Šest tačaka za izmenu Statuta

Lokalni front izneo je šest tačaka na kojima će insistirati tokom javne rasprave o novom Statutu grada. Medju ovim tačkama su veća javnost rada i manja ovlašćenja gradonačelnika.

„U utorak, 26. februara, javiše nam, započela je javna rasprava o nacrtu novog Statuta grada Valjeva. Građani će imati skoro nedelju dana vremena da dostave svoje primedbe, predloge i preporuke, jer je javna rasprava zakazana za ponedeljak, 4.mart.Iskustva sa „javnih rasprava“ u prošlim mesecima ne ohrabruju. Skupštinska većina ima nameru da sklopi Statut tako da u njemu građani ostanu kao lep ukras, da se njihovo pravo na učestvovovanje u poslovima lokalne vlasti svede na čitanje saopštenja koje sastavlja lažljivi kabinet gradonačelnika“kaže Željko Trifunović aktivista Lokalnog fronta.

Trifunović kaže da je vidljiva  namera izvršne vlasti da i promene najvišeg pravnog akta ove države izvede tako da se stvori formula za potpunu kontrolu pravosuđa od  strane partijske strukture koja ima većinu od 126 poslanika u parlamentu.

„Po ovoj logici, dobićemo i najviši akt grada prilagođen skupštinskoj većini. Nije slučajno ni što funkcioneri grada ignorišu zahtev zasnovan upravo na novim odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi. Umesto 100 potpisa dovoljnih za pokretanje javne rasprave o najvećem problemu Valjeva dobili su 1574 potpisa. I ostali slepi i nemi“, kaže Trifunović.

Lokalni front Va je u međuvremenu definisao šest tačaka na kojima će insistirati tokom javne rasprave, u medijima i pred građanima do same sednice Skupštine na kojoj gradska partijska vrhuška planira stavljanje na dnevni red izmene Statuta. Osnovni zahtevi su veća javnost rada, manja ovlašćenja gradonačelnika, odgovornost za nesprovođenje odluka, stvaranje antikorupcijskog tela, uređivanje izbora za organe mesnih zajednica i vraćanje mesnih zajednica građanima.

S.V.

3 comments on “Šest tačaka za izmenu Statuta

 1. Bilja

  Oni i sad kontrolisu pravosudje u Valjevu 95%. Ko se sudi sa njima u startu je propao. To se videlo i na slucaju sa radicima Toplane koji su izgubili spor i dobili troskove advokata i suda da plate u visini od 5 prosecnih plata.Sramota za sudstvo I za Grad Valjevo.

  Reply
 2. Igor

  Izvanredna prilika da se kvalitetni predlozi nađu u statutu grada. Ali naravno opet neke teorije zavere LF.

  Reply
 3. Pjerili

  Poštovana,
  Na vaš komentar treba dodati da; OKO 38 ZAPOSLENIH TUŽILI SU JKP”TOPLANU-VALJEVO” ZBOG NEPRAVILNOG OBRAČUNA ZARADA. JEDAN RUKOVODIOC (ŠEF) I DVA NJEGOVA PAJTAŠA (DRUGARA /PRIJATELJA) SUDSKOM PRAVOSNAŽNOM PRESUDOM DOBILI SU SPOR I NAKNADU ZA UMANJENE ZARADE.DA LI JE NEKO LOBIRAO ZA OVU TROJICU?! SVI OSTALI TREBA DA PLATE TROŠKOVE SUDSKE I ADVOKATA OD 100.000 DO OKO 250.000 DINARA. DA BI PLATILI TROŠKOVE PODIŽU KREDITE KOD BANKE, JER OD ZARADA KOJE PRIMAJU JEDVA PREŽIVLJAVAJU. A KAKO ĆE TEK KREDIT SA TAKVIM ZARADAMA DA OTPLAĆUJU ?! DALI IMA KO DA ZAŠTITI OVE RADNIKE TOPLANE I PRUŽI PRAVNU POMOĆ, JER OČITO DA IH VISOKIM I SUMNJIVIM TROŠKOVIMA ODVRAĆAJU OD DALJEG POSTUPKA DA DOBIJU ZARADE KOJE IM PRIPADAJU?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.