Grad prihvatio inicijativu SPREG-a za subvencionisanje kupovine kotlova ili nije?

Radna grupa za suzbijanje aerozagadjenja prihvatila je inicijativu o subvencionisanju kupovine kotlova na pelet i električnu energiju koju su pokrenuli organizatori SPREG-a i Asocijacija malih i srednjih preduzeća , zanatskih radnji i preduzetnika zapadne Srbije. Zanimljivo je da su predstavnici grada i ove kao i prošle godine ignorisali sajam SPREG na kome je ujedno razgovrano o inicijativi i sprovedeno anketiranje gradjana. Dok radna grupa prihvata predlog, gradonačelnik Slobodan Gvozdenović u gostovanju na Vujić televiziji kaže : „Videćemo još to!“

„ Želimo da se uključimo konstruktivno u rešavanje ovog problema i pokušamo da utičemo na lokalnu samoupravu vezano za poboljšanje kvaliteta vazduha. Već dugi niz godina imamo na sajmu proizvodjače kotlova na pelet I naš predlog je po uzoru na Opštinu Kosjerić koja je napravila dogovor sa lokalnom kompanijom Kepo da opština subvencioniše deo nabavke kotlova , da će se Kepo odreći marže, a polovinu iznosa kreditiraće Evropska banka za obnovu i razvoj koja daje otplatu kredita na 24 rate plus povraćaj 15 % vrednosti nakon otplaćenog kredita. Ta ideja koja se već realizuje u Kosjeriću zapravo nas je pokrenula da je promovišemo ove godine na SPREG-u,“ najavio je na sajmu  pokretanje inicijative Jovan Grujić izvršni direktor sajma.

Na samom SPREG-u ni ove godine nisu se pojavili predstavnici Grada Valjeva pa samim tim na sajmu I nisu mogli učestvovati u razgovorima na ovu temu niti imati uvid u anketiranje gradjana. Ipak, anketa je pokazala veliku zainteresovanost  pa je po najavi nakon sajma I predata inicijativa gradu.

Zoran Živković zamenik gradonačelnika I predsednik pomenute Radne grupe kaže da će grad moći da subvencioniše 30% od cene nabavke, ali I da će posebno biti uradjena kategorizacija objekata u vezi subvencionisanja izrade fasada na stambenim objektima.

Ideja o subvencionisanju fasada pokrenuta je još 2013. godine, pa se tada razmišljalo I o formiranju posebnog fonda za ove namene. Ipak tadašnji gradonačelnik Stanko Terzić nije bio zainteresovan za ovakve predloge.

Kako se na samom SPREG-u moglo čuti na teritoriji koju pokriva Valjevo se godišnje proda od 300 do 500 kotlova na pelet, predsednik Radne grupe kaže da je uradjena kalkulacija koja je pokazala da grad može učestvovati u subvencionisanju ne samo kotlova na pelet već I na struju. Živković navodi da će se posebno vvoditi računa da ne dodje do favorizovanja samo jednog proizvodjača kotlova.

On navodi da će ovom odlukom biti obuhvaćeni oni kupci koji žive u delovima grada u kojima ne postoji toplovodna mreža I gde ne postoji ekonomska isplativost Toplane da mrežu proširi.

Za sada je ovo samo odluka Radne grupe, a nakon toga predstoji usvajanje odluke od strane Skupštine grada s obzirom da se radi o izdvajanju sredstava iz gradskog budžeta.

Organizatori SPREG-a obrazlažući inicijativu ponudili su I svu ostalu pomoć u pripremi neophodne dokumentacije kada je u pitanju konkurisanje kod banaka. 

Iako je Radna grupa prihvatila inicijativu I proširila je obuhvatajući I kotlove na struju I fasade u gostovanju na Vujić televiziji gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović nije ostavio utisak da se sa inicijativom slaže I  nije potvrdio da će inicijativa biti predložena Skupštini, rekavši da će se o to tek razmatrati od strane struke . “”Videćemo još to”, rekao je Gvozdenović.

5 comments on “Grad prihvatio inicijativu SPREG-a za subvencionisanje kupovine kotlova ili nije?

 1. odzacar

  Ovo nije zakonsko resenje i kao ovakvo ne moze proci,subvencionisanjem kupovine kotlova i izrade fasada povecavate vrednost necije imovine.

  Reply
  1. Mihailo

   Šta pričaš ti? Zato ložite sve od automobilskih guma pa do lamperije. Zato su nam štetne čestice u vazduhu na nenormalnom nivou.

   Reply
 2. Creator

  Cim bob rok kaze da ce videti to znaci da od toga nema nista … ova vlast je jednostavno nesposobna za bilo sta ozbiljno, zato i jeste najgora u istoriji grada … kakav pelet, dve trecine u gradu prima do 35000 din a penzioneri koji sve finansiraju u zajednickim domacinstvima a mnogo ih je , nece doveka …

  Reply
 3. Ljuba

  To je dobra ideja, samo me plaši da kotlovi ne poskupe 30 % pa da gradjani ne dobiju ništa.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.