Licemerje i istina o nerotkinjama

Svaku godinu obeleži neki dogadjaj ili činjenje. Svaki gradjanin pak ima svoje mišljenje šta je to što je na njega ostavilo najveći utisak. Ako ženu koja ne može da ima decu satanizujete i vredjate zbog toga, a potom govorite na donatorskoj večeri u kampanji „Rodi se na lepom mestu“, da li je utisak onda licemerje gradonačelnika?

Gvozdenović govori na donatorskoj večeri

Niko u Srbiji ne zna tačan broj žena koje nisu u mogućnosti da se ostvare kao majke, ali se svi slažu da ih nije malo. Opšta bolnica Valjevo  je pre šest godina pokrenula Centar za vantelesnu oplodnju. Iako su mnogi taj potez smatrali nemogućim kao trajno održivim , Centar je postao jedan od prepoznatljivih u Srbiji, a bračni parovi u Valjevo zbog njega dolaze sa svih strana. Niko više ne može da porekne da je na ovaj način i zahvaljujući valjevskom Centru VTO rodjeno više od 300 beba. Grad Valjevo se uključio pre šest godina u rad Centra izdvajajući novac kao program subvencije potencijalnim i budućim majkama.

Ako ste ikada imali priliku da razgovarate sa nekom od žena koje su na ovaj način postale majke onda ste mogli da čujete kroz kakav pakao te žene zapravo prolaze i ne samo one već i njihovi supružnici i njihove porodice. Ipak priroda pa i na kraju sreća nije svakom naklonjena. I pored ovakvih primera veliki broj žena zakasnio je zbog godina života da se uključi u ovaj program, druge pak imaju zdravstveni problem koji se ne može rešiti na ovaj način.   

Nikada niko u Valjevu nije pogrdno govorio o takvim ženama. Naprotiv, Valjevo se borilo da pomogne koliko je to moguće. Nikada niko, sve do oktobra 2016. godine kada je prvi čovek Valjeva dve valjevske novinarke urednice portala Vamedia.info i Kolubarske.rs nije pogrdno nazvao „matorim nerotkinjama“. Nikada niko nije se sprdao sa tudjom nesrećom u Valjevu, ali vremena su se promenila.

Korišćenje naziva nerotkinje u pogrdnom smislu te reči nastavili su bliski saradnici gradonačelnika i portal koji gradonačelnik sa svoje pozicije finansira.

Da ironija bude veća , gradonačelnik je pre stupanja na dužnost radio kao ginekolog u Opštoj bolnici i po vokaciji svog zanimanja trebalo je da zna šta ta reč zapravo znači. Ili je baš zbog toga što je to kao lekar znao, istovremeno znao da tako može ozbiljno nekog povrediti.

Da ironija bude još veća i gradonačelnik i njegov portal uključili su se u promociju kampanje „Rodi se na lepom mestu“ pa je gradonačelnik lično čak i govorio na ovu temu najpre na konferenciji za novinare , a potom i na donatorskoj večeri organizovanoj tim povodom.

Ipak gradjani Valjeva znaju  da , čoveka bez noge ne treba zvati kljaka, da čoveka koji ne vidi ne treba zvati slepac, a onog koji ne čuje ne treba zvati gluvać. Valjevci to znaju i tako i svoju decu uče da se sa ljudskom nesrećom i fizičkim nedostacima ne treba sprdati niti ljude zbog toga vredjati.

Zato je možda utisak ove 2018. godine ipak licemerje , a s druge strane i činjenica da licemerje nema  sledbenike u Valjevu  medju Valjevcima.

Vrlo ličan stav:

„Žene koje iz zdravstvenih razloga nemaju decu, znaju koliko je teška borba za potomstvo. Koliko je podrška porodice, prijatelja, zajednice važna. One znaju šta su porazi i šta je nemoć. Ali i šta znači borba i šta je hrabrost. One su tu medju vama, vaše su tetke, rodjake, sestre. To je i vaša prodavačica, vaša učiteljica, vaša prijateljica. I one nisu manje vredne. Uspešne su i velikog srca, prepune razumevanja. One se raduju vašoj sreći i vašoj deci kao svojoj. Ne stidim se te činjenice. Da, ja sam nerotkinja, toga se ne stidim, ponosim se činjenicom da dobrih ljudi u Valjevu ima. I zato se izvinjavam svim porodicama i ženama koje nemaju potomstvo, zbog straha koji im je priredjen da će i one kao i ja biti nazivane pogrdno, ako progovore ili se pak za njihov problem sazna. Valjevo je naučilo, novcem možete kupiti mnogo toga pa i glasova, možete platiti portal da nekog vredja i naziva matorom nerotkinjom, ali postoje neke stvari koje se novcem ne kupuju, čovečnost, vreme i istina.  Jer istina vremenom pokaže čoveka“.

