Partijsko zapošljavanje za desetku

Na poslednjoj sednici Skupštine, konstatovan je prestanak odborničkog mandata odbornici Gorici Božić SNS. Ona je podnela pismenu ostavku , a razlog tome je zapošljavanje u Gradsku upravu. Po zakonu zaposleni u sistemu uprave ne mogu biti odbornici. Grad je ponovo transparentno zaposlio kadrove Srpske napredne stranke.

Koliko u januaru na gradskom sajtu objavljen je konkurs za dva radna mesta , turističkog i komunalnog inspektora. S obzirom da je na snazi zabrana zapošljavanja za svako zaposlenje na neodredjeno potrebno je pribaviti saglasnost nadležnog ministarstva. Od samog formiranja aktuelne vlasti više je nego uočljivo da SNS saglasnosti pribavlja samo za članove svoje partije.

Dokaz tome su najpre sva ranija zapošljavanja za koja je saglasnost tražena , a potom i epilog konkursa koji je raspisan u januaru. Nije poznato koliko se lica javilo na ovaj konkurs, za koji se u javnosti spekulisalo da se od početka sve znalo , tačnije da su imena odabrana već pre samog raspisivanja konkursa.

Da spekulacije nisu bile bez osnova svedoči i činjenica da je na poslednjoj sednici Skupštine konstatovan prestanak odborničkog mandata odbornici Gorici Božić pa ju je na tom mestu zamenio sada odbornik Milomir Ćirić.  Kako je saopštio predsedavajući Skupštine ona je podnela pismenu ostavku na mesto odbornika. Upravo iz razloga, kako se kasnije saznalo, jer zaposleni u sistemu uprave ne mogu biti odbornici. Božićeva je bila zaposlena u Domu zdravlja, svojevremeno i predsednica UO PU Milica Nožica, predsednica ili član brojnih komisija.

Iako je na sajtu grada shodno zakonu transparentno objavljen konkurs za zapošljavanje iz nekog nepoznatog razloga nije objavljen epilog, odnosno imena lica koja su zaposlena. Kako se u Gradskoj upravi može saznati Božićeva je dobila radno mesto turističkog inspektora na koje je stupila na dužnost 1. marta, a drugi jedino odgovarajući kandidat za mesto komunalnog inspektora bio je , po istom izvoru, Djordje Jovančić. Jovančića je javnost upoznala najpre kao lice iz kabineta gradonačelnika.

Na ovaj način ovdašnji naprednjaci pokazali su da ne mare mnogo za javnost i poruku koju šalju , ali itekako mare za svoje kadrove. Ne treba zaboraviti da je svaka vlast do sada imala potrebu da baš udomi one koji su dali svoj doprinos partiji, a da je SNS samo sve to podigla na jedan značajniji nivo partokratije.

Situaciju vezanu za ovakav sistem zapošljavanja obilato koriste i podobni već zapsoleni u Gradskoj upravi pa pristižu sinovi i kćeri . Zanimljivo je da je načelnica Gradske uprave Jelica Panjković obavestila javnost da je u Upravi započeo sistem vrednovanja rada zaposlenih, njihovo ocenjivanje, pa i da će se presek praviti na kvartalnomm nivou. Zato će više nego zanimljivo biti i videti kako su to majke ocenile svoje dete, stričevi bratance, ujaci i ujne svoje sestriće, a o ocenjivanju onih koje je protežirao lično gradonačelnik da i ne govorimo.

Sve ovo ima i svoju drugu stranu medalje, na koju se trenutno zaboravlja, a to je da je svaka vlast smenjiva pa se postavlja pitanje šta će se dogoditi sa ocenama i statusima, ako kroz neke godine sada aktuelna vlast postane bivša? 

S.V.

8 comments on “Partijsko zapošljavanje za desetku

 1. besna

  Izvin`te, molim Vas, htela bih da znam, kako moze medicinska sestra postati turisticki inspektor? Hoci i ja tako. neka mi neko kaze kako!

  Reply
 2. Paulina

  Ona je vredno ucila visu medicinsku i uspesno zavrsila.Zaista legalnim putem.Sve ostalo je doslo samo po sebi .Zena je slobodna i zaljubila se trenutno u pravu osobu,sto ne znaci da ce biti do kraja…A onda su se skole nizale same po sebi.Otisla je Dasovicka,Kalat a sad Gorica..Nema od Doma zdravlja nista.

  Reply
 3. Mima

  Verovatno je “ završila“ Fabus, kao Pitać! Došlo „pet minuta“ propalih studenata ! Još je veći problem što oni svaki „minut“ debelo naplatiše!

  Reply
 4. ČikaGliša

  A šta na ovo kaže načelnica Jelica Panjkoviċ,po pitanju turističkog ispektora..

  Reply
 5. Анонимни

  Za nju ima mesta, a radnici koji su radili po 10-ak godina, na odredjeno vreme(?!), u Odeljenju za zajednicke poslove i Poreskom odeljenju- dobise otkaz po isteku, ko zna kojeg, ugovora na odredjeno vreme! Veoma napredno i posteno, zaista!

  Reply
 6. Insajder

  To je ona sa panoa Nevidljiva deca, što im meri pritisak?Inspektorka?Napredno!!Čestitam!Prosvetlite me ljudi, šta je ovo?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.