Usvojen budžet za 2019. godinu

Budžet grada usvojen je na 3,4 milijarde. A načelnik budžeta Željko Tabašević istakao je da je budžet socijalni i razvojni s obzirom da se za ova dva segmenta izdvajaju veće sume novca. Opozicija tvrdi da je budžet nerealan, a vlast da je uravnotežen, razvojni i podsticajni.

Kritiku novog budžeta dali su obornici opozicije uglavnom ističući da je budžet nerealan te i da će njegova realizacija biti teško izvodiva. Slobodan Pavlović odbornik DS i Saveza za Srbiju istakao je nerealnost budžeta i mala izdavajanja koja onemogućavaju rešavanje gorućih problema kao što su investicije , aerozagadjenje, poljoprivreda.

Odbornica Moderne Srbije Snedžana Spajić je konstatovala da nije logično očekivati više od 300 miliona dinara od prodaje nefinansijske imovine sobzirom da se videlo u ovoj godini da ta prodaja ne ide kako se planira i očekuje. „Mnogo toga je nerealno, pa i 5,5 miliona dinara koje ste predvideli za tekuću budžetsku rezervu ,a zna se da ste u ovoj godini 15 puta više potrošili. Verujem da će tako biti i ove godine. Velika izdvajanja za NVO 10 miliona , a subvencije za zapošljavanje 25 miliona i ta se cifra ne menja već nekoliko godina. Mnogo novca za Tešnjarske večeri, 10 miliona dinara, potrebno je okrenuti se sponzorima , lako je ovako izdvajati novac kada on dolazi iz budžeta. Tu je i 3,1 milion za doček Nove godine . Lično mislim da je izmeštanje dočeka Nove godine na Divčibare diskriminacija gradjana , velikog broja gradjana koji nemaju novac za odlazak na Divčibare , smeštaj jer da imaju novac za to oni bi platili sebi doček u restoranu u Valjevu“, rekla je Spajić.

Odbornik Ljubomir Radović aktivista Lokalnog fronta ukazao je na samu proceduru oko organizovanja javne rasprave i učešća gradjana. „Javna rasprava zakazana je samo dva dana nakon što je objavljen taj nacrt ili predlog budžeta. Gradjani su učestvovali , ali ništa od toga nije se našlo u budžetu. Očito da nije postojala namera vlasti niti interes da se gradjani uključe. Ono što smo čuli bili su odgovori na pitanja koja nisu postavljena , a sa druge strane argumenti koje smo čuli bili su da je gradonačelnik posvećen verujte ili gradonačalnika sam čuo kad je rekao. Sve je to lepo , ali mi tu sada treba da verujemo takvim argumentima koji i nisu argumenti?“upitao je Radović.

On je još jednom ukazao da se očekuju sredstva od prodaje imovine , a da grad još uvek nije uradio popis imovine što je zakonska obaveza.

Duško Rakić odbornik DS i Saveza za Srbiju izneo je mišljenje da ne očekuje značajno izvršenje novog budžeta . „Videćemo kako je izvršen ovaj budžet , a lično mislim da će izvršenje biti na nivou od 75%.Veliko je pitanje koliko grad zaista učestvuje u prihodima od poreza na zarade. Najveće zapošljavanje je u Krušiku i tu rastu prihodi , ali to je Republika. Grad nije izneo predloge za povećanje ovih prihoda dovodjenjem investitora. Najavljivalo se ovde mnogo investitora, poslednji iz Nemačke , ali ja ne vidim da je u budžetu za 2019. godinu predvidjen njegov dolazak“, rekao je Rakić.

Opozicija je posebno isticala u svojim govorima da se previše novca izdvaja za manifestacije koje ne donose veliku korist gradu.

U odbranu budžeta govorio je Radojica Rstić novi šef odborničke grupe SNS-a rekavši da je budžet razvojni i podsticajni sa socijalnom komponentom.“Prihodna strana je planirana realno i lično se ne slažem sa procenom da to nije tako . Porezi na zarade su veći jer je manje nezaposlenih. Budžet je dobro uravnotežen  i prvi put imamo za svaku programsku aktivnost odgovorno lice. Za društvene delatnosti predvideli smo 1,3 milijarde za sedam programa, 400 miliona za predškolsko obrazovanje tu je i dva miliona za preprojektovanje stare Šeste škole kako bi u njoj bilo smešteno obdanište. Predvideli smo dve nove socijalne mere za decu, ne treba zaboraviti da je dosta novca realizovano kroz brojne fondove EU u ovoj godini i sa nivoa Republike . Isto očekujemo i u narednoj godini,“ rekao je izmedju ostalog Rstić.

U odbranu budžeta je govorio i šef odborničke grupe SPS-a dr Ljubomir Pavić iznevši podatke o budžetima drugih gradova , navodeći da oni gradovi koji imaju budžet ispod 3 milijarde uglavnom planiraju kreditna zaduženja. „Evo da pogledamo Šabac, gde je opozicija na vlasti budžet 4,1 milijardu, ali na računu imaju 950 miliona“, rekao je Pavić kome je sa mesta predsedavajućeg suflirao predsednik Skupštine Milorad Ilić: „I 450 miliona planiraju da se zaduže, da se zaduže“. „Tako je da se zaduže planiraju zato nemojte kritikovati budžet je uravnotežen“, rekao je Pavić.

Odbornici vladajućeg SNS-a su uglavnom za govornicom iznosili da je zaposlenost veća, 100 procentni dolazak ivestitora u 2019. godini, oko 4 milona evra opredeljenih za saobraćajnice, zaštitu životne sredine od 80 miliona od čega 40 miliona za Toplanu.                                                                        

U završnoj reči gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je rekao da su njavažniji segmenti zapošljavanje gde su predvidjeni radovi u industrijskoj zoni.“Tu je 350 miliona za saobraćajnicu i posle praznika idem u Beograd da razgovaram o sredstvima koje dati Republika. Trafostanica takodje. Već sam rekao da se doalzak nemačkog investitora ne dovodi u pitanje. To je odmah sto zaposlenih i ne samo to nego tu su i svi oni koji će saradjivati sa njima“, rekao je Gvozdenović. On je podsetio da je Republika uradila nekoliko putnih pravaca u Valjevu i okolini . Drugi pravac razvoja je brana Stubo Rovni kom je Republika dala 80 miliona za cevovod. Gvozdenović je naveo i da su ostvarene donacije iz EU , a posebno je pohvalio Centar za socijalni rad, Dom zdravlja, direktore JKP Kolubara i JKP Vidrak. „Budžet je najbolji u zadnje tri godine i sa umerenim optimizmom dobrom potporom i dobrim pokrićem krećemo u novu godinu, pozivam odbornike da glasaju za ovaj budžet“, rekao je Gvozdenović.

Na kraju rasprave sa 42 glasa za i 4 glasa protiv usvojen je budžet za 2019. godinu.

1 comment on “Usvojen budžet za 2019. godinu

 1. Istina

  Jadna je ona država u kojoj vlast planira povećanje prihoda od kazni sopstvenih građana kako bi popunila budžet.

  To bi u normalnim državama nekoga poslali na lečenje, jer ako se ugrađuju kamere i slično, svugde bi trebalo da se prekršaji smanjuju, a samim tim i sredstva, odnosno što je najvažnije, smanjenje nezgoda u saobraćaju a time i tročkova lešenja i slično…

  Turci su uzimali harač 10%, a ovi u poslednjih 30 godina između 60-70%. Ovo je istina! Naravnomisli se na običan narod koji radi kao rob za 30-35000 dinara.

  Tuga! Bežite omladino dok je vreme…

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.