Šta je sa Domom učenika?

      1 коментар на Šta je sa Domom učenika?

Još uvek nema javnosti poznatih aktivnosti vezanih za samački hotel Jablanica kojii je država kupila od valjevskog biznismena Vidoja Vujića za 1,5 miliona evra. Iako je prvobitno najavljeno da će u tom hotelu biti smešten Učenički dom nove informacije svedoče da u tom prostoru neće biti Dom već Regionalni centar za nauku I obrazovanje.

Hotel Jablanica u valjevskoj javnosti se pominjao nekoliko puta najpre kada je Agencija za privatizaciju  26. decembra 2007. godine raskinula ugovor o privatizaciji “Jablanice” u Valjevu “zbog neispunjenja obaveza kupca”, a 4. januara 2008. i rešenje kojim je kapital “Jablanice” prenet Akcijskom fondu Srbije. Tada se 65,44 odsto kapitala te fabrike našlo u vlasništvu Akcijskog fonda Srbije, “MBR” Mladenovac ima 6,55 odsto, a mali akcionari preostalih 28,01 odsto akcija. “Jablanica” je u osnivanje nove firme “Jako gradnja” uložila nenovčani kapital u vrednosti od 558 hiljada evra, koji je činio samački hotel “Jablanica” sa 105 kreveta i restoranom sa 120 mesta.
Tu istu upravnu zgradu i hotel kupio je Vidoje Vujić 2007. godine za 90 miliona dinara, a samo mesec dana kasnije “Jako gradnji” prodat je “Jablaničin” pogon u naselju Gorić.
Ulaskom Vujićevih firmi u UPPR 2016. godine moglo se čuti da će hotel najverovatnije biti prodat kako bi se namirili poverioci prema preduzeću.

Potom se o ovom hotelu nije mnogo govorilo u javnosti sve do prošle godine kada je ministar prosvete Mladen Šarčević rekao da će se u njemu nalaziti u budućnosti Učenički dom. Iako je tada nezvanično rečeno da je hotel preuzeča Direkcija za imovinu zbog dugova pa isti prosledila ministarstvu, nove informacije svedoče da je država kupila hotel od Vujića za 1,5 miliona evra.  

Sam objekat imao je na sebi teret hipoteke za šta je moralo najpre biti izdvojeno 125 miliona dinara. Da objekat zapravo odavno nije starog sjaja svedočile su porodice koje žive u barakama pored hotela navodeći da već dugo nemaju struju I da je problem isključenja struje bila česta pojava.

Ipak državi je baš ovaj objekat zatrebao pa su pare izdvojene, a ne kompenzovane za dug Vujića prema državi.

Bilo kako bilo, nove informacije govore da će samački hotel biti pretvoren u Regionalni centar za nauku I obrazovanje iz oblasti tehničkih nauka.

Kao prostor za pomenuti Učenički dom sada se pominje hotel Narcis koji je takodje u vlasništvu privrednika Vujića ili proširenje postojećeg Doma u Poljoprivrednoj školi. Odluku o tome doneće Vlada Srbije. Kada će to biti još uvek nije poznato. Ali je poznato da je svojevremeno o Učeničkom domu govorio najpre Ilija Tripković u vreme dok je bio direktor Bolnice navodeći tada u izjavama medijima da jedno od mogućih rešenja odnosno predloga jeste samački hotel Jablanice. Ipak ideja nije reallizovana jer kao što to uvek biva svaka nova vlast misli da može bolje. Stoga je I logično da u Valjevu imamo započete objekte koji stoje kao spomenici nekoj vlasti.

1 comment on “Šta je sa Domom učenika?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.