UNS protestuje protiv diskriminacije koju vrši vlast u Valjevu

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje što su čelnici Grada Valjeva diskriminisali novinare i odlučili da o poseti ministara Branka Ružića i Slavice Đukić Dejanović obaveste samo neke medije, čime su prekršili Zakon o javnom informisanju i medijima.

Prema UNS-ovim saznanjima, valjevska vlast na praćenje jučerašnje i današnje posete ministara, osim izveštača televizija i lokalnog lista „Napred“, nije pozvala valjevske dopisnike i novinare valjevskih portala, iako su ranije bili pozivani na ovakve događaje.

Prema informacijama UNS-a, na događaje nisu pozvani dopisnici „Blica”, „Večernjih novosti”, „Kurira”, „Informera”, „Politike”, Radija Slobodna Evropa, N1, kao i novinari portala „Valjevska posla”, „Kolubarske.rs”, „Vamedia” i „Patak onlajn”.

UNS-u u Gradu Valjevu niko nije mogao da govori zašto pojedine novinare ne pozivaju, jer je, kako su rekli, u toku skupština grada kojoj prisustvuju svi čelnici, ali i drugi zaposleni u gradskim organima.

UNS ističe da se selektivnim pozivanjem novinara krši Zakon o javnom informisanju i medijima po kojem je zabranjena „neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu“.

UNS poziva lokalne vlasti u Valjevu, ali i druge nosioce javne vlasti da se ne služe ovakvom praksom i da poštuju Zakon u kojem se navodi i da se „sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja”.

Udruženje novinara Srbije (UNS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.