Javna rasprava „Zašto nam treba promena Ustava?“

Javna rasprava Zašto nam treba promena Ustava? biće održana danas, 22. februara 2019. godine u hotelu Grand u Valjevu.

Javnu raspravu organizuje Evropski pokret u Srbiji (EPuS) povodom aktuelne debate u vezi sa izradom amandmana na Ustav u delu koji reguliše pravosuđe.

Na javnoj raspravi će govoriti:

  • dr Vladimir Međak,  potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji;
  • Dragana Boljević, Predsednica Društva sudija Srbije;
  • Goran Ilić,  član Predsedništva Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

Moderator: Đorđe Mićić

Srbija se u toku procesa pristupanja Evropskoj uniji u okviru poglavlјa 23 Pravosuđe i osnovna prava preuzela obavezu da izmeni Ustav kako bi obezbedila nezavisnost pravosuđa u Srbiji. U toku je proces izrade amandmana na Ustav u delu koji reguliše pravosuđe. Tekst amandmana je objavlјen u aprilu 2018. godine i poslat Venecijanskoj komisiji Saveta Evrope. Venecijanska komisija je dala 44 komentara na 29 amandmana. Ministarstvo pravde je 11. septembra objavilo novi tekst amandmana tvrdeći da su sve primedbe Venecijanske komisije usvojene. U međuvremenu je Vlada poslala Nacrt amandmana Narodnoj skupštini.

Namera  je da ovim skupom građanima bude pruženo  viđenje stručnjaka u vezi sa aktuelnim procesom izmene Ustava. Na skupu će biti pruženi odgovori na sledeća pitanja: Šta donose amandmani na Ustav? Šta je osnovni cilj ovog procesa? U kojoj meri su primedbe Venecijanske komisije usvojene? Da li tekst amandmana obezbeđuje nezavisnost pravosuđu?

Javni događaj se organizuje u okviru projekta Promene Ustava na putu do EU: Zastupanje ustavnih promenakoji finansijski podržava ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji u okviru MATRA programa Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije.

2 comments on “Javna rasprava „Zašto nam treba promena Ustava?“

  1. Pjerili

    Poštovani,
    Javna rasprava o promeni Ustava održaće se u hotelu “Grand“ u Valjevu, al’ kada u koliko sati počinje javna rasprava. NISTE DEFINISALI SATNICU POČETKA RASPRAVE?!

    Reply
  2. Dobrivoje

    O izmenama Ustava Srbije se pitaju Venecijanska komisija i ambasada Kraljevine Holandije??? Toliko o suverenitetu države koju vodi ova vlast!!!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.