Inicijativa sa SPREG-a protiv aerozagadjenja

Organizatori SPREG-a su  najavili  pokretanje inicijative subvencionisanja promene energenta za grejanje. SPREG predlaže učešće proizvodjača kotlova na pelet, grada i evropske banke.

Shodno visokom  procentu aerozagadjenja zbog kog je disanje u Valjevu otežano, organizatori ovogodišnjegg SPREG-a odlučili su da Valjevu predlože način za smanjenje aerozagadjenja i pokrenu inicijativu u skladu sa predlogom. „ Želimo da se uključimo konstruktivno u rešavanje ovog problema i pokušamo da utičemo na lokalnu samoupravu vezano za poboljšanje kvaliteta vazduha. Već dugi niz godina imamo na sajmu proizvodja kotlova na pelet i po uzoru na Opštinu Kosjerić koja je napravila dogovor sa lokalnom kompanijom Kepo da opština subvencioniše deo nabavke kotlova , da će se Kepo odreći marže, a polovinu iznosa kreditiraće Evropska banka za obnovu i razvoj koja daje otplatu kredita na 24 rate plus povraćaj 15 % vrednosti nakon otplaćenog kredita. Ta ideja koja se već realizuje u Kosjeriću zapravo nas je pokrenula da je promovišemo ove godine na SPREG-u,“ najavio je pokretanje inicijative Jovan Grujić izvršni direktor sajma.

On kaže da će na sajmu biti uradjeno i anketirannje posetilaca kako bi saznali da li bi gradjani bili zainteresovani za ovakav oblik i način promene energenta. Grujić ističe da to ne mora biti samo prelazak na pelet već i na druge energente koji ne zagadjuju vazduh.

„ Dobili smo informaciju da se na teritoriji grada godišnje proda izmedju 300 i 500 kotlova na pelet, to nije malo slžićete se i spremni smo da kao sajam, javna manifestacija pomognemo i u spremanju dokuemntacije za konkurisanje kod evropske banke , naravno ukoliko bi grad pristao na to. Mi ćemo inicijativu pokrenuti jer vidimo da je to moguće realizovati i nakon što na sajmu prikupimo i potpise gradjana,  iznećemo gradu konkretan predlog“, rekao je Grujić.

S.V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.