperativno spasavanje krvi je metoda koja je prisutna u našoj ustanovi još od 2004. godine. Ovo je pravo vreme za novu opremu jer je ovaj aparat najnovije generacije, a njegove tehničke mogućnosti su među najboljima koje se mogu naći na tržištu Evrope. Autotransfuzija je metoda pri kojoj se prikuplja krv iz operativnog polja, filtrira, pere sa fiziološkim rastvorom i vraća pacijentu.Velike su koristi od ove metode. Pacijent prima svoju krv tako da nema nikakve reakcije na krv i produkte od krvi. Hirurška ekipa i tim u operacionoj sali mnogo mirnije radi jer se krv nalazi u dovoljnim količinama na licu mesta. I na kraju ali ne najmanje bitno, svedoci smo da se sve češće apeluje da se dobrovoljni davaoci odazovu i daju dragocenu tečnost. Primenom ovakve metode može se uštedeti ili preusmeriti krv dobrovoljnih davalaca ka pacijentima na odeljenjima kojima je ovo jedini vid lečenja. Kao što je hirurg vođa tima i članovi tima su anesteziolog i anestetičar uz instrumentare, nezaobilazna je ekipa transfuzije. To su uglavnom operacije gde se očekuje veliko krvarenje i ovaj aparat je značajan jer se ne gubi krv pacijenta načinom da se prikuplja krv iz operativnog polja. Samiom primenom intraoperativnog spasavanja manje su potrebe za krvlju koju potražujemo iz Beograda i tako su nam velike uštede u alogenoj krvi. Velika je korist za samog pacijenta jer nema neželjenih reakcija jer praktično svoju krv prima. – naveo je prim dr Matić, dodajući da je za potrebe Opšte bolnice Valjevo, obaveza Službe transfuzije da u dogovoru sa Institutom se snabdeva bolnica sa dovoljnim količinama krvi da bi svi pacijenti koji se leče u valjevskoj bolnici bili zadovoljni.

 Posle uspešno završene obuke za rad na ovom aparatu dobijen je sertifikat o obučenosti za troje tehničara/sestara i jednog lekara. Trenutno se ova metoda koristi u ortopediji i vaskularnoj hirurgiji. U planu je proširivanje kako kadra obučenog za rad na ovom aparatu tako i primena u drugim hirurškim granama gde je to moguće.

Novi zakon koji je stupio na snagu 2017. godine uveo je i izmene i regulative u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi, koje je sada u potpunoj nadležnosti Crvenog krsta,  tako da svi koji mogu i žele da daju krv to mogu sada uraditi isključivo u prostorijama Crvenog krsta, utorkom od 10 do 15 časova. Obrada i dalja distribucija krvi i njenih derivata je sada isključivo u nadležnosti Instituta za transfuziju Srbije. Za poslednjih godinu dana svi zahvtevi i potrebe za krvlju su bili zadovoljeni za potrebe ljudi koji se leče u Opštoj bolnici Valjevo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.