„U jednoj ruci fenjer u drugoj poezija“

U Čitaonici, Karađorđeva 44 u utorak, 04. jun 2019. godine u 19 časova noće održano predstavljanje  pesničke zbirke Marije Škornički „U jednoj ruci fenjer u drugoj poezija“.

Učestvuju: Marija Škornički, pesnikinja, Dragan Pavlović, književni kritičar i Milijan Despotović, književni kritičar

Marija Škornički živi i stvara u Valjevu. Od 2004. godine poeziju aktivno objavljuje u mnogim književnim listovima, časopisima i zbornicima, učestvuje na festivalima. Objavljene knjige pesama: Drobnjački zapisi (2006), Miris kože (2007), Kroz Jelisej (2008), Hotel Adams (2011), U kući bluza (2012), U jednoj ruci fenjer u drugoj poezija (2019).

„Kod nje je pesnička tama samo uvod da stvoreni svet bude još svetliji i lepši. Kako ona to čini? Vrlo svesna nekih duhovnih tehnika koje svet čine boljim, ona kaže da se moramo osloboditi logike i preći u svetlo. Ovaj uvid je izuzetno ozbiljan, iako na prvi pogled liči na poznatu pesničku frazu. On je misterijski, on zahteva udah koji oslobađa poznatih veza. A za izlaz iz svakodnevice, iz okoštale dosade, vesti ratova, prevara, političkih i ličnih, ona nudi umetnost, nudi crtež, odnosno poetiku. Zato Marija u jednu ruku uzima fenjer, a u drugu poeziju.“ (Odlomak iz recenzije Dragana Pavlovića)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.