Deveti protest u Valjevu- petak 19.30h Desankin trg

U stara vremena gradovi su osvajani dugim opsadama. Ne retko, pobeđeni branioci i njihova imovina prepuštani su na milost i nemilost hordama osvajača. Dva ili tri dana pobednicima su bile odrešene ruke, njihove vođe, fireri i lideri mirno su uživali u prizorima sveopšte pljačke.

Pljačka ovog grada traje gotovo pune tri godine. Za to vreme jedan neuspešni tim, čije neznanje nadilazi samo još drskost i bahatost prvih igrača, nije uradio praktično ništa.

Nepravedno bi bilo reći da nisu radili ništa. Jer, radili su mnogo: njihovi službeni automobili  prešli su jedan i po put rastojanje između Zemlje i Meseca, dnevnice isplaćene komisijama, radnim grupama i grupama za kafu i kiselu vodu pojele su besplatne udžbenike za prvake. Proslavile su ih poplave na pregradama na koje su trošili sredstva za zaštitu od poplava. Proslavili su ih putevi sistematski uništavani kamionima partijskih prijatelja koji iz okolnih sela izvlače kamen, drvo i rudu, a da ni dinara ne daju za održavanje tih puteva. Koliko prošle godine opet smo plivali za velike pare rekonstruisanim gradskim ulicama.

Plaše nas najnovije vesti o erupcijama vulkana Krakatau. Gradonačelnik koji zna da čestice PM10 nastaju u vulkanskim erupcijama, verovatno će „promptno“ pokrenuti neki novi besmisleni projekt po kojima je poznat: posle nevidljivog mosta u Petnici dobili smo skupi i nevidljivi TIC,  posle bacanja para na sponzorisanje poreskih dugova lokalnih tajkuna, grad je dobio bezvredne građevine. Umesto na kvalitet vazduha pare Valjevaca bacane su na rasipničke medijske programe promocije jedne stranke.

Istina, grad je dobio novi Statut. U njemu piše da imovinom Valjeva raspolaže jedan čovek.

Ime tog čoveka potpuno je isto kao ime njegovog dvojnika koji za tri godine nije uspeo da sačini popis imovine koju grad poseduje. Imovine kojom će, kažu, odgovorno upravljati….

Nisu ovo svi razlozi zbog kojih će hrabriji i slobodniji deo Valjeva u petak, 5. aprila,  po deveti put dići svoj glas. Ono što se našem gradu dogodilo posledica je kataklizme čiji epicentar je ipak u Beogradu.

I zato, još jednom.

I još jednom, i još jednom.

I sto puta, ako bude trebalo-Valjevo, bez straha!

Ovoga petka okupljamo se u 19.30. Umesto dnevnika u pola osam, koji nam ne pripada, iako smo ga uredno  platili, dobijamo naš, valjevski, pregled zbivanja  u gradu i Srbiji. Govoriće nam i Aleksandar Divović, iz hrabre i uporne Inicijative za Požegu, novinar Nenad Kulačin i doktor Lazar Đurović.

Još jednom ćemo mirno prošetati ulicama našeg grada: Vojvode Mišića, Pantićevom do Uzun-Mirkove, da bismo se Karađorđevom vratili do gradskog trga, gde ćemo najaviti sledeći skup za 12. april.

A posle 12, dolazi 13.april…

1 comment on “Deveti protest u Valjevu- petak 19.30h Desankin trg

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.