S.V.

6 comments on “Licemerje i istina o nerotkinjama

 1. Goran Markovic

  Naravno da je najveci LICEMER I LAZOV koliko je puta povredio dostojanstvo , cast , i sve one zene koje iz nekog razloga ne mogu da se ostavare kao majke i umesto da podrzi pomogne on to sa smehom i podlim izrazopm lica radi , koje ste i Vi kao zena -novinar Slavice Vujanac , kao i novinar -zena Daraija Rankovic doziveli od coveka koji bi ne kao gradonacelnik vec pre svega osoba koja je polozila Hipokratovu zakletvu NIKADA ne bi smeo da izgovori !!! Opet ponavljam i bio sam upravu samim tim sto je jako malo skupljeno novca na donatorskoj veceri u Omni Centru gde se iz svemiara videlo da je mali ginekolog hteo sebi da da na nekom znacaju i poljuljanom ugledu { ako je ikada ima bar 1% sada ga nema} , ali komentari koji su bili od prisutnih su porazavajuci za ovog nabedjenog ginekologa ! Ali kada cujete da ovaj gvozdenovic dobro ,,vlada ,, gradom , da je plemnit i slicne gluposti pomislite da ti ili taj koji ga hvale imaju zaista neki zdravstevni problem jelrcovek koji je unistio stranku gde pripada , covek koji je doneo toliko znanih i ne znanih { mozda se zna ali>}stetnih odluka koje unistravaju grad , covek koji je najbahatiji u svim elemntima zivota koji su od krucialnog znacaja za grad , covek koji preti svima pozivajuciu se na neke rukovodece ljude u Drzavi , osoba koja maltretira sve redom i koristi svoj politicki polozaj , covek koji odlucije o zivotu , poslu a on sam pravi greske koje su po mojim sumnjama{ a i drigih -obavestenih} duboko usle u Kazneni Zakon Srbije i uvek se { bar za sada } izvlaci molbama , , izvinjavanjima , koristi lazi da optuzi saradnike , obecanjima da nikada vise nece to ponoviti , osoba koja po mojim sumnjama izdvaja nas novac za neke stavri koje nisu od nikakvog znacaja za napredak grada i svega onboga zasto je tu postavljen.Postavlja se pitanje zar ovaj lik { a on sam zvanicno nije ostavren kao roditel;j} treba da vodi grad koji je imao perspektivu u svim segmentima zivota dok nije dosao na celo grada ! Podrska svim zenam koje nisu { bar za sada} usple da se ostavre kao majke da ova vredjanja bez ikakvog pardona proslede tamo gde treba i da takvu osobu pravnim putem teretite za mene ZLIM DELOM!

  Reply
 2. Bačje

  Ooo, ma jel’ to reče čuveni pastuh među švalerima valjevačkim, otac desetoro dece?
  Ne, no reče, kako pričaju pouzdano njegovi najbliži saradnici, onaj koji je vadžajnu prvi put u životu video, a da to nije bilo službeno, u 50-toj godini.

  Reply
 3. Valjevac

  On je jedan nevaspitani cenzurisano. Nemoguće ga je prevaspitati, ali ga je moguće skinuti sa mesta gradonačelnika da više ne bruka ceo jedan grad.

  Reply
 4. Nerotkinja

  Ovaj covek je bruka i sramota svoje profesije, i funkcije koju trenutno predstavlja, a prvenstveno je otpad ljudske vrste.

  Reply
 5. Pametan

  Kako bi on nazvao muškarca koji nema decu- tj. samog sebe? cenzurisano? Genetika je čudo! Mi stari Valjevci znamo odlično njegovu porodicu. Znao je i Mika i nije slučajno njega postavio za gradonačelnika! Kad nije on uspeo da dodje na to mesto onda kada je želeo iz čiste sujete je postavio najgoreg!

  Reply
 6. Dragana

  Postoji Zakon o Zabrani diskriminacije..Pozivam žene , ne samo ove kojima je neposredno govorom mržnje gradonačelnik rekao da ih diskriminiše, da podnesu pritužbu Poverenici Brankici Janković, da se prituže Zaštitniku građana i da sve žene ne samo valjeva pokažu solidarnost i pošalju poruku predstavnicvima vlasti da im nije baš sve dopušteno.. Gašić je snosio posledicu zbog neprimerenog komentara podsetite gospodina Gvozdenovića na to..Za njega poruka. “sram Vas bilo doktore Gvozdenoviću..izgleda da loše radite posao lekara kao i posao političara”

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.