Veće cene i otpremnine za spas Poleta

Preduzeće Polet predvidelo je u ovoj godini dobit u iznosu od 246 000 dinara. Dugovi ovog preduzeća koji su prošle godine iznosili 14 miliona trebalo bi da budu sanirani uštedom na pozicijama zarada, ali grad daje subvenciju od 11 miliona dinara, pri čemu je 7 miliona predvidjeno za otpremnine zaposlenima koji su spremni da napuste preduzeće. Polet će u ovoj godini povećati cene svojih usluga.  

Direktor JKP Polet na sednici Skupštine najavio je da će u ovoj godini Polet ostvariti dobit u iznosu od 246 000 dinara. Kako se može videti u materijalu za ovu tačku dnevnog reda ukupno planirani prihodi u 2019. godini su u visini od 42 miliona dinara , to je za 9,8 miliona više nego u prethodnoj godini.

Polet planira da prihoduje izmedju ostalog , 10,5 miliona od davanja tezgi pod zakup , rezervacije na Zelenoj pijaci 6 miliona, rezervacije na robnoj pijaci 5,7 miliona dinara.

Direktor preduzeća Slobodan Andrić kaže da će akcenat u radu biti na stočnoj pijaci  i pijaci polovnih automobila koje više gotovo i ne postoje. On kaže da taj prostor može biti parking za kamione i autobuse, ali i poligon za obuku vozača za šta već postoji zainteresovanost. 

Sredstva koja grad daje 11 miliona dinara , biće iskorišćena i za pokrivanje robne pijace, tačnije 4 miliona za ovu namenu. Sama situacija na pijacama bila je tema odbornicima opozicije koji su konstatovali da  pokrivanje pijace uz podizanje cene zakupa neće doneti dodatnu zaradu ovom preduzeću. Na pitanja vezana za imovinu koja su odbornici postavljali odgovora nije bilo.

krov pijaca

Sada se praktično predvidja da Polet napravi uštedu najpre otpremninom za zaposlene koji tek treba da se prijave, a potom da još sredstava prihoduju od novih cena. Sve ovo treba da dovede do pokrića duga većeg od 14 miliona dinara kako bi Polet ostvario najavljenu dobit.

Na žalost cene proizvoda na pijaci veće su značajno više od cena u velikim trgovinama. Cene na pijacama za odredjene proizvode i do tri puta su više. Povećanje cene zakupa realno će se preliti u cenu proizvoda, pa ne treba da čudi ukoliko broj zakupaca bude sve manji.

Direktor je na sednici Skupštine rekao i da postoje zainteresovani za otpremninu, ali će izjašnjavanje bar zvanično, biti tek obavljeno. Ukoliko se ne realizuje u predvidjenom obimu Polet će morati da revidira svoj program poslovanja pa samim tim i predvidjenu dobit.

Sam program poslovanja za 2019. godinu ne obiluje preteranom inventivnošću i uglavnom se oslanja na subvenciju iz gradskog budžeta. Da li će ta subvencija biti realan osnov da Polet od gubitaša postane solventno preduzeće ostaje da se vidi.

S.V.

4 comments on “Veće cene i otpremnine za spas Poleta

  1. maher

    Ma Ljubinko je maher za Polet,jedini koji je imao investicije za Polet na stočnoj pijaci

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.