Održan vikend mladih iz Evropskog parlamenta mladih Srbije

Valjevo je prethodna dva dana bilo domaćin 8. Outreach Vikend Evropskog parlamenta mladih Srbije, a ova konferencija okupila je oko 60 mladih ljudi iz Srbije od kojih su 40 srednjoškolci iz našeg grada.

Evropski parlament mladih je omladinska organizacija koja postoji u 40 zemalja Evropei za cilj ima podsticanje inicijative među mladima i njihovo aktivno učešće u rešavanju problema u njihovom okruženju.

Kako je objasnila Lenka Živanović, organizatorka Outreach vikenda u Valjevu, koji se u našem gradu održava drugi put, glavna aktivnost koju Evropski parlament mladih sprovodi jeste organizovanje konferencija koje predstavljaju simulaciju rada Evropskog parlamenta i parlamentarne procedure.

– Na konferenciji u Valjevu učesnici su radili u tri segmenta: tim bilding gde su se upoznali, potom rad u radnim grupama gde su se bavili problemima i rešenjima za te probleme na jednu određenu zadatu temu i konačno prezentacija tih rešenja koja je održana u Skupštini grada i na kojoj su članovi skupštine Evropskog parlamenta mladih glasali i raspravljali o predloženim rezolucijama – objašnjava Maša Vračar iz Novog Sada, članica Upravnog orbora ove neprofitne omladinske organizacije.

Na ovoj konferenciji u našem gradu, inače, svi srednjoškolci kao učesnici su i potencijalni kandidati za učešće na 12. Nacionalnoj konferenciji Evropskog parlamenta mladih Srbije nakon koje će imati priliku da učestvuju na tri godišnja Međunarodna zasedanja Evropskog parlamenta mladih koji čine centralne događajei okupljaju preko 900 mladih učesnika iz cele Evrope u cilju razvijanja ujedinjenog glasa mladih o aktuelnim temama, koji se u vidu rezolucija šalju Evropskom parlamentu kao predlog rešenja.

– Misija i uloga Evropskog parlamenta mladih Srbije jeste da među tinejdžerima u našoj zemlji na jedan poseban način neguje neformalno obrazovanje, jer toga nema u srednjim školama ili nema mnogo u drugim omladinskim organizacijama. Za naše članove organizujemo mnogobrojne radionice i projekte koje imaju veze sa evropskim i svetskim temama, a mislimo da je to ključno za razvoj karijere mladog čoveka – kažu Maša i Lenka.

Učesnike Outreach Vikend Evropskog parlamenta mladih Srbije u ime gradskih vlasti pozdravio je član Gradskog veća dr Miroljub Ivanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.