Stručna praksa po merilima partije

Programom zapošljavanja za koji grad izdvaja 25 miliona dinara biće obuhvaćena 123 lica. U ovoj godini , kako je najavljeno, biće sprovedene i dve nove mere samozapošljavanje i novozapošljavanje.

Grad Valjevo izdvojiće ove godine 25 miliona dinara za finansiranje 4 mere zapošljavanja. Predvidjeno je da budu sprovedene sledeće mere:

-stručna praksa  za 53 lica

-novozapošljavanje za 10 lica

-samozapošljavanje za 10 lica

-javni radovi za 50 lica.

Za one koji po odluci komisije ispune uslove za novozapošljavanje grad izdvaja po 180 000 dinara, za samozapošljavanje po 200 000 dinara, za one koji budu angažovani  u javnim radovima grad će izdvojiti 6,1 milion dinara dok za stručnu praksu grad izdvaja 15 183 000 dinara.

Kako se moglo čuti na sednici Skupštine na kojoj je ovaj ppredlog i usvojen, opozicija je iznela očitu zamerku da je u delu mogućnosti za obavljanje stručne prakse naveden javni sektor odnosno Gradska uprava i javna preduzeća. „Mera je prepisana sa nacionalnog nivoa i novozapošljavanje i samozapošljavaje država finansira već duži niz godina. Problem je što na nacionalnom nivou budžetski korisnici gde se može obavljati stručna praksa jesu prosveta, pravosudje, privatni sektor. Mi ovde izdvajamo 15,1 milion za strunu praksu u Upravi i javnim preduzećima. Ovde se takodje ne navodi koliko ljudi je zaposleno ili će biti zapsoleno iz drugih opština, a koliko iz Valjeva? Te primere već imamo u gradu“, rekla je za govornicom odbornica SMS Snežana Spajić.

Zapošljavanje lica u Upravu i javna preduzeća po osnovu raznih  Ugovora u Valjevu je krajnje netransparetno. Vamedia je tokom prošle godine zatražila od poverenika za informacije od javnog značaja broj lica koja su na ovaj način zaposlena kao i podatak o kakvim se ugovorima radi i na kojim poljima su lica angažovana, ali tražene podatke nije dobila.

S druge strane, zapošljavanja na neoredjeno koja su objavljivana transparentno u smislu konkursa, pokazala su da aktuelna vlast zapošljava samo članove SNS-a. Teško je poverovati da se ova praksa vlasti neće nastaviti i kroz najavljene programe koje će grad finansirati pa sad ne preostaje ništa drugo do da nezaposleni spreme članske karte.

S.V.

3 comments on “Stručna praksa po merilima partije

 1. Анонимни

  U Gradsku upravu ce ce zaposliti samo clanovi SNS-a, i to oni koje Gradonacelnica izabere! Uostalo., tako se i sve ostalo radi- po njenom nalogu. A za to ce, nekad, odgovarati neko naivan, ona nece sigurmo! Ima zena iskustva sa trosenjem tudjih para, bez odgovornosti.

  Reply
 2. Vesko

  To ce klonfer kao i do sada realizovati na opste zadovoljstvo u svoju korist.Najkasnije a mozda i ranije,u maju 2020 ce polagati racune za sve do sada sto je radio uspesno u svoju korist.

  Reply
 3. Vesko

  To ce klonfer kao i do sada realizovati na opste zadovoljstvo u svoju korist.Najkasnije a mozda i ranije,u maju 2020 ce polagati racune za sve do sada sto je radio uspesno u svoju korist.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.