Kupovina kao doživljaj

Kako građani Srbije doživljavaju odlazak u kupovinu, da li je to njima zadovoljstvo ili još jedna dosadna obaveza, bilo je pitanje iz jedne opsežne ankete sprovedene početkom ove godine.

Analizom ponašanja i navika domaćih potrošača prilikom kupovine različitih kategorija proizvoda, od namirnica do kozmetičkih preparata, utvrđeno je da čak 70 odsto građana neposrednu kupovinu doživljava kao interesantan način da deo svog vremena provedu aktivno sa porodicom ili prijateljima.

Istovremeno su rezultati ankete pokazali da manje od 10 odsto građana Srbije kupovinu obavlja preko interneta, i pored svih napora društva da se onlajn prodaja što više razvije.

Anketirani potrošači smatraju da bi onlajn prodavci trebali da povećaju sigurnost tog načina kupovine, ali i efikasnost isporuke. To praktično znači da potrošači žele mogućnost plaćanja naručene robe pouzećem, a ne unapred kao sada, kao i mogućnost vraćanja ukoliko im isporučena roba ne odgovara.

Osim što neposredna kupovina većini potrošača pričinjava zadovoljstvo, ona im omogućava i to da proizvod vide, da ga opipaju i detaljno razgledaju pre donošenja odluke o kupovini,što onlajn naručivanjem objektivno nije moguće.

Ali, to nikako ne znači da savremeni potrošači u neposrednu kupovinu idu “na slepo”, jer se 60 odsto njih izjasnilo da koristi internet pretrage radi obaveštenosti o tome šta trgovci nude i po kojoj ceni.

Da bi domaćim potrošačima kupovina bila što prijatniji doživljaj, da bi im bila milina, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je osmislilo medijsku kampanju, kojom se naveliko promovišu potrošačka prava građana, a trgovcima ukazuje na benefite koje mogu postići poštovanjem i praktičnom primenom tih prava.

Prikazani rezultati ankete sasvim sigurno odslikavaju i raspoloženje građana Valjeva. I bez nekih studija ili analiza vidljivo je da u prodavnice i tržne centre retko ko ulazi sam, a da iz njih izlazi sa robom koju je pre kupovine dobro razgledao i sa zadovoljstvom je odabrao.

Dragan D. Popović

Udruženje VAPOT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